Ένας νέος «έρωτας» στην περιοχή μας

Η επίσκεψη του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν στην Άγκυρα έρχεται να επιβεβαιώσει τις αναλύσεις Τούρκων, και όχι μόνο, αναλυτών, ότι οι επιδιώξεις της Άγκυρας και του Ριάντ στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο όχι μόνο συμπίπτουν αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και κοινές. Συγκεκριμένα, η στάση και των δύο ηγεσιών στο ζήτημα του εμφυλίου της Συρίας αλλά και οι επιδιώξεις και των δύο πλευρών ταυτίζονται. Καμία από τις δύο χώρες δε νιώθει άνετα με την παραμονή του Σύριου προέδρου στην εξουσία, χωρίς παράλληλα να είναι σαφής η πρόθεση τους για το πώς θα πρέπει να είναι η επόμενη ημέρα στην χώρα.
Anadolu Agency via Getty Images

Ένα από τα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει οι πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι ότι η Τουρκία δεν έχει σχεδόν κανέναν δεδομένο σύμμαχο είτε στην περιοχή είτε ευρύτερα. Για αυτό το λόγο δεν αποτελεί έκπληξη η προσπάθεια που καταβάλλει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με χώρες όπως το Ισραήλ ή το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Η επίσκεψη του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν στην Άγκυρα έρχεται να επιβεβαιώσει τις αναλύσεις Τούρκων, και όχι μόνο, αναλυτών, ότι οι επιδιώξεις της Άγκυρας και του Ριάντ στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο όχι μόνο συμπίπτουν αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και κοινές.

Συγκεκριμένα, η στάση και των δύο ηγεσιών στο ζήτημα του εμφυλίου της Συρίας αλλά και οι επιδιώξεις και των δύο πλευρών ταυτίζονται. Καμία από τις δύο χώρες δε νιώθει άνετα με την παραμονή του Σύριου προέδρου στην εξουσία, χωρίς παράλληλα να είναι σαφής η πρόθεση τους για το πώς θα πρέπει να είναι η επόμενη ημέρα στην χώρα.

Παράλληλα, και οι δύο χώρες έχουν διακηρύξει δημόσια ότι στόχος τους είναι η καταστροφή του «Ισλαμικού Κράτους». Προς επίρρωση των προθέσεων τους για πρώτη φορά στρατιωτικά αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται σε αεροπορικές βάσεις της Τουρκίας για να συμμετάσχουν σε επιθέσεις ενάντια στο «Ισλαμικό Χαλιφάτο».

Επιπρόσθετα, οι συναντήσεις αυτές του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, έρχονται λίγες ώρες πριν το συμπόσιο των Ισλαμικών Κρατών που διοργανώνεται τις επόμενες ημέρες στην γειτονικής μας χώρα. Συνάντηση που σύμφωνα με αναλυτές του Τουρκικού Τύπου ίσως επαναπροσδιορίσει την πολιτική των Μουσουλμανικών κρατών απέναντι στο «Ισλαμικό Κράτος» αλλά και στον εμφύλιο της Συρίας.

Ένα από τα σημεία «κλειδιά» για τη συμμαχία των Μουσουλμανικών κρατών και την θέση της Τουρκίας σε αυτή, είναι η σχέση της Τουρκίας με την Αίγυπτο που για την ώρα είναι κάτι παραπάνω από παγωμένη. Η στενή όμως σχέση ανάμεσα σε Ριάντ και Κάιρο, ίσως καταστήσει τον Βασιλιά Σαλμάν, σε ρόλο διπλωματικού προξενητή ανάμεσα στις δύο χώρες. H επίσκεψη του, και κυρίως το μέλλον θα το δείξουν.

Δημοφιλή