340.000 ευρώ για μια πτήση. Τόσο κόστισε στους Γάλλους ένα ταξίδι του Πρωθυπουργού Φιλίπ (και όχι δεν ζητά συγγνώμη)

Προτίμησε να ενοικιάσει ιδιωτικός αεροσκάφος αντί να επιβιβαστεί σε αυτό της γαλλικής κυβέρνησης
Charles Platiau / Reuters

Νέο σκάνδαλο για την κυβέρνηση Μακρόν με τον γάλλο πρωθυπουργό να παραδέχεται πως προτίμησε να ξοδέψει 350.000 ευρώ από τα ταμεία του κράτους για να ενοικιάσει ιδιωτικό αεροσκάφος για να επιστρέψει στη Γαλλία μετά από επίσημο ταξίδι στη Νέα Καληδονία, στον Ειρηνικό. Αυτό μάλιστα τη στιγμή που το αεροσκάφος της γαλλικής κυβέρνησης ήταν έτοιμο και διαθέσιμο.

Η πτήση των 350.000 ευρώ πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου. Αρχικά ο Φιλίπ ταξίδεψε το ταξίδι στης επιστροφής με ένα Airbus A340 της γαλλικής Air Force το οποίο μετέφερε και τα περισσότερα μέλη της αντιπροσωπείας που συνόδευαν τον πρωθυπουργό. Κατά τον ανεφοδιασμό όμως στο Τόκιο, ο Φιλίπ και τα μέλη της αντιπροσωπείας- συνολικά 60 άτομα- επέλεξαν να εγκαταλείψουν τον αεροσκάφος της γαλλικής κυβέρνησης και συνέχισαν το ταξίδι του μας ένα Α340 που διέθετε μόνο θέσεις business class.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη και μπορώ να δώσω εξηγήσεις», δήλωσε ο Φιλίπ στο στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Τι είπε; Πως η μετακινήσεις ενός πρωθυπουργού «είναι περίπλοκες και ακριβές...Έκανα μια επιλογή και την υπερασπίζομαι». Πρόσθεσε επίσης πως το συνολικό κόστος του ταξιδιού ήταν «ξεκάθαρα» χαμηλότερου κόστους συγκριτικά με ταξίδι του προκατόχου του, Μανουέλ Βαλς επίσης στη Νέα Καληδονία, αν και δεν παρουσίασε κάποια στοιχεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και τα ποσοστά δημοφιλίας του γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν έχουν σχετικά να ανακάμψει οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι πολίτες της Γαλλίας πιστεύουν πως οι πολιτικές του ευνοούν τα ανώτερα, κοινωνικά και οικονομικά, στρώματα της χώρας.

Δημοφιλή