Εκτός από το twitter υπάρχει και το τηλέφωνο!

Ομολογώ πως με εντυπωσίασαν οι φωτογραφίες που είδα στις περιηγήσεις μου στα social media και έδειχναν υφασμάτινες σκηνές σκεπασμένες από το χιόνι στο χώρο της Μόριας στη Λέσβο. Με εντυπωσίασε επίσης μια ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο twitter όπου έγραψε: «Θλιβερή η εικόνα μια χώρας που αφήνει ανθρώπινες ψυχές να θάβονται κάτω από το χιόνι. Που είναι η ευαισθησία;», αναρωτήθηκε ο αρχηγός της ΝΔ. Υποθέτω ότι όπως και εγώ, ο κ. Μητσοτάκης είδε τις σχετικές φωτογραφίες από τη Μόρια. Πρόσεξα ότι στις φωτογραφίες που είδαμε από διάφορες σκηνές η είσοδος ήταν ανοιχτή και μέσα δεν υπήρχε κανείς. Ήταν ένα στοιχείο που με παρακίνησε να ψάξω το θέμα.
eurokinissi

Ομολογώ πως με εντυπωσίασαν οι φωτογραφίες που είδα στις περιηγήσεις μου στα social media και έδειχναν υφασμάτινες σκηνές σκεπασμένες από το χιόνι στο χώρο της Μόριας στη Λέσβο. Με εντυπωσίασε επίσης μια ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο twitter όπου έγραψε: «Θλιβερή η εικόνα μια χώρας που αφήνει ανθρώπινες ψυχές να θάβονται κάτω από το χιόνι. Που είναι η ευαισθησία;», αναρωτήθηκε ο αρχηγός της ΝΔ. Υποθέτω ότι όπως και εγώ, ο κ. Μητσοτάκης είδε τις σχετικές φωτογραφίες από τη Μόρια. Πρόσεξα ότι στις φωτογραφίες που είδαμε από διάφορες σκηνές η είσοδος ήταν ανοιχτή και μέσα δεν υπήρχε κανείς. Ήταν ένα στοιχείο που με παρακίνησε να ψάξω το θέμα. Υποθέτω ότι πολύ περισσότερο ένας πολιτικός αρχηγός πριν πέσει στο πληκτρολόγιο έχει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες με ένα τηλεφώνημα. Όμως ο κ. Μητσοτάκης είναι βιαστικός και όταν βιάζεσαι -λέει η παροιμία- συχνά σκοντάφτεις, όπως και έγινε πριν λίγες μέρες όταν, μόλις έμαθε το θάνατο του πρέσβη στη Βραζιλία, χωρίς να κάνει ένα τηλεφώνημα, έστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στη σύζυγό του, η οποία ήταν συνυπεύθυνη της δολοφονίας του συζύγου της! Ας είναι.

Το 2014 εισήλθαν στη χώρα μας από το θαλάσσιο μέτωπο περίπου 45.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Την επόμενη χρονιά, το 2015, το ποτάμι ξεχείλισε και μόνο το επίσημο κοντέρ έγραψε 850.000 αφίξεις! Έχει σκεφθεί κανείς την αναλογία πληθυσμού χώρας και πληθυσμού προσφύγων από άποψη δυνατοτήτων; Στην αρχή του μεγάλου ρεύματος ειδικά η Γερμανία στάθηκε χαλαρή δηλώνοντας έτοιμη να υποδεχτεί 1.000.000 μετανάστες αφού υπήρχε έλλειψη σε εργατικά χέρια. Όταν συμπληρώθηκε ο αριθμός αυτός, ο δρόμος από την Ελλάδα προς την κεντρική Ευρώπη έκλεισε με κοινή απόφαση Αυστρίας - Σλοβενίας - Κροατίας και Σκοπίων, αφήνοντας στη χώρα μας πάνω από 60.000 εγκλωβισμένους. Η Βαβέλ της ΕΕ ακόμα δεν έχει καταφέρει να εφαρμόσει τη συμφωνία για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες μέλη.

Και όλα αυτά με σκληρή κριτική που στόχος σε αρκετές περιπτώσεις ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ας προσθέσουμε ότι στα σύνορα με τα Σκόπια, στην Ειδομένη, επί δύο μήνες και βάλε ξέμειναν και έμειναν με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα τρυπώσουν πάνω από 10.000 άτομα. Η Ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με υπομονή και ψυχραιμία να διαχειριστεί το πρόβλημα και να μεταφέρει, χωρίς να ανοίξει μύτη, τους ανθρώπους αυτούς σε μόνιμες δομές με επάρκεια παροχών σίτισης θέρμανσης νερού και ύπνου. Το σημειώνω αυτό, διότι για να αδειάσουν οι Γάλλοι την παραγκούπολη των 6.000 εγκλωβισμένων στο Καλαί, έκαναν πόλεμο με στρατό 1250 αστυνομικών, με χημικά και μπουλντόζες.

Γιατί λοιπόν από τα δεκάδες οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, θέμα με το κρύο συναντάμε μόνον στη Μόρια της Λέσβου; Διότι οι τοπικές αρχές εκεί, αρνήθηκαν να παράσχουν έκταση ικανή να στηθούν οι προκατασκευασμένες κατοικίες! Και μάλιστα στην προσφορά της πολιτείας συμπεριλήφθηκαν αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή και τα γύρω χωριά σε θέματα ύδρευσης. Οι αρνήσεις δεν κάμφθηκαν. Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας αφού παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στη Μόρια είναι πολύ άσχημη, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι υποκίνησε αντιδράσεις στο νησί, με τοπικούς φορείς που εμπόδισαν τις κυβερνητικές προτάσεις για επέκταση των χώρων διαμονής, τη δημιουργία κλειστών προστατευμένων χώρων και κλειστά κέντρα κράτησης, προτείνοντας, ουσιαστικά να σταματήσει η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας. Εξαίρεσε, ωστόσο, από αυτές τις κατηγορίες τους βουλευτές της ΝΔ κ. Μηταράκη (Χίου) και Αθανασίου Λέσβου) για την εξαιρετική προσπάθεια που έχουν κάνει προς τη θετική κατεύθυνση.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το ρεπορτάζ είναι ελλιπές. Συνεχίζουμε λοιπόν. Γιατί έστω αυτές τις μέρες των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών λόγω καιρού δεν βρέθηκε μια λύση να φιλοξενηθούν όσοι έμεναν στις σκηνές σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, αφού αυτήν την περίοδο το νησί δεν έχει τουρισμό; Όπως διαβάσαμε σε ρεποτράζ του site Newsit, την ώρα που εκατοντάδες οικογένειες προσφύγων παλεύουν να κρατηθούν όρθιες στο χιονισμένο καταυλισμό της Μόριας η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου συστήνει στα μέλη της να μην προχωρούν σε εκμίσθωση των μονάδων τους στην Ύπατη Αρμοστεία με αποτέλεσμα παιδιά και ευπαθείς ομάδες να κοιμούνται μέχρι και σήμερα στις παγωμένες σκηνές... Από την αρχή της κακοκαιρίας η Ύπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής χτύπησε την πόρτα των ξενοδόχων του νησιού αναζητώντας εναγωνίως κλειστούς χώρους φιλοξενίας για τις οικογένειες των προσφύγων με τους επιχειρηματίες να δίνουν αρνητική απάντηση δηλώνοντας πιστοί στην προ τριμήνου σύσταση της Ένωσης για απαγόρευση της εκμίσθωσης.

Η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου το τελευταίο διάστημα έχει εκδώσει σχετική σύσταση με την οποία προτρέπει τα μέλη της να μην νοικιάζουν τα ξενοδοχεία τους στην Ύπατη Αρμοστεία για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών με τουριστική μίσθωση, αλλά μόνο με αστική, καθώς όπως υποστηρίζει, η κατάσταση στο νησί εχει γίνει ασφυκτική για τους επαγγελματίες του τουρισμού. Το site Newsit επικοινώνησε με τον πρόεδρο των ξενοδόχων της Μυτιλήνης, κ. Περικλή Αντωνίου, ο οποίος κάνει λόγο για ηθική δέσμευση (!) από τη συγκεκριμένη απόφαση. «Καταλαβαίνουμε το ανθρωπιστικό κομμάτι, ειδικά αυτές τις κρύες ημέρες, αλλά δεσμευόμαστε ηθικά απο αυτή τη σύσταση, δεν μπορούμε να δώσουμε εμείς τη λύση», λέει ο κ. Αντωνίου και αφήνει αιχμές αναφορικά με την καθυστέρηση που επέδειξε η Ύπατη Αρμοστεία, ενώ γνώριζε για την επερχόμενη κακοκαιρία.

Οι ξενοδόχοι τήρησαν σκληρή στάση και κατά τη πρόσφατη διάσκεψη που είχαν με τον βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Πάλλη, δηλώνοντας πως επιθυμούν να συνεχιστεί ο διάλογος (!) ώστε να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για τη φιλοξενία των προσφύγων. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι των δομών φιλοξενίας προσφύγων του νησιού επισημαίνουν, πως κάθε ώρα που χάνεται είναι πολύτιμη και προειδοποιούν ότι αν δεν αρθεί το αδιέξοδο, τουλάχιστον για τις οικογένειες, θα χαθούν ανθρώπινες ζωές από το πολικό ψύχος που επικρατεί στη Μόρια. Μήπως θα μπορούσε να πιέσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης την Ένωση των ξενοδόχων; Είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσε, αλλά αυτά δεν γίνονται μέσω twitter.

Υ.Γ.: Η φωτογραφία απεικονίζει Έλληνα άστεγο που κοιμάται μέσα στο χιονιά στην παραλία του Φαλήρου! Γι' αυτούς δεν υπάρχουν twitter ούτε αναρτήσεις. Δεν προσφέρονται για αντιπολίτευση. Το συνηθίσαμε!

Δημοφιλή