Ποια είναι τα αρώματα που μας ταξιδεύουν σε άλλους κόσμους και παραδόσεις;

Ταξιδεύοντας στο Μιλάνο, μπορεί κάποιος να συναντήσει απόμερες και ήσυχες γωνιές. Εργαστήρια όπου για αιώνες η τέχνη της επιπλοποιίας έφτασε στο απόγειό της. Πρώτα το εντοπίζουμε στην ευωδιά του μελισσοκεριού με το οποίο ο επιπλοποιός λουστράρει το ξύλο μέχρι να γυαλίσει. Στα ανεπαίσθητα αλλά και διαπεραστικά αρώματα του εβένου και των άλλων πολύτιμων ξύλων που δουλεύονται δεξιοτεχνικά το ένα με το άλλο.
archive

Είναι αυτά τα αρώματα που αναζητάμε σαν τζούρες χαράς, ξεγνοιασιάς και φρεσκάδας. Είναι τα αρώματα που μας δίνουν στο χέρι το πολυπόθητο εισιτήριο για μαγικούς προορισμούς. Κι αυτά τα αρώματα είναι κάθε φορά μια αποκάλυψη. Δεν είναι συνηθισμένα. Είναι αλλιώτικα αρώματα, που εξερευνούν σε βάθος το συναίσθημα κι είναι σαν να του κλείνουν το μάτι. Δίνουν μια σπιρτάδα και έναν αυθορμητισμό στην κίνησή μας και φορώντας τα έχουμε τη σιγουριά ότι θα νιώσουμε εξαιρετικά ανανεωμένοι. Και νιώθουμε!

Η ιστορία ενός τέτοιου διάσημου και λατρεμένου αρώματος παγκοσμίως, που μας ταξιδεύει σε άλλους κόσμους και παραδόσεις είναι της Colonia, που φέρνει την υπογραφή της Aqua di Parma.

Το μια φορά κι έναν καιρό ξεκινάει πριν 100 χρόνια, το 1916, σ' ένα μικρό εργαστήριο στο κέντρο της παλιάς πόλης της Πάρμα. Ιταλοί αρωματοποιοί μαζεύονται τα βράδια όταν η υπόλοιπη πόλη κοιμάται για να δημιουργήσουν ένα ασυνήθιστο αρωματικό μείγμα, που βγάζει μια πρωτόγνωρη και νέα φρέσκια ευαισθησία. Κάπως έτσι μεταξύ φίλων και συνεργατών, πάθους και αγάπης, αυτό το άρωμα γίνεται επιτυχία. Κι όλοι μιλούν για την αίσθηση που αφήνει. Ένα αληθινά αγνό άρωμα με φυσικά συστατικά, που δείχνουν να είναι ανεξίτηλα στο δέρμα και στο μυαλό. Μια σύνθεση που παραμένει μυστική και ίδια μέχρι και σήμερα.

Μέσα στα χρόνια, η Acqua di Parma με το μαγικό Colonia συνέχιζε να γνωρίζει άνθηση. Το απλό, αλλά εντυπωσιακό Art Deco μπουκάλι της, δημιουργήθηκε το 1930 για να εσωκλείσει την Colonia και να γίνει το πιο must άρωμα της εποχής. Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1950, η Acqua di Parma γνωρίζει τεράστια επιτυχία, καθώς οι τότε αστέρες του Hollywood που ταξίδευαν στην Cinecitta ανακάλυπταν την υψηλή ραπτική και την ιταλική κομψότητα, δοκιμάζοντας για 1η φορά και την Colonia. Μέχρι το 1960 το όνομα Acqua di Parma ήταν συνυφασμένο με τα αρώματα της υψηλής κοινωνίας και το Colonia είχε «γράψει» ανεξίτηλα σε χιλιάδες καρδιές.

Αυτό που κάνει την εκπληκτική Colonia μοναδική στο είδος της, είναι που χαράσσει το χάρτη της μέσα από διαδρομές στο χρόνο και το χώρο.

Από το ταξίδι της στη Μέση Ανατολή, η Colonia αιχμαλωτίζει τον αισθητηριακό πλούτο του ελαίου από το ξύλο του δέντρου Agar για να δώσει ζωή στις μυστηριώδεις και αισθησιακές νότες της Colonia Oud. Ένα άρωμα που συνδυάζει την ευωδιά-σύμβολο του πλούσιου Αραβικού πολιτισμού των αρωμάτων και την αμιγώς Ιταλική φρεσκάδα της Colonia. Επιστρέφοντας στην Ιταλία, γεννιέται η απόλαυση της περιπλάνησης σε παλιά εργαστήρια χειροτεχνίας , όπου τυλιγμένα από τη μυρωδιά του δέρματος, αντικείμενα και αξεσουάρ εκφράζουν το πνεύμα των ριζών και της παράδοσης της Τοσκάνης. Από αυτή τη δυνατή ευωδιά γεννήθηκε το Colonia Leather. Και πάλι, η λαχτάρα για ταξίδια σε μέρη μακρινά, πάνω στο Δρόμο του Μεταξιού , εκεί όπου η προσωπικότητα της Colonia συναντά τον εκλεπτυσμένο αισθησιασμό του ambergris για να δημιουργήσει την Colonia Ambra. Από εκεί, δύο νέες Ιταλικές στάσεις στη διάρκεια του ταξιδιού, έχουν πολλές ιστορίες να διηγηθούν. Το Πιεμόντε, οι αρχοντικές του οικογένειες, ένα δέντρο-σύμβολο και ένα πολύτιμο και ζωτικό συστατικό , έγιναν πηγή έμπνευσης για την Colonia Quercia. Στη συνέχεια το Μιλάνο και οι πιο καλά κρυμμένες γωνιές του. Τα μυστικά εργαστήρια επιπλοποιίας, η μυρωδιά των πιο ακριβών ξύλων τα οποία ενέπνευσαν την Colonia Ebano. H ακατανίκητη ορμή για μακρινούς ορίζοντες επιστρέφει. Μέσα από τις ερήμους και τα βουνά, η Colonia συναντά τη μεθυστική ένταση ενός πανάρχαιου συστατικού που πλάθει την Colonia Mirra.

The BeautyPost: Η Acqua di Parma Ingredient εμπλουτίζεται με δύο νέες προσθήκες που κάνουν ακόμη πιο συναρπαστικά τα ταξίδια της Colonia.

Colonia Mirra. Οι μπιουτούδες αυτού του κόσμου, αυτό το άρωμα το λέμε και μαγικό. Φτάνουν τα πρώτα χαρακτηριστικά της ιστορίας και γέννησής του και κάθε σταγόνα του είναι συναρπαστική.

2017-05-19-1495227722-7633912-1.ColoniaMirra_100ml2.jpg

Την ώρα του δειλινού, στους δρόμους και τα παράθυρα, βρίσκονται διάσπαρτα μικρά χρωματιστά φανάρια από όπου το λιβάνι και το μύρο αναδίδουν τα ζωηρά τους αρώματα. Από την πρωτεύουσα του αρχαίου Ομάν, ήδη από τον τρίτο αιώνα προ Χριστού, μεγάλα καραβάνια μετέφεραν, μέσα από απόκρημνα βουνά, πεδιάδες και ατέλειωτες ερήμους, το φορτίο τους με μπαχαρικά, αρώματα και σπάνιες εσάνς. Ένα αργό και αδιάκοπο πέρασμα ως το βασίλειο του Σαβά, την Ιορδανία και το μυθικό δρόμο των Τριών Μάγων. Για να προσεγγίσει στη συνέχεια τη Μεσόγειο, μέχρι να φτάσει στη Ρώμη, όπου οι πανάκριβες Ανατολίτικες ρητίνες ήταν περιζήτητες, καθώς καίγονταν σαν θυμίαμα σε θρησκευτικές τελετές. Ένα μακρύ ταξίδι στην Ιερά Οδό των αρωμάτων. Μια περιπέτεια στα μονοπάτια της Ανατολής από την οποία γεννήθηκε η Colonia Mirra.

Μια από τις πιο περιζήτητες αρωματικές ουσίες της αρχαιότητας, το βάρος του οποίου συχνά αντάλλασσαν με χρυσάφι, το μύρο (σμύρνα) έχει πίσω του μια ιστορία χιλιάδων χρόνων. Οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για το Κυφί, το άρωμα των Φαραώ. Οι Έλληνες το αναμειγνυαν με το κρασί για του δώσουν άρωμα. Οι γυναίκες της Ανατολής το χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα σε καλλυντικά με αναζωογονητική δράση. Ακόμα και η Βίβλος το αναφέρει αρκετές φορές, ενώ οι Τρεις Μάγοι το έφεραν ως δώρο στο Θείο Βρέφος. Στην Κινεζική ιατρική χρησιμοποιείται γιατί συνδυάζει επουλωτικές ιδιότητες αλλά και ιερότητα.

Ακόμα και σήμερα, η συλλογή του μύρου γίνεται με το χέρι από το commiphora, έναν μικροσκοπικό ακανθωτό θάμνο που ευδοκιμεί στα πιο θερμά κλίματα. Οι πηκτές, αρωματισμένες σταγόνες συλλέγονται από τον κορμό και από αυτές παράγεται το αιθέριο έλαιο και η ρητίνη. Η επίπονη διαδικασία παραγωγής μύρου το κατέταξε στα πιο περιζήτητα και πολύτιμα συστατικά από τις απαρχές της αρωματοποιίας. Το ζεστό σαν βάλσαμο άρωμά του, προσδίδει μια ελκυστική πολυπλοκότητα στη φωτεινή διαύγεια της Colonia αναδυόμενο σιγά σιγά, σαν την αργή πορεία ενός καραβανιού στην έρημο.

Colonia Ebano: Εδώ μιλάμε για το πιο γλυκό και συνάμα δροσερό άρωμα για κάθε εποχή κι ώρα, που χαρίζει έξτρα ζωηράδα και λάμψη.

2017-05-19-1495227828-6437150-1.ColoniaEbano_100ml2.jpg

Ταξιδεύοντας στο Μιλάνο, μπορεί κάποιος να συναντήσει απόμερες και ήσυχες γωνιές. Εργαστήρια όπου για αιώνες η τέχνη της επιπλοποιίας έφτασε στο απόγειό της. Πρώτα το εντοπίζουμε στην ευωδιά του μελισσοκεριού με το οποίο ο επιπλοποιός λουστράρει το ξύλο μέχρι να γυαλίσει. Στα ανεπαίσθητα αλλά και διαπεραστικά αρώματα του εβένου και των άλλων πολύτιμων ξύλων που δουλεύονται δεξιοτεχνικά το ένα με το άλλο. Αισθητηριακή ατμόσφαιρα που αφηγείται ιστορίες για αριστουργήματα της Ιταλικής τέχνης και χειροτεχνίας . Ταξιδιωτικές σημειώσεις που εσωκλείονται στην καρδιά της Colonia Ebeno.

Ένα πολύπλευρο, μεγαλοπρεπές άρωμα, αλλά την ίδια στιγμή φωτεινό. Το άνοιγμα με αστραφτερές εσπεριδοειδή νότες και περγαμόντου φέρνουν ολοκάθαρα στο νου την προσωπικότητα της Colonia. Στη καρδιά, οι πικάντικες αποχρώσεις του ροζ πιπεριού, βρίσκουν την απόλυτη ισορροπία με τις τρυεφερές νότες μελιού, σε μια γοητευτική αντίθεση με τις πιο δυνατές νότες από πατσουλί.

Kρατήστε κάπου κι αυτό το quote: «Τίποτε δεν ζωντανεύει το παρελθόν πιο αποτελεσματικά από μια μυρωδιά που έχει συσχετισθεί μ' αυτό».