Αυτό το είχατε σκεφτεί; Προτάσεις επαναπροώθησης στην αγορά εργασίας

Η αγορά εργασίας στη χώρα μας έχει αλλάξει σημαντικά κατά την τελευταία πενταετία. Αν και το τελευταίο 18μηνο φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση αναλογικά με προηγούμενες χρονιές (με χειρότερη αυτή του 2012), οι ιδιαιτερότητες της αγοράς παραμένουν, με αρκετούς επαγγελματίες να είναι εκτός εργασίας για μεγάλα διαστήματα.
shutterstock

Η αγορά εργασίας στη χώρα μας έχει αλλάξει σημαντικά κατά την τελευταία πενταετία. Αν και το τελευταίο 18μηνο φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση αναλογικά με προηγούμενες χρονιές (με χειρότερη αυτή του 2012), οι ιδιαιτερότητες της αγοράς παραμένουν, με αρκετούς επαγγελματίες να είναι εκτός εργασίας για μεγάλα διαστήματα.

Βασικές Αρχές στην Αναζήτηση Εργασίας

Η αναζήτηση εργασίας είναι «δουλειά» πλήρους απασχόλησης: Καλό είναι μες την ημέρα να υπάρχουν συγκεκριμένες «ώρες αναζήτησης εργασίας» και να τηρούνται ευλαβικά καθημερινά. Εξαιρετικά βοηθητικά είναι ο οργανωμένος χώρος, η σύνδεση στο διαδίκτυο, ο εκτυπωτής κλπ.

Κάθε πληροφορία είναι σημαντική: Πληροφορίες σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας έχουν ιδιαίτερη σημασία, όπως και πληροφορίες για συνέδρια ή ημερίδες κλπ. Αυτές τις βρίσκουμε στις ιστοσελίδες οικονομικών εφημερίδων, επιμελητηρίων, έγκυρα blogs κ.α. Οι συνδρομή σε newsletters είναι απλή και στα περισσότερα εντελώς δωρεάν, όπως επίσης και σε websites αγγελιών χρησιμοποιώντας τις σωστές λέξεις-κλειδιά για τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι άριστο εργαλείο αναζήτησης. Υπάρχουν διάφορα αλλά το πιο διαδεδομένο σήμερα είναι το Linkedin.com, σχεδιασμένο ακριβώς για αυτό το σκοπό. Όσο καλύτερη η οργάνωση του υποψηφίου τόσο πιο εύκολη γίνεται η πρόσβαση στο προφίλ του από τους εργοδότες ή τους συμβούλους καριέρας. Προσοχή: κάθε μέσο απαιτεί συγκεκριμένο προσωπικό «ύφος». Προτείνεται η υιοθέτηση επαγγελματικού ύφους σε οτιδήποτε είναι προσβάσιμο από τρίτους (σχόλια, φωτογραφίες κλπ).

Επαναπροσδιορισμός θέσης: Η επαγγελματική αξία δεν ορίζεται από το ύψος των αποδοχών. Το να είναι κάποιος διατεθειμένος να αποδεχτεί θέσεις με μισθό αρκετά χαμηλότερο από τον προηγούμενο ή με λιγότερες (ή καθόλου) παροχές δεν συνιστά «ήττα», αλλά ευελιξία. Είναι σημαντικό να παραμείνει κανείς εντός παιχνιδιού αγοράς, ώστε να διευκολύνεται η διαπραγμάτευση με τους εργοδότες και να επανακτηθεί σταδιακά (και) η μισθολογική του κατάσταση.

Ψυχολογία: Η περίοδος της ανεργίας είναι πάντα δύσκολη για όλους. Όμως, με ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας που ξεπερνούν το 25%, η ψυχολογική επιβάρυνση του ανέργου μετριάζεται σε ό,τι αφορά την κοινωνική του εικόνα. Επιπλέον, υπάρχουν οργανωμένα δίκτυα υποστήριξης, καθώς και δωρεάν σεμινάρια επιμόρφωσης για τις αρχές που διέπουν την αγορά αλλά και την προώθηση του προφίλ του. Πληροφορίες για αυτά βρίσκονται στο διαδίκτυο με μια απλή αναζήτηση.

Βιογραφικό Σημείωμα-Συνοδευτική επιστολή

Πολλά έχουν γραφεί για το τι θεωρείται «καλογραμμένο βιογραφικό». Είναι το διαβατήριο για τη συνέντευξη και άρα πρέπει να συνταχθεί με ιδιαίτερη προσοχή.

Ιδανικά 1-2 σελίδες, ανάλογα την εμπειρία

Σε 3ο πρόσωπο, όχι προσωποποιημένο

Με ξεκάθαρες ενότητες (σε bullets), όχι αφηγηματικό

Καθαρογραμμένο, με σωστή ορθογραφία και στίξη, ολοκληρωμένο στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Η συνοδευτική επιστολή δεν αναπαράγει το βιογραφικό, δίνει επιπλέον πληροφορίες ή διευκρινίζει σημεία που χρήζουν προσοχής πχ διαθεσιμότητα για ταξίδια, προσωπικά χαρακτηριστικά κλπ. Η συνοπτική της εικόνα κάνει πιο πιθανή την ανάγνωσή της από τον υπεύθυνο προσλήψεων ή τον σύμβουλο.

Αναζήτηση στο εξωτερικό

Παρά την παγκοσμιοποίηση, κάθε χώρα έχει τη δική της κουλτούρα σε ό,τι αφορά την αναζήτηση εργασίας.

Αυτό μεταφράζεται με διάφορους τρόπους: Οι απαιτήσεις στο ύφος και την ανάλυση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στο βιογραφικό. Οι πληροφορίες που πρέπει ή δεν πρέπει να περιλαμβάνει. Οι ερμηνείες κάθε αγγελίας. Η διαδικασία των συνεντεύξεων καθώς και η στάση που πρέπει να υιοθετείται στην επικοινωνία με κάθε χώρα κ.α.

Προτείνεται η ενδελεχής έρευνα μέσω αναζητήσεων στο διαδίκτυο για τις βέλτιστες πρακτικές ή τάσεις ανά χώρα. Το linkedin αποτελεί και σ' αυτή την περίπτωση χρήσιμο εργαλείο: ακολουθώντας εταιρείες ή opinion makers ή ακόμα και συμβούλους στις χώρες που θα αποτελούσαν πιθανό προορισμό, εξάγονται πολύτιμες πληροφορίες τόσο για τη χώρα όσο και για την συγκεκριμένη αγορά που μπορεί κάποιος να δραστηριοποιηθεί βάσει προφίλ και ικανοτήτων.

Επαγγελματική Δικτύωση: Σύμβουλοι καριέρας

Και στη χώρα μας, η αγορά εργασίας κινείται πλέον αρκετά μέσω επαγγελματιών συμβούλων καριέρας, απασχολούμενων στην επιλογή στελεχών και στις υπηρεσίες επαναπροώθησης εργαζομένων (outplacement), είτε μέσω εταιρειών είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Τα οφέλη για τις εταιρείες που επιλέγουν επαγγελματίες για την καλύτερη στελέχωσή τους είναι πολλά και διακριτά. Επιπλέον όμως, οι επαγγελματίες σύμβουλοι καριέρας διαθέτουν την εμπειρία και τη γνώση ώστε να λειτουργούν ως σύμμαχοι και σύμβουλοι για κάθε υποψήφιο που χρειάζεται επαγγελματική πληροφόρηση για την αγορά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Αναζητήστε τους μέσω linkedin ή μέσω των μεγάλων εταιρειών του χώρου.

Καλή Επιτυχία!

Δημοφιλή