Λίγα λόγια τη νεότερη πρωθυπουργό της Ευρώπης Katrín Jakobsdóttir που συγκρίνει τη μυθιστοριογραφία του εγκλήματος με την πολιτική

Η Jakobsdóttir είναι η νεότερη πρωθυπουργός της Ευρώπης
Bloomberg via Getty Images

Aκούσαμε το όνομά της πριν μήνες όταν αναδείχθηκε η νέα πρωθυπουργός της Ισλανδίας και ηγέτης μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού που διαμορφώθηκε έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων. Ο λόγος για την Katrín Jakobsdóttir η οποία τονίζει πως στόχος της είναι να κάνει τους πολίτες της Ισλανδίας να νιώσουν και πάλι αισιόδοξοι για το μέλλον.

Από την ηλικία των οκτώ ετών, διάβαζε τις ιστορίες της Agatha Christie, ενώ τα αστυνομικά μυθιστορήματα είναι η αδυναμία της. Η Jakobsdóttir στην ηλικία των 42 ετών κερδίζει επάξια τον τίτλο της νεότερης γυναίκας πρωθυπουργού στην Ευρώπη. Η ίδια συγκρίνει τη μυθιστοριογραφία του εγκλήματος με την πολιτική και με κάθε ευκαιρία τονίζει τον τρόπο με τον οποίο η Ισλανδία στάθηκε και πάλι στα πόδια της μετά από σειρά οικονομικών και πολιτικών σκανδάλων που την έπληξαν.

Η 42χρονη πρωθυπουργός -η οποία μεταξύ άλλων δηλώνει και φεμινίστρια- ηγείται του Αριστερού Πράσινου Κινήματος της Ισλανδίας, ενώ ανάμεσα στους στόχους της είναι η υιοθέτηση πολιτικών για την προστασία του κλίματος, την ισότητα των δύο φύλων και τον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα. Για πολλούς ωστόσο η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη η φιλόδοξη πολιτικός είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των 340.000 πολιτών της χώρας που χάθηκε με το πέρασμα των χρόνων.

Κι ο στόχος αυτός καθίσταται ακόμα πιο δύσκολος αν λάβει κανείς υπόψιν του πως η ίδια θα συνεργαστεί με τα άλλα δύο συντηρητικά κόμματα της συγκυβέρνησης τα οποία μάλιστα συνδέονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τα σκάνδαλα που έπληξαν τη χώρα αλλά και τους πολίτες. «Έχουν συμβεί πολλά και οι άνθρωποι δεν έχουν άδικο να μην εμπιστεύονται τους πολιτικούς», δήλωσε η Jakobsdóttir σε συνέντευξή που έδωσε πρόσφατα. «Δεν μπορώ να τους κατηγορήσω, ωστόσο σημασία έχει τι μπορούμε να κάνουμε από ’δω και πέρα», πρόσθεσε, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian.

Η ίδια αναγνώρισε επίσης το γεγονός πως πολλοί αριστεροί άνθρωποι μπορεί να είναι δυσαρεστημένοι εξαιτίας της απόφασής της να συνεργαστεί με δεξιά κόμματα μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη κυβέρνηση της Ισλανδίας έπεσε μετά από σκάνδαλο που ξέσπασε.

Ο πρωθυπουργός Benediktsson είχε προκηρύξει εκλογές για το Νοέμβριο, ενώ όπως όλα μαρτυρούσαν για την εξέλιξη αυτή ευθυνόταν ο πατέρας του, ο οποίος φέρεται να είχε υπογράψει συστατική επιστολή για έναν καταδικασμένο παιδόφιλο, προκειμένου να αποκαταστήσει την τιμή του. Το όνομα του τότε πρωθυπουργού παράλληλα είχε σχετιστεί και με τις αποκαλύψεις των Panama Papers.

Να σημειωθεί πως η κατάρρευση των σημαντικότερων τραπεζών της Ισλανδίας το 2008 «γονάτισε» τα δημόσια ταμεία και προκάλεσε την ισχυρότερη οικονομική ρήξη που είχε δει η Ευρώπη μετά τον Β′ παγκόσμιο πόλεμο. Η ισλανδική κορόνα έπεσε κατά 50% σε σχέση με όλα τα σημαντικά νομίσματα, η ανεργία που μέχρι τότε ήταν ανήκουστο φαινόμενο έφτασε αστραπιαία το 10% και οι καταθέσεις έκαναν «φτερά» στο εξωτερικό με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Όμως η χώρα αποφάσισε να αντιμετωπίσει την κρίση με τον δικό της τρόπο. Επέβαλε ελέγχους κεφαλαίου -απαγορευμένη στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης -για να σταματήσει την οικονομική αιμορραγία. Εισήγαγε 100 νέους φόρους και περιέκοψε τις δαπάνες. Επίσης, δανείστηκε χρήματα από τους Σκανδιναβούς της γείτονες και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο.

Κυρίως όμως, άφησε τις ιδιωτικές της τράπεζες, οι οποίες είχαν προκαλέσει την κρίση, να καταρρεύσουν. Οι επενδυτές έχασαν τα πάντα, γεγονός που σήμανε ότι οι φορολογούμενοι δεν επιβαρύνθηκαν με τα χρέη των τραπεζών.

Δημοφιλή