Ένα power game που ήταν θέμα χρόνου να εξελιχθεί

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από σήμερα έθεσε εαυτον και την χώρα του σε ένα σπιράλ πολιτικό-στρατιωτικών εξελίξεων που ενδέχεται ακόμη και ο ίδιος να μην μπορεί να ελέγξει. Μπορεί η Τουρκία να έχει την θεσμική θωράκιση του ΝΑΤΟ και την ανοχή των μεγάλων δυνάμεων όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά τα μέτωπα που έχει ανοιχτά, Κουρδικό, τρομοκρατία, Ρωσία, είναι πολλά, ασύμετρα και αυξάνεται η επικινδυνότητα τους με γεωμετρική πρόοδο. Η αυξανόμενη επιρρόη των Κούρδων στην περιοχή αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο κίνδυνο για τις νεο-οθωμανικές βλέψεις του Ερντογάν.
ASSOCIATED PRESS

Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πεπειραμένος διπλωματικός ή πολεμικός αναλυτής για να αντιληφθεί ότι η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία θα έφτανε σε ένα ανώτατο και επίκινδυνο σημείο, αν δεν εισακούγονταν πιο μετριοπαθείς φωνές. Η ένταση στις Τουρκο-Ρωσικές σχέσεις με αφορμή τον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία ξεκίνησε από ένα περιφερειακό power game και τείνει να εξελιχθεί σε θρυαλλίδα εξελίξεων που θα επηρεάσουν την παγκόσμια γεωοπολιτική και την ισορροπία δυνάμεων σε ευρύτερες περιοχές.

Είναι σαφές ότι η Τούρκικη Κυβέρνηση δεν έβλεπε ποτέ με θετικό μάτι την εμπλοκή των Ρώσων στη Συριακή κρίση. Είναι ακόμη πιο σαφές ότι αν και επισήμως η Τουρκική Κυβέρνηση καταδίκαζε την δράση του «Ισλαμικού Κράτους», στην πράξη ενδέχεται να παρείχε, είτε πρακτικά είτε δια μίας ένοχης σιωπής, στήριξη όχι μόνο στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αλλά και σε άλλες ακραίες ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις που αντιμάχονται τον Σύριο Πρόεδρο Άσαντ.

Από την άλλη μεριά η εμφανής και δεδηλωμένη στήριξη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Συριακό Καθεστώς θέτει υπό αμφισβήτηση την ρητορική των Ρώσων ότι στόχος των βομβαρδισμών είναι μόνο η εξάλειψη του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από σήμερα έθεσε εαυτον και την χώρα του σε ένα σπιράλ πολιτικό-στρατιωτικών εξελίξεων που ενδέχεται ακόμη και ο ίδιος να μην μπορεί να ελέγξει. Μπορεί η Τουρκία να έχει την θεσμική θωράκιση του ΝΑΤΟ και την ανοχή των μεγάλων δυνάμεων όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά τα μέτωπα που έχει ανοιχτά, Κουρδικό, τρομοκρατία, Ρωσία, είναι πολλά, ασύμμετρα και αυξάνεται η επικινδυνότητα τους με γεωμετρική πρόοδο. Η αυξανόμενη επιρρόη των Κούρδων στην περιοχή αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο κίνδυνο για τις νεο-οθωμανικές βλέψεις του Ερντογάν.

Η διαχείριση όλων αυτών των κρίσεων δεν απαιτεί μόνο μακρόπνοη στρατηγική και «έξυπνη» διπλωματία αλλά κυρίως να έχεις συναίσθηση των γεωπολιτικών και στρατιωτικών σου ορίων. Και ίσως αυτή τη φορά κάποια να μην μέτρησαν όλους τους παραμέτρους σωστά. Και ας είναι οι νικητές της μίας ημέρας ή των επόμενων εβδομάδων.

Δημοφιλή