Οι προτεραιότητες της τουρκικής διπλωματίας

Στο πλαίσιο αυτής της αναζήτησης η πολιτικό-διπλωματική ελίτ της Τουρκίας θεώρησε ως ασφαλέστερη οδό στην δημιουργία συνθηκών ασφαλείας να προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ που είχαν διαταραχθεί την εποχή που ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ήθελε να πρωτοσταστήσει σε έναν ιδιότυπο «αντι-σιωνιστικό» αγώνα σπάζοντας το εμπάργκο που είχε επιβληθεί από το Ισραήλ στην Γάζα. Από τότε όμως ο πολιτικός και διπλωματικός χρόνος έχει επιφέρει σοβαρές αλλαγές στις προτεραιότητες της Τουρκικής διπλωματίας.
Anadolu Agency via Getty Images

Σε αναζήτηση συμμαχιών βρίσκεται η Τουρκία για να μπορέσει να αντιπαρατεθεί στις ολοένα και αυξανόμενες πολιτικο-οικονομικές επιπτώσεις που αντιμετωπίζει η γειτονική μας χώρας από ρήξη με την Ρωσία. Ρήξη που τείνει να λάβει διαστάσεις ενός μετα-μοντέρνου «ψυχρού πολέμου».

Στο πλαίσιο αυτής της αναζήτησης η πολιτικό-διπλωματική ελίτ της Τουρκίας θεώρησε ως ασφαλέστερη οδό στη δημιουργία συνθηκών ασφαλείας να προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ που είχαν διαταραχθεί την εποχή που ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ήθελε να πρωτοσταστήσει σε έναν ιδιότυπο «αντι-σιωνιστικό» αγώνα σπάζοντας το εμπάργκο που είχε επιβληθεί από το Ισραήλ στην Γάζα.

Από τότε όμως ο πολιτικός και διπλωματικός χρόνος έχει επιφέρει σοβαρές αλλαγές στις προτεραιότητες της τουρκικής διπλωματίας.

Η πίεση της Τουρκίας από την Ρωσία αλλά και ο κοινός εχθρός του Ισραήλ και της Τουρκίας που ακούει στο όνομα Ιράν ίσως να οδήγησε τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χώρων σε μια κατ' αρχήν «συνεννόηση» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της κεντροαριστερής και αντιπολιτευόμενης στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενταζμίν Νεντανιάχου, Χάαρετζ, διπλωμάτες και από τις δύο χώρες διεξάγουν μυστικές συνομιλίες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έχοντας ως προφανή στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το αγκάθι και για τις δύο πλευρές παραμένει ο τρόπος που θα διαχειριστούν την επίθεση των Ισραηλινών δυνάμεων σε σκάφος τουρκικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που προσπάθησε να σπάσει το εμπάργκο που είχε επιβληθεί στην Λωρίδα της Γάζας. Επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 10 μέλη της εν λόγω οργάνωσης. Η εμμονή της τουρκικής πλευράς για δημόσια συγνώμη αλλά και παροχή αποζημίωσης στους συγγενείς των οικογενειών που έχασαν την ζωή της κατά την διάρκεια της επίθεσης δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί επισήμως από την Ισραηλινή πλευρά. Το αν ικανοποιηθούν και κυρίως με ποιον τρόπο θα αποτελέσει ίσως το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Λίγους μήνες πριν το Ιράν πραγματοποιήσει ίσως τη σημαντικότερη προσπάθεια του να ανοιχτεί στον δυτικό κόσμο, με τη Ρωσία σε ευθεία αντιπαράθεση με την Τουρκία, η κίνηση αυτή μόνο ως κίνηση χαμηλού ρίσκου δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Δημοφιλή