Μετά τον φόνο της Ασλάν

Ο άδικος και βάρβαρος θάνατος της 20 χρόνης Aslan έφερε στην επιφάνεια ένα από τα ισχυρότερα ταμπού της Τουρκίας. Την θέση και τον ρόλο της γυναίκας. Και από την άποψη και ανεξάρτητα από θρησκείες και παραδόσεις, η κοπέλα αποτελεί μάρτυρα και ηρωίδα για πολλα εκατομμύρια γυναίκες στην Τουρκία στην Ελλάδα και άλλου που βιώνουν τον εξευτελισμό και την βία από κοινωνίες που έχουν χάσει την ανθρωπία και τον πολιτισμό τους.
OZAN KOSE via Getty Images

Η δολοφόνια της 20 χρόνης φοιτήτριας Ogzecan Aslan, σόκαρε την κοινωνία της Τουρκίας. "Δολοφόνησε" την ηθική και την αξιοπρέπεια μιας κοινωνίας και ενός πολιτικού συστήματος που ήθελε να βγάζει την εικόνα της υπεροχής και της κοινωνικής ηρεμίας. Η δολοφονία της Aslan , αποτελεί πλέον ιστορικό ορόσημο στην ιστορία της γειτονικής μας χώρας.

Το φλέγον ζήτημα της βίας εναντίον της γυναικάς, της καταπίεσης της συζύγου από τον σύζυγο αλλά και ο κοινωνικός αποκλεισμός της γυναίκας από δομές και θεσμούς που αποτελούν κοινωνική πραγματικότητα για αιώνες στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, παύουν πλέον να κρύβονται κάτω από το χαλί της συντηρητικής κοινωνίας της γειτονικής χώρας.

Ο ηγέτης αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να εκμεταλευτεί πολιτικά το αποτρόπαιο γεγονός συνέδεσε την δολοφονιά με την ''κοινωνική κατάρρευση'' που έχει επιφέρει η πολιτικού του Ερντογάν στην Τουρκία. Συγκέκριμενα , τόνισε ότι η δολοφονία της 20 χρόνης φοιτήτριας αποτελεί απόρροια της ανεργίας και των έντονων κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι της γειτονικής χώρας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε εντελώς αντίθετη πολιτική κατεύθυνση τόνισε ότι το "αποτρόπαιο αυτό έγκλημα έχει επηρεάσει τα αισθήματα όλων μας. Ο κατηγορούμενος είναι ένας στυγνός εγκληματίας. Αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την καταγώγη του, την κοινωνική του προέλευση ή την θρησκεία του" , πρόσθεσε ο Ερντογάν , κατηγορώντας παράλληλα τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσπάθεια πολιτικής εκμέταλευσης αυτού του τραγικού περιστατικού και για διασπορά ψευδών ειδήσεων, αφού ο κατηγορούμενος δεν είναι άνεργος αλλά εργαζόνταν ως οδηγός λεωφορείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έβαλε στο στόχαστρο της κριτικής του μόνο τον βασικό του πολιτικό αντίπαλο αλλά και το φεμινιστικό κίνημα της γειτονικής χώρας. Ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι ο φεμινισμός ως κίνημα δεν έχει θέση στο αξιακό σύστημα της θρησκείας και της ιστορίας της Τουρκίας και δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα θεωρητικά προσπαθεί να επιλύσει.

Όπως και να εξελιχθεί η πολιτική αντιδικία του Τούρκου προέδρου το δεδομένο είναι ένα και ισχυρό. Ο άδικος και βάρβαρος θάνατος της 20 χρόνης Aslan έφερε στην επιφάνεια ένα από τα ισχυρότερα ταμπού της Τουρκίας. Την θέση και τον ρόλο της γυναίκας. Και από την άποψη και ανεξάρτητα από θρησκείες και παραδόσεις, η κοπέλα αποτελεί μάρτυρα και ηρωίδα για πολλα εκατομμύρια γυναίκες στην Τουρκία στην Ελλάδα και άλλου που βιώνουν τον εξευτελισμό και την βία από κοινωνίες που έχουν χάσει την ανθρωπία και τον πολιτισμό τους.

Δημοφιλή