Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας

Σε αυτό το πλαίσιο η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού οικονομικών, πέρα από τον συμβολισμό που εμπεριέχει λόγω του ζητήματος του χρέους, αποκτά και ένα ευρύτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον, αφού καθίσταται σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επιδιώκουν να καταστήσουν την πατρίδα μας γεωπολιτικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αναβαθμίσει τη θέση της στη διεθνή σκακιέρα και να ξεφύγει από τον λαβύρινθο των μνημονιακών υποχρεώσεων και της οικονομικής επιτροπείας, έχοντας για πρώτη φορά από την έλευση της κρίσης τη δυνατότητα δημιουργίας πρωτοσέλιδων στον διεθνή τύπο με θετικό πρόσημο.
OZAN KOSE via Getty Images

Μπορεί να φαντάζει κοινοτυπία ή διακαής πόθος ενός Έλληνα, αλλά ίσως να μην απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα. Το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική μας χώρα σε συνδυασμό με τη σταδιακή μετατροπή της Τουρκίας σε ένα καθεστώς απολυταρχικό με έντονα τα στοιχεία του θρησκευτικού φανατισμού, καθιστούν την πατρίδα μας ως τη μοναδική νησίδα σταθερότητας και δημοκρατίας, όχι μόνο στη γειτονιά μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η εκδικητική εμμονή του Ερντογάν που δε συνάδει με τις πρακτικές των δυτικών δημοκρατιών σε συνδυασμό με την έμμεση έστω αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας του με την Ρωσία τον καθιστούν στα μάτια, όχι μόνο των ΗΠΑ, ως έναν αναξιόπιστο παίκτη.

Ίσως η αλλαγή στην Τουρκία, αλλά κυρίως η ανάγκη που έχουμε ως χώρα να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο της κρίσης, να οδηγήσει και σε μια αλλαγή στο μοντέλο της εξωτερικής μας πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού οικονομικών, πέρα από τον συμβολισμό που εμπεριέχει λόγω του ζητήματος του χρέους, αποκτά και ένα ευρύτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον, αφού καθίσταται σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επιδιώκουν να καταστήσουν την πατρίδα μας γεωπολιτικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αναβαθμίσει τη θέση της στη διεθνή σκακιέρα και να ξεφύγει από τον λαβύρινθο των μνημονιακών υποχρεώσεων και της οικονομικής επιτροπείας, έχοντας για πρώτη φορά από την έλευση της κρίσης τη δυνατότητα δημιουργίας πρωτοσέλιδων στον διεθνή τύπο με θετικό πρόσημο και εγκωμιαστικές αναφορές.

Όλα αυτά όμως απαιτούν κάτι συγκεκριμένο. Τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου και μακροχρόνιου εθνικού σχεδιασμού στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, που θα βρίσκει σύμφωνους, αν όχι όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, τουλάχιστον τα πολιτικά κόμματα εκείνα που διεκδικούν την εξουσία. Και κυρίως απαιτεί σοβαρότητα, καθαρό λόγο και αποφυγή λαθών που κοστίζουν ακριβά. Απαιτεί δηλαδή συγκεκριμένα πράγματα που θεωρούνται δεδομένα σε άλλα δυτικά κράτη. Ίσως η αλλαγή στην Τουρκία, αλλά κυρίως η ανάγκη που έχουμε ως χώρα να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο της κρίσης, να οδηγήσει και σε μια αλλαγή στο μοντέλο της εξωτερικής μας πολιτικής. Αλλαγή που αν δεν την πραγματοποιήσουμε σήμερα, ίσως και να μην πραγματοποιήσουμε και ποτέ.

Δημοφιλή