Η Πόρσε δεν ήταν η αιτία

Το προχθεσινό συγκλονιστικό δυστύχημα καθώς και τα χιλιάδες θανατηφόρα που γίνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, αφήνοντας πίσω ξεκληρισμένες οικογένειες και ανείπωτο πόνο είναι η τρανταχτή απόδειξη ότι σαν οδηγοί δεν έχουμε οδική παιδεία είτε οδηγούμε αυτοκίνητο, είτε μηχανάκι, είτε λεωφορείο, είτε ποδήλατο, είτε πατίνι. Το να πιει κάποιος και μετά να πιάσει το τιμόνι είναι σαν να παίρνει στα χέρια του όπλο και κυκλοφορεί σαν εν δυνάμει δολοφόνος και ίσως έτσι θα πρέπει ν' αντιμετωπίζεται από την πολιτεία. Το να κυκλοφορεί κάποιος με αυτοκίνητο το οποίο δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφάλειας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του όσο και των άλλων, θα πρέπει να είναι εξίσου αξιόποινο.
eurokinissi

Το προχθεσινό τραγικό δυστύχημα μου θύμισε κάποιο άλλο, που είχε γίνει δεκαπέντε χρόνια πριν, σε ειδικό χώρο στάθμευσης στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος της Κινέττας. Τότε, ένα αυτοκίνητο αδιάφορης μάρκας και οδηγό έναν 32χρονο εργάτη εργοστασίου, παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα ένα 13χρονο αγόρι, συμμαθητή της κόρης μας, το οποίο βρισκότανε με την μητέρα του μπροστά στο παρκαρισμένο αυτοκίνητό τους. Ο οδηγός του αυτοκινήτου, όχι μόνο δε σταμάτησε αλλά... κρύφτηκε και το τραγικό αυτό δυστύχημα θα έμενε «ανεξιχνίαστο», αν ο οδηγός του δεν... τράκαρε μερικές ώρες αργότερα με το περιπολικό που έφευγε από τον τόπο της τραγωδίας και εντοπίστηκαν πάνω του σημάδια από την σύγκρουση!

Μετά από εξετάσεις, βρέθηκε ότι το ποσοστό αλκοόλ στο αίμα του οδηγού ήταν 4 φορές πάνω από το κανονικό! Σύμφωνα με τις μετέπειτα δηλώσεις του, είχε τσακωθεί άγρια με τη γυναίκα του, ήπιε και πήρε το αυτοκίνητο για να πάει μία βόλτα να ξεσκάσει. Η είδηση τότε είχε περάσει στα ψιλά και ουδείς ασχολήθηκε με την μάρκα του αυτοκινήτου, ή την οικονομική επιφάνεια του ασυνείδητου οδηγού.

Το προχθεσινό συγκλονιστικό δυστύχημα καθώς και τα χιλιάδες θανατηφόρα που γίνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, αφήνοντας πίσω ξεκληρισμένες οικογένειες και ανείπωτο πόνο είναι η τρανταχτή απόδειξη ότι σαν οδηγοί δεν έχουμε οδική παιδεία είτε οδηγούμε αυτοκίνητο, είτε μηχανάκι, είτε λεωφορείο, είτε ποδήλατο, είτε πατίνι.

Το να πιει κάποιος και μετά να πιάσει το τιμόνι είναι σαν να παίρνει στα χέρια του όπλο και κυκλοφορεί σαν εν δυνάμει δολοφόνος και ίσως έτσι θα πρέπει ν' αντιμετωπίζεται από την πολιτεία. Το να κυκλοφορεί κάποιος με αυτοκίνητο το οποίο δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφάλειας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του όσο και των άλλων, θα πρέπει να είναι εξίσου αξιόποινο.

Το να δίνει κάποιος στο παιδί του ένα αυτοκίνητο μεγαλύτερο από τα... κυβικά του είναι εγκληματικό.

Το να οδηγεί κάποιος χωρίς να σέβεται τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ή προσπαθώντας να τον παρακάμψει επιδεικνύοντας μαγκιά, είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα προκαλέσει ατύχημα παρασύροντας και αθώους, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα.

Η λίστα με το τι χαρακτηρίζει έναν ευσυνείδητο οδηγό που σέβεται τον εαυτό του και τους άλλους είναι τεράστια.

Ίσως λοιπόν η συζήτηση για το συγκεκριμένο τραγικό δυστύχημα με νεκρούς τρεις νέους ανθρώπους και ένα παιδάκι, που βύθισε στο πένθος τόσες οικογένειες, θα πρέπει να γίνει εκτός των στενών ορίων των ταξικών διαφορών και μάρκας αυτοκινήτων, αλλά για προσωπική και κοινωνική ευθύνη που έχει ο κάθε ένας από εμάς, βγαίνοντας στον δρόμο, είτε σαν πεζός, είτε σαν οδηγός. Και εκεί θα συνειδητοποιήσουμε, ότι κάθε μέρα, άλλος λίγο άλλος πολύ, όλοι παρανομούμε. Το ότι δεν έχουμε προκαλέσει ατύχημα ίσως είναι θέμα τύχης. Αλλά την τύχη δεν είναι πάντα σοφό να την προκαλείς!

Δημοφιλή