18 πράγματα για τα οποία πρέπει να σταματήσετε να απολογείστε

Γιατί δεν μπορούμε να πούμε, απλά «όχι», χωρίς να δίνουμε εξήγηση; Γιατί δεν μπορούμε να πούμε απλά, «δεν θέλω»;
Alamy

Οι άνθρωποι είμαστε όλοι απολογητικοί «Συγγνώμη, να σας κάνω μία ερώτηση;», «συγγνώμη, μπορώ να περάσω;» ή «συγγνώμη που δεν είδα το μήνυμά σου, αλλά προσπαθούσα να κουβαλήσω ένα πιάνο στον τελευταίο όροφο».

Γιατί δεν μπορούμε να πούμε, απλά «όχι», χωρίς να δίνουμε μία εξήγηση; Γιατί δεν μπορούμε να πούμε απλά, «δεν θέλω»;

Ακολουθεί μία λίστα από πράγματα που σας ενθαρρύνω να σταματήσετε να νιώθετε άσχημα:

1. Να πείτε «όχι» σε ένα φίλο που θέλει να βγείτε έξω. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να νομίζει ότι η ζωή της θα τελειώσει αν δεν πάει στη συναυλία αυτού του απαίσιου συγκροτήματος που ο ντράμερ είναι ωραίος σε αυτό το υπόγειο μπαρ, αλλά πρέπει να δουλέψετε αύριο και προτιμάτε να σας φτύσει ένας άγνωστος στο μετρό, παρά να πάτε εκεί, οπότε πείτε «όχι».

2. Τα συναισθήματά σας. Δεν μπορείτε να ελέγξετε τον τρόπο που νιώθετε για κάτι. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να αρπάζεστε ή να πετάτε πράγματα και να συμπεριφέρεστε όπως θέλετε, αλλά δεν πειράζει να θυμώσετε, όπως δεν πειράζει να θέλετε οι γύρω σας να ενδιαφερθούν για τον τρόπο που νιώθετε.

3. Να μην απαντάτε σε σχόλια που σας κάνουν στο Instagram ή σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι φίλοι σας θα καταλάβουν, ειδικά αν έχετε πάρα πολλούς followers. Το να ανησυχείτε για τέτοια θέματα σας δημιουργεί άγχος και κάνει αυτή τη διαδικασία λιγότερο διασκεδαστική.

4. Να μην σας αρέσει το δώρο που σας έκανε κάποιος. Σας πήραν δώρο ένα μοβ με χρυσό τασάκι για τον γάμο σας, ενώ είχατε κάνει λίστα γάμου; Μπορείτε να μην το βάλετε πουθενά στο σπίτι σας, αλήθεια!

5. Να κάνετε μεσημεριανή σιέστα. Εάν βρίσκεστε σπίτι, κλείστε τις κουρτίνες και ξαπλώστε αναπαυτικά. Μην απολογείστε, να είστε περήφανοι.

6. Να κάνετε πράγματα μόνοι σας. Χρειαζόμαστε χρόνο μόνοι μας και δεν πειράζει να τον ζητάμε. Κανείς δεν θα εκπλαγεί.

7. Να παίρνετε το μέρος κάποιου. Συμβαίνει και όλοι θα το ξεπεράσουν.

8. Όταν οι γύρω σας δεν είναι χαρούμενοι. Δεν είστε υπεύθυνοι για την ευτυχία των άλλων, παρά μόνο για τη δική σας. Να είστε εκεί για αυτούς, αλλά μην παίρνετε την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει γύρω σας.

9. Για το πως είναι το σώμα σας. Το σώμα σας είναι η πανοπλία σας και κάνει τόσα πολλά για εσάς κάθε μέρα. Να είστε περήφανοι για αυτό και να μην αφήνετε κανέναν να σας κάνει να νιώθετε ότι δεν είστε αρκετοί.

10. Επειδή φοράτε μακιγιάζ στο γυμναστήριο (ή όχι). Εάν το μακιγιάζ σας κάνει να νιώθετε καλύτερα, κάντε το, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να βάλετε και ψεύτικες βλεφαρίδες. Πολλοί από εμάς νιώθουμε καλύτερα αν είμαστε λίγο φτιαγμένοι, οπότε ας μην απολογούμαστε.

11. Να αλλάζετε γνώμη. Δεν πειράζει να ανακαλύπτετε ξαφνικά ότι κάτι δεν σας ταιριάζει και να αλλάζετε γνώμη. Αν μπορείτε να ζήσετε με τις επιπτώσεις και οι άνθρωποι που αγαπάτε δεν γίνονται θύματα της αναποφασιστικότητάς σας, δεν πειράζει να αποφασίσετε ότι δεν θέλετε να πάτε σε αυτό το ταξίδι ή θέλετε να βάλετε τον καναπέ να κοιτάει από την άλλη πλευρά.

12. Να λέτε ότι είστε άρρωστοι, ενώ δεν είστε. Μπορεί να έχει πρηστεί λίγο το μικρό σας δάχτυλο επειδή το κλείσατε στην πόρτα ενώ φτιάχνατε την κουζίνα σας, αλλά μπορεί να θέλετε μία μέρα για τον εαυτό σας και η δουλειά σας θα βιώσει τις επιπτώσεις της ανακαίνισης της κουζίνας σας.

13. Να βάζετε τέλος σε σχέσεις και φιλίες που είναι μονόπλευρες ή σας εξαντλούν συναισθηματικά. Νιώθουμε υπεύθυνοι για τους ανθρώπους, αλλά δεν πειράζει να πούμε αντίο όταν χρειάζεται.

14. Επειδή θέλετε να μείνετε ξαπλωμένοι στον καναπέ, την Παρασκευή το βράδυ, βλέποντας σειρές και τρώγοντας ποπ κορν. Υπάρχει τίποτα καλύτερο; Η ενοχή είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να σας το χαλάσει.

15. Να ακυρώνετε τα σχέδιά σας, χωρίς να ειδοποιήσετε στην ώρα σας. Για να είμαστε ειλικρινείς, όλοι θα προτιμούσαμε να μείνουμε στο σπίτι, φορώντας φόρμα και τρώγοντας ένα κομμάτι τυρί σαν να είναι μήλο, ώστε να μην κάνουμε λες και το να ακυρώσει κανείς ένα ραντεβού για καφέ είναι καταστροφή. Κι εκείνοι θα προτιμούσαν, μάλλον, να είναι σπίτι και να τρώνε τυρί.

16. Να βάζουμε όρια. Φυσικά και σας αρέσει να ευχαριστείτε τους γύρω σας. Όλοι το θέλουμε, αλλά αν η ευτυχία κάποιου ξεπερνά τα δικά σας όρια, μπορείτε να πείτε «όχι».

17. Να υποστηρίζετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας, Ειδικά τον τελευταίο καιρό, το χρειαζόμαστε.

18. Να είστε παθιασμένοι για κάτι στο οποίο πιστεύετε. Μην απολογείστε επειδή στηρίξατε κάτι που ήταν σημαντικό για εσάς (εκτός αν το πάθος σας είναι να κλοτσάτε κουτάβια, οπότε δεν θα απολογηθούμε επειδή σας πετάμε πράγματα).

Σας ενθαρρύνω να μην πείτε «συγγνώμη» για έναν ολόκληρο μήνα και δείτε πόσο καλά θα νιώσετε!