Από τι θα κριθεί η «καθαρή έξοδος» από τα Μνημόνια

Η επόμενη ημέρα για το ελληνικό πρόγραμμα, η ατζέντα των κρίσιμων επαφών, οι εκπλήξεις και οι «καραμπόλες»
SOOC/FILE

Κρίσιμο οκτάμηνο στο οποίο θα οριστεί η επόμενη ημέρα από την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου είναι αυτό που ξεκίνησε με την είσοδο του 2018. Το νέο έτος είναι γεμάτο ελπίδες, αλλά κρύβει και πολλές παγίδες στο δρόμο για την έξοδο από τα Μνημόνια όπως τα είχαμε γνωρίσει έως τώρα.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων σε συνδυασμό με τις εξελίξεις σε πολλά παράλληλα μέτωπα με το ελληνικό ζήτημα, θα κρίνουν τελικά την υπόθεση «επόμενη ημέρα» για το ελληνικό πρόγραμμα.

Η «καθαρή έξοδος» από τα Μνημόνια θα κριθεί από μια σειρά κομβικά ραντεβού και κρίσιμων επαφών που θα έχει η κυβέρνηση καθόλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Η HuffPost Greece επιχειρεί να σας παρουσιάσει την ατζέντα των κρίσιμων επαφών, συναντήσεων, γεγονότων, του πρώτου καθοριστικού εξαμήνου του 2018, τα οποία μαζί με τις ανατροπές, τις απρόσμενές εξελίξεις, τις εκπλήξεις και τις «καραμπόλες» θα καθορίσουν τις αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου και την πρώτη ημέρα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου.

Ιανουάριος


Η κυβέρνηση έως τις 11 του μήνα θα πρέπει να ψηφίσει στη Βουλή μια σειρά από προαπαιτούμενα τα οποία αφορούν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Η ομαλή έκβαση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας θα επιτρέψει στους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του EuroWorking Group της 11ης Ιανουαρίου να δώσουν το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Με βάση αυτή την εισήγηση οι υπουργοί Οικονομικών κατά τη διάρκεια του πρώτου Eurogroup του 2018 στις 22 Ιανουαρίου θα μπορέσουν να λάβουν την πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ταυτόχρονα θα εγκρίνουν και την εκταμίευση της δόσης των τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ.

Φεβρουάριος


Η πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θεωρείται δεδομένο ότι θα οδηγήσει σε ακόμα μια έξοδο στις αγορές, την πρώτη από τις τουλάχιστον τρεις οι οποίες σχεδιάζονται έως τον Αύγουστο. Στόχος παραμένει η δημιουργία θετικού κλίματος για την ελληνική οικονομία στο δρόμο για την έξοδο από τα μνημόνια. Ταυτόχρονα βέβαια το υπουργείο Οικονομικών με τις εκδόσεις ομολόγων συγκεντρώνει τα απαιτούμενα κεφάλαια προκειμένου να δημιουργήσει το «μαξιλαράκι» ασφαλείας για την περίοδο μετά την έξοδο από τις δανειακές συμβάσεις.

Μέσα στο μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι των τραπεζών με στόχο τα αποτελέσματα τους να γίνουν γνωστά το Μάιο. Η πορεία των ελέγχων θα κρίνει πολλά για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων και το περιθώριο που θα έχει η ελληνική πλευρά να διεκδικήσει «καθαρή» έξοδο.

Μάρτιος


Στις αρχές της άνοιξης θεωρητικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να ανακοινώσει την απόφαση του αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει στο ελληνικό πρόγραμμα. Με τα έως τώρα δεδομένα το πιο πιθανό είναι το Ταμείο να καθυστερήσει την ανακοίνωση της απόφασης του δίνοντας χρόνο στους Ευρωπαίους να καταλήξουν αναφορικά με το θέμα της διευθέτησης του χρέους.

Η συνεδρίαση του Eurogroup της 12ης Μαρτίου θεωρείται πολύ πιθανό ότι μπορεί να ανοίξει τη διαδικασία συζήτησης σχετικά με τα επόμενα βήματα στο θέμα τους χρέους. Παρόλαυτά, όποτε και αν ξεκινήσει η συζήτηση θεωρείται απίθανο να υπάρξουν ανακοινώσεις πριν την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου.

Απρίλιος


Η δεδηλωμένη στάση των Ευρωπαίων να μην προχωρήσουν στην ανακοίνωση, άρα και στην εφαρμογή όσων εδώ και καιρό έχουν σχεδόν στο σύνολο τους αποφασιστεί ως μέτρα για τη μεσοοπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους, οδηγεί σε αδιέξοδο το ΔΝΤ.

Το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει στη άμεση συμμετοχή στο τρίτο πρόγραμμα, αλλά και στη χρηματοδότηση της χώρας μόνο εφόσον ληφθούν από τους Ευρωπαίους μέτρα για τη διευθέτησης του χρέους. Σύμφωνα με το ΔΝΤ τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και ίσως στη χαλάρωση κάποιων από αυτούς.

Ωστόσο, η άρνηση των Ευρωπαίων να ανοίξουν το θέμα των μεσοοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος είναι δεδομένο ότι θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 20-22 Απριλίου.

Αρκετοί θεωρούν ότι με αφορμή την παρουσία στην Ουάσιγκτον όλων των πρωταγωνιστών της ελληνικής υπόθεσης, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την επόμενη ημέρα από τη λήξη του Ελληνικού προγράμματος και θα χαραχθεί μετά τον Αύγουστο του 2018.

Μάιος


Με βάση τις αποφάσεις που θα έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, θα ξεκινήσει ο τελικός γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών με θέμα την επόμενη ημέρα από την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Κυβέρνηση και Θεσμοί θα εξετάσουν την πορεία υλοποίησης του τρίτου προγράμματος, καθώς και την εξέλιξη των δημοσιονομικών στοιχείων προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα προκειμένου να καταλήξουν στις τελικές αποφάσεις για την επόμενη ημέρα.

Κρίσιμος παράγοντας για το τι θα αποφασιστεί θα είναι τα αποτελέσματα των stress test τα οποία προγραμματίζονται να ανακοινωθούν μέσα στον Μάιο. Όσοι γνωρίζουν πολύ καλά τις ισορροπίες, αναφέρουν ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα κριθεί από την κατάσταση των τραπεζών, καθώς όπως λένε «οι δανειστές δεν θα φύγουν από την Ελλάδα εάν δεν εξασφαλίσουν πρώτα την πλήρη κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών».

Ιούνιος


Η ολοκλήρωση το πρώτου εξαμήνου θα δώσει σήμα στους Θεσμούς ώστε να ελέγξουν την υλοποίηση των 82 προαπαιτούμενων δράσεων οι οποίες θα πρέπει να τελειώσουν μαζί με το «κλείσιμο» του τρίτου Μνημονίου. Ο εξονυχιστικός έλεγχος της πορείας του προγράμματος και της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων θα κρίνει και τη συζήτηση αναφορικά με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί για το 2019-2020.

Οι αστοχίες ή οι επιτυχίες του προγράμματος θα κρίνει εάν υπάρχουν περιθώρια προκειμένου να συζητηθεί η χαλάρωση των δημοσιονομικών μέτρων της επόμενης διετίας ή οι Θεσμοί θα ζητήσουν να εφαρμοστούν το 2019 μέτρα που έχουν υπολογιστεί για το 2020.

Ιούλιος-Αύγουστος


Τα αποτελέσματα των κρίσιμων επαφών και διαπραγματεύσεων του πρώτου εξαμήνου του 2018, είναι αυτά που θα οδηγήσουν μέσα στον Ιούλιο στην ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, καθώς και στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης του τρίτου Μνημονίου. Τότε αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις του ΔΝΤ, αλλά και των Ευρωπαίων αναφορικά με την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου στις 20 Αυγούστου του 2018.

Δημοφιλή