H Tρομοκρατία της Oπλοκατοχής

Λας Βέγκας 2017. 60 νεκροί και περισσότεροι από 500 τραυματίες.Το πρόβλημα έρχεται ξανά στο προσκήνιο με το χειρότερο τρόπο. Κρυμμένο κάτω από το χαλί υποκινεί συζητήσεις κάθε φορά που κάμποσοι θα σκοτωθούν από τα πυρά κάποιου. Ακόμη κι αυτή τη φορά όμως, η αμερικανική κυβέρνηση, στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση Τραμπ, δεν είναι διατεθειμένη να ανοίξει μια συζήτηση για την οπλοκατοχή. «Δεν είναι η ώρα» λέει ο Λευκός Οίκος. Και πώς να είναι, αφού ο Ντοναλντ Τραμπ είναι ο πρόεδρος που έχει λάβει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από όλους τους προέδρους από το λόμπι της οπλοκατοχής.
Chip Somodevilla via Getty Images

Λας Βέγκας 2017. 60 νεκροί και περισσότεροι από 500 τραυματίες. Το πρόβλημα έρχεται ξανά στο προσκήνιο με το χειρότερο τρόπο. Κρυμμένο κάτω από το χαλί υποκινεί συζητήσεις κάθε φορά που κάμποσοι θα σκοτωθούν από τα πυρά κάποιου.

Ακόμη κι αυτή τη φορά όμως, η αμερικανική κυβέρνηση, στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση Τραμπ, δεν είναι διατεθειμένη να ανοίξει μια συζήτηση για την οπλοκατοχή. «Δεν είναι η ώρα» λέει ο Λευκός Οίκος. Και πώς να είναι, αφού ο Ντοναλντ Τραμπ είναι ο πρόεδρος που έχει λάβει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από όλους τους προέδρους από το λόμπι της οπλοκατοχής.

Εάν δεν είναι τώρα η ώρα, τότε πότε; Ένας ζάμπλουτος, 64 ετών, με αεροπλάνα και σπίτια -και από ότι φάνηκε όπλα- αποφάσισε να θερίσει όσους παρακολουθούσαν συναυλία στο Λας Βέγκας. Αρκετά από τα όπλα που είχε, τα είχε αποκτήσει νόμιμα. Άλλα, πιθανόν τα τροποποίησε για να έχουν το αποτέλεσμα που εκείνος επιθυμούσε.

Όπως και να έχει, η 2α Οκτωβρίου 2017 καταγράφεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως η ημέρα της πιο αιματηρής μαζικής επίθεσης. Πρώτη φορά καταγράφεται τέτοιους είδους χτύπημα στο οποίο ο δράστης χρησιμοποίησε αυτόματο ή αυτόματα όπλα, ενώ είναι μόλις η τρίτη που κάποιος επιλέγει να επιτεθεί από τόσο μεγάλο ύψος -ήταν στον 32ο όροφο του ξενοδοχείου- και να μη βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τα θύματά του.

Στεκόταν αγέρωχος στο παράθυρο περιτριγυρισμένος από τα τουλάχιστον 24 όπλα του γαζώνοντας το πλήθος που έτρεχε ανήμπορο να βρει καταφύγιο πριν αποφασίσει να αυτοκτονήσει.Τα κίνητρά του Πάντοκ παραμένουν άγνωστα. Όμως, μικρή σημασία έχει. Η ιστορία έχει δείξει ότι τέτοια γεγονότα βρίσκουν μιμητές. Στο προσεχές ή στο απώτερο μέλλον, κάποιος θα βρεθεί να κάνει ακριβώς το ίδιο για τους δικούς του λόγους. Αφού η ίδια η χώρα επιτρέπει σε οποιονδήποτε να αποκτήσει το δικό του «οπλοστάσιο».

Στη χώρα των 325.000.000, 30.000 χάνουν τη ζωή τους από όπλα κάθε χρόνο. Και κανείς δε φαίνεται αποφασισμένος να φρενάρει την ανεξέλεγκτη πορεία που έχει πάρει το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τους εγκληματολόγους, οι αυτοκτονίες στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε καθοδική πορεία όχι όμως και οι επιθέσεις εναντίον άλλων. Οι δράστες κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να μην περάσουν απαρατήρητοι, να κάνουν κι άλλους να υποφέρουν. Και τα καταφέρνουν. Όσο η Αμερική δεν τολμά να ανοίξει επί της ουσίας αυτή τη συζήτηση, τόσο θα συνεχίζεται ξανά και ξανά η αναπαραγωγή και η ανακύκλωση ποσοστών, νεκρών χωρίς λύση με μια αέναη φιλολογία.

Δημοφιλή