Τα «Καπετανέικα» στην Πάρο

Έπειτα από συναντήσεις, ζυμώσεις και συζητήσεις, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ορίστηκε ημερομηνία τέλεσης Αγώνα Επίδειξης Ξύλινων Ιστιοπλοϊκών Σκαφών, το τρίτο τριήμερο του Σεπτέμβρη (15,16 και 17) στη Νάουσα της Πάρου. «Τα Καπετανέικα», θα είναι ένας Αγώνας Επίδειξης Ξύλινων Ιστιοπλοϊκών Σκαφών για να τιμήσουμε τον Κώστα Γουζέλη.
Nic Compton

Έπειτα από συναντήσεις, ζυμώσεις και συζητήσεις, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ορίστηκε ημερομηνία τέλεσης Αγώνα Επίδειξης Ξύλινων Ιστιοπλοϊκών Σκαφών, το τρίτο τριήμερο του Σεπτέμβρη (15,16 και 17) στη Νάουσα της Πάρου.

«Τα Καπετανέικα», θα είναι ένας Αγώνας Επίδειξης Ξύλινων Ιστιοπλοϊκών Σκαφών για να τιμήσουμε τον Κώστα Γουζέλη.

Ο Κ. Γουζέλης, έζησε και προσέφερε περισσότερα από σαράντα χρόνια στη Νάουσα της Πάρου, στην καρδιά του Αιγαίου και συνεχίζει να ζει στις καρδιές των ανθρώπων που σημάδεψε. Το τρίτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη θέλουμε να τον τιμήσουμε γεμίζοντας τον κόλπο της Νάουσας με πανιά όλων των ειδών, σε ξύλινα σκαριά που τόσο αγάπησε. Με τραγούδια, χορό και χαμόγελα. Να βρεθούμε οι φίλοι και να γνωρίσουμε νέους.

Προσπαθούμε να διοργανώσουμε τα πάντα για ένα αξέχαστο τριήμερο.

Η βοήθεια που χρειαζόμαστε είναι, πρώτα απ΄όλα του καιρού, αλλά σημαντικότερο είναι να μας βοηθήσετε με την παρουσία σας. Είναι η στιγμή που έμπρακτα ο καθένας, λάτρης των ξύλινων σκαφών πρέπει να δείξει την αγάπη του.

Η επιτυχία τέτοιων διοργανώσεων εξαρτάται από την πληθώρα των ανοικτών πανιών.

Ελάτε λοιπόν! Ελάτε σαν από άλλη εποχή, να δείξουμε στη θάλασσα πως είναι μικρή να μας χωρέσει.

Ξύλινα σκαριά τον ταξίδευαν στο Αιγαίο, Νυν και Αεί.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 15.09.17

Άφιξη σκαφών.

Τα συμμετέχοντα σκάφη θα εισέλθουν στο λιμάνι της Νάουσας όπου θα αγκυροβολήσουν.

Συμπλήρωση των απαραίτητων εγγράφων για τη συμμετοχή.

19:00 Εγκαίνια έκθεσης έργων του Κώστα Γουζέλη στις εγκαταστάσεις της μαρίνας της Νάουσας

Στις εγκαταστάσεις της Μαρίνας, θα φιλοξενηθούν γλυπτά, ζωγραφιές, βιβλία, φωτογραφίες του Κ.Γουζέλη.

21:00 Προβολή του ντοκιμαντέρ «Αθηνά εκ του Μηδενός».

Μία δημιουργία του Κώστα και του Φοίβου που παρουσιάζει την κατασκευή ενός ξύλινου σκάφους από το μηδέν, σε αφήγηση του Κ. Γουζέλη.

Σάββατο 16.09.17

09:00-10:00 Αναχώρηση των σκαφών από το λιμάνι της Νάουσας για την αφετηρία του αγώνα.

12:00 Εκκίνηση του αγώνα επίδειξης ξύλινων ιστιοπλοϊκών σκαφών.

Αγώνας επίδειξης ξύλινων σκαφών. Ένας αγώνας διαφορετικός από τους άλλους. Μια κούρσα αγάπης και ευγενούς ανταγωνισμού. Μία ενιαία κατηγορία, δίχως ενστάσεις, δίχως προστριβές. Σκαριά μικρά και μεγάλα μαζί, δευτερόπριμα και πρίμα.

Υπολογίζοντας ιδανικά σε μέτριο βοριαδάκι, να ξεκινήσουμε απ΄ τ΄ ανοικτά, βόρεια της Πάρου σε στίβο και να τερματίσουμε μπροστά στο λιμάνι της Νάουσας χαιρετίζοντας το τελευταίο σκαρί (και τον Κώστα), την «Αθηνά», που θα είναι και το σκάφος Επιτροπής. Στο πέρασμα της νοητής γραμμής τερματισμού «Αθηνά» - Φανάρι λιμανιού, αντί να ηχεί η μπουρού της Επιτροπής, το κάθε σκάφος θα χαιρετά-τερματίζει με δικό του ηχητικό και θα συνεχίζει πορεία δυτικά προς Κολυμπήθρες

16:00 ...και φουντάρισμα για μπάνιο στα γαλαζοπράσινα νερά.

Αναζητώντας ξύλινα πανάδικα, ανακαλύπταμε ξύλινα μηχανοκίνητα, λάτζες, ψαράδικα, εκδρομικά, σκαριά δίχως πανιά. Σκεφτήκαμε λοιπόν να συμμετάσχουν κι αυτά, προσφέροντας κάτι ξεχωριστό: Αφού υποδείξουμε στους Καπεταναίους τους πως θα πρέπει να κινούνται κατά τη διάρκεια του αγώνα, ώστε να μην εμποδίζουν, να τα γεμίσουμε με ντόπιους αλλά και επισκέπτες της Πάρου ώστε να μπορούν να αποτυπώσουν είτε στη μνήμη τους, είτε στις κάρτες μνήμης τους, αυτές τις όμορφες εικόνες. Πέραν του τερματισμού, για τους θεατές ο υπόλοιπος αγώνας δεν έχει ενδιαφέρον γιατί βρίσκονται μακριά. Η ιδέα είναι να τους φέρουμε κοντά, να μυρίσουν τα ξύλα, να νοιώσουν τους τριγμούς, όπως κάποιος, κάποτε έφερε κι εμάς.

Έστω και ένας να νοιαστεί και αγαπήσει τα ξύλινα, ο σκοπός έχει επιτευχθεί.

18:00 Επιστροφή στο λιμάνι της Νάουσας

Μετά το μπάνιο θα γυρίσουμε στη Νάουσα.

Θα δέσουμε όλοι μέσα στο λιμάνι. Σε όσα σκάφη επιτρέπουν τα βαθυκά τους μέσα στο παλιό, τα μεγαλύτερα στο νέο. Λένε πως τα παλιά τα χρόνια, όταν χαλούσε ο καιρός όλοι χωρούσαν μέσα στο μικρό (δεν υπήρχε το μεγάλο), ντάνες, ο ένας κολλητά στον άλλο! Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, μπαλόνια και θα πηδάμε από βάρκα σε βάρκα για να βγούμε στην πλατεία στο μικρό λιμανάκι.

20:00 Φαγητό στο μικρό λιμανάκι όπου θα είναι στρωμένα τα τραπέζια να κατευνάσουν την πείνα και τη δίψα.

Κυριακή 17.09.17

Την ημέρα εκείνη διοργανώνεται ο 8ος Αγώνας Τριάθλου (Κολύμπι-Ποδήλατο-Τρέξιμο) στο «Πολιτιστικό - Περιβαλλοντικό Πάρκο Πάρου» στον Άι Γιάννη τον Δέτη.

09:00 Αναχώρηση από Νάουσα προς Μοναστήρι

Θα μεταβούμε εκεί και θα αγκυροβολήσουμε αρόδο.

Θα βγούμε στη στεριά, αρχικά στην παραλία και μετέπειτα στα Κελλιά στη μόνιμη έκθεση Ρωσικής Χαρτογραφίας της περιόδου 1769-1774. Μια άγνωστη περίοδος της ιστορίας μας κατά την οποία πάνω από εκατό ξύλινα σκάφη ναυλοχούσαν στον κόλπο της Νάουσας. Θα γίνει ξενάγηση στην έκθεση και παράλληλη προβολή αποσπασμάτων από τη σειρά που δημιούργησε ο Γουζέλης, «Αιγαίο Νυν και Αεί»

Μεσημέρι πιά ελεύθεροι, να μείνετε ή να τραβήξετε τη ρότα της επιστροφής και να εξιστορήσετε τα όσα ζήσαμε.

Η ιδέα του τριημέρου είναι να κινούμαστε όλοι μαζί δημιουργώντας όμορφες εικόνες

Παρακαλούμε, όπως στηρίξετε αυτή την προσπάθεια συμμετέχοντας σε μια γιορτή της Ναυτοσύνης προσκαλώντας όσους κατόχους ξύλινων σκαριών γνωρίζετε να συμμετάσχουν και να τιμήσουν τους ανθρώπους της.

Όραμα μας να γίνει ο αγώνας θεσμός

Να τιμηθούν τα παραδοσιακά σκάφη, οι ταρσανάδες, τα καρνάγια μας και ό,τι άλλο ωραίο ανθίσει από το Αιγαιοπελαγίτικο αεράκι!

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα Facebook.