Στείλτε ένα e-mail στον Ευρωπαίο Επίτροπο Pierre Moscovici για τη φορολογική διαφάνεια των εταιρειών στην Ευρώπη

Πλην όμως, το να μην δημοσιοποιούνται όλα τα σχετικά δεδομένα οδηγεί σε καθεστώς αυθαίρετης φορολογικής νομοθεσίας. Έτσι, κάποια εταιρεία μπορεί να εκβιάσει την εκάστοτε κυβέρνηση απειλώντας πως θα προβεί σε μετεγκατάσταση των δραστηριοτήτων της, έτσι ώστε η κυβέρνηση να υποκύψει και να της επιτρέψει να συνεχίσει τις πρακτικές φοροαποφυγής. Κάποια άλλη εταιρεία πάλι, δίχως να έχει τη δυνατότητα εκβιασμού ως προς την απασχόληση, θα υποχρεωθεί να συμμορφωθεί στις φορολογικές ρυθμίσεις πληρώνοντας. Εάν τα προαναφερθέντα δεδομένα και στοιχεία ως προς τις επιχειρήσεις είχαν δημοσιοποιηθεί, η δεύτερη εταιρεία του παραδείγματός μας θα αντιλαμβανόταν την άνιση μεταχείριση και θα επιδίωκε την απονομή δικαιοσύνης.
JOHN THYS via Getty Images

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τεράστια ποσά χάνονται μέσω της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Έχει δε εκτιμήσει τις απώλειες αυτές σε 1,000 δισ. € ετησίως.

Η τέταρτη οδηγία για τη διοικητική συνεργασία που εγκρίθηκε από τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών 8 Μαρτίου του 2016, αναγκάζει πλέον τις πολυεθνικές εταιρείες να δηλώνουν το εισόδημα, τα κέρδη, τους φόρους τους καθώς και τον αριθμό των εργαζομένων στις φορολογικές αρχές των ευρωπαϊκών χωρών.

Ωστόσο, η Επιτροπή προτίθεται να μη δημοσιοποιεί όλα αυτά τα δεδομένα, διότι, όπως είπε, «εμείς θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε αυτό με ισορροπημένο τρόπο ώστε να μην τεθούν περαιτέρω προκλήσεις ως προς την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.»

Πλην όμως, το να μην δημοσιοποιούνται όλα τα σχετικά δεδομένα οδηγεί σε καθεστώς αυθαίρετης φορολογικής νομοθεσίας. Έτσι, κάποια εταιρεία μπορεί να εκβιάσει την εκάστοτε κυβέρνηση απειλώντας πως θα προβεί σε μετεγκατάσταση των δραστηριοτήτων της, έτσι ώστε η κυβέρνηση να υποκύψει και να της επιτρέψει να συνεχίσει τις πρακτικές φοροαποφυγής. Κάποια άλλη εταιρεία πάλι, δίχως να έχει τη δυνατότητα εκβιασμού ως προς την απασχόληση, θα υποχρεωθεί να συμμορφωθεί στις φορολογικές ρυθμίσεις πληρώνοντας. Εάν τα προαναφερθέντα δεδομένα και στοιχεία ως προς τις επιχειρήσεις είχαν δημοσιοποιηθεί, η δεύτερη εταιρεία του παραδείγματός μας θα αντιλαμβανόταν την άνιση μεταχείριση και θα επιδίωκε την απονομή δικαιοσύνης. Έτσι, το να καταστήσει κανείς αναγνώσιμο σε όλους τους πολίτες το σύνολο των δεδομένων των μεγάλων επιχειρήσεων, αποτελεί εγγύηση ως προς την φορολογική αποδοτικότητα, ίσης μεταχείρισης μεταξύ των εταιρειών, είτε οι δύο επιχειρήσεις του παραδείγματός μας είναι ευρωπαϊκές εταιρείες ή όχι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέκαθεν υπερασπίστηκε μια μορφή ρύθμισης που βασίζεται στον φόβο μήπως και χάσουν οι επιχειρήσεις την εταιρική τους φήμη: "Νame and Shame". Γιατί λοιπόν η εφαρμογή αυτής της αρχής δεν θα αφορά επίσης το ζήτημα της φορολογικής διαφάνειας;

Στις 12 του Απριλίου 2016, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, θα ανακοινώσει ποια δεδομένα θα πρέπει να δημοσιοποιούνται τελικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η κοινή γνώμη έχει ήδη λάβει θέση. Στη Γαλλία, 100.000 υπογράφοντες το 2016 δηλώνουν πως επιθυμούν να ψηφιστεί νόμος για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με γνώμονα φυσικά την διαφάνεια όλων των σχετικών δεδομένων και στοιχείων.

Όλες οι εταιρείες πρέπει να αντιμετωπίζονται με φορολογική ισότητα, και οι ευρωπαϊκές χώρες δεν πρέπει να ανταγωνίζονται η μια την άλλη για να προσελκύσουν τις επιχειρήσεις με γνώμονα τα φορολογικά χαμηλότερη βάρη.

Έχουμε 15 ημέρες για να στείλουμε στον επικεφαλής γραμματέα του Ευρωπαίου Επιτρόπου Pierre Moscovici, olivier.bailly@ec.europa.eu το ακόλουθο μήνυμα:

"From today on, Europe must disclose to each and every citizen the full country by country report: Name and shame"

Fiscal evasion is a plague for both European citizens and European economy. We support fully transparent reports to fight this form of malpractice that is highly detrimental to Europe's democratic ideal. We want Europe to release to all citizens a complete and thorough country-by-country "Name and Shame" report."

Δημοφιλή