Ποια είναι η κοινωνία της Τουρκίας

Τα ευρύματα της έρευνας μπορεί να ξαφνιάσουν έναν τουριστικό παρατηρητή της Τουρκίας που έχει συνηθίσει να βλέπει την γείτονα χώρα μέσα από το εκλαικευμένο πρίσμα των σίριαλ που έχουν κατακλύσει τους δείκτες της Ελληνικής τηλεόρασης τα τελευταία χρόνια. Αφού βγάζουν στην επιφάνεια μια κοινωνία συντηρητική, φοβική αλλά και βαθιά διχασμένη.
Courtesy of Ipsos/Posta

Ποια είναι η κοινωνία της Τουρκίας, τι πρεσβεύει, ποιες είναι οι συνενταγμένες της; Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει μια από τις σημαντικότερες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από την κυριαρχία του Ταγίπ Ερντογάν και του μετριοπαθούς Ισλαμισμού στην γειτονική μας χώρα.

Η έρευνα πραγματοποιηθηκε από την εταιρεία Ipsos KMG Research and Consultancy με την συμμετοχή 16,000 ατόμων και δημοσιευτήκε στην καθημερινή εφημερίδα Daily Posta. Τα ευρύματα της έρευνας μπορεί να ξαφνιάσουν έναν τουριστικό παρατηρητή της Τουρκίας που έχει συνηθίσει να βλέπει την γείτονα χώρα μέσα από το εκλαικευμένο πρίσμα των σίριαλ που έχουν κατακλύσει τους δείκτες της Ελληνικής τηλεόρασης τα τελευταία χρόνια. Αφού βγάζουν στην επιφάνεια μια κοινωνία συντηρητική, φοβική αλλά και βαθιά διχασμένη.

Ενδεικτικά αναφέρεται ως κυριότερη πηγή διασκέδασης για το 84% των ερωτηθέντων η τηλεόραση την ίδια στιγμή που το 96% δηλώνει ότι δεν παρακουλουθήσει ποτέ κάποια παράσταση στο θέατρο ή στην όπερα.

Παράλληλα, το 68% δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ποσοστό που δικαολογεί και το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανεκτικότητας στο κλείσιμο ιστοσελίδων , σε ποσοστό 61% , το ποσοστό για τις εφημερίδες κατεβαίνει στο 60%.

Στην έρευνα καθίσταται σαφές ότι η Τουρκική Κοινωνία έχει επηρεάστει δομικά και πολιστιμικά σε πολύ μεγάλο βαθμό απο τον Ερντογάν και τον μετριοπαθή ισλαμικό συντηρητισμό που έχει επιβάλλει από το Κράτος μέχρι και τις πιο ιδιωτικές στιγμές των πολιτών του. Τα αποτέλεσματα σε ερωτήματα όπως "Αν θα πρέπει η γυναίκα να ζητάει την άδεια του άνδρα για να εργάζεται" και η θετική απάντηση σε συντριπτικό βαθμό, 69% για τους άνδρες και 57% για τις γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα ή στο αν επιτρέπεται στην γυναίκα να ασκείται βία από τον σύζηγο της που βρίσκει ένα βαθμό συναίνεσης σε ποσοστό 20% στους άνδρες και 18% στις γυναίκες θα έκαναν σίγουρα τον Κεμάλ Ατατούρκ να πέφτει σε κατάθλιψη συνειδητοποιώντας ότι ο σημαντικός του ρόλος στον ευρωπαικό εκσυχρονισμό της Τουρκίας και στην μετατροπή του σε ένα Δυτικού τύπου κράτους , δεν είναι απλά υπό αίρεση. Έχει ήδη αντικατασταθεί από ένα πολιτικό-κοινωνικό μοντέλο διακυβερνήσης βασισμένο καθαρά στην θρησκεία.

Αναμφισβήτα , το συντριπτικό ποσοστό , 94%, που δηλώνει ότι δεν έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό ποτέ για διακοπές αποτελεί ίσως και ένα δείγμα της κοινωνικής ανέχειας που θα έχει να αντιμετώπισει ο Ερντογάν τα επόμενα χρόνια που σε συνδυασμό με την μικρή σε αριθμό αλλά αξιοζήλευτη σε αστικό φιλελευθερισμό , αστική τάξης της Τουρκίας , ίσως αποτελούσαν την θρυαλίδα των αλλαγών της επόμενης ημέρας.

Δημοφιλή