Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου
Eurokinissi

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς το αεροσκάφος του προσγειώθηκε λίγο μετά τις 10.30 το πρωί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το κλίμα στη συνάντηση μεταξύ των Παυλόπουλου και Ερντογάν ήταν βαρύ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξηγεί ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη και τον Τούρκο Πρόεδρο να απαντά πως υπάρχπυν εκκρεμότητες 94 έτη μετά την υπογραφή της.

Λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα, ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού, ενώ είχε προηγηθεί κατ′ ιδίαν συνάντηση. Ακολούθησε συνάντηση του Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το βράδυ ακολούθησε το επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, προς τιμήν του Τούρκου Προέδρου, στο Προεδρικό Μέγαρο. Δείτε φωτογραφίες.

Το δείπνο

Στο γεύμα ήταν παρόντες, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά της συζύγου του, ο πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης , ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης μετά της συζύγου του, υπουργοί και επιχειρηματίες καθώς και υπουργοί που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το επίσημο δείπνο περιελάμβανε γαρίδες με εσπεριδοειδή, χόρτα με σελινόριζα, φιλέτο σφυρίδα γαρνιρισμένο με λαχανικά ατμού, φρούτα εποχής και καφέ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου

Συμφώνησαν πως διαφωνούν Τσίπρας και Ερντογάν. Αυτό αποδείχθηκε από τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών με τον Αλέξη Τσίπρα να στέλνει σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα για τη Συνθήκη της Λωζάνης, την ένταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, τη Θράκη καθώς και για το ζήτημα της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Όπως επεσήμανε στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας χρειάζεται «να ανοίξουμε νέο κεφάλαιο στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις συμπληρώνοντας όμως πως «Αν δεν το αποδεχτείτε φοβάμαι ότι θα αποβεί σε βάρος των λαών μας και των ευρω-τουρκικών σχέσεων».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαναδιατύπωσε τα περί αναθεώρησης με τα περί αναδιαμόρφωσης για τη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ στο ζήτημα έντασης του Αιγαίου αν και το χαρακτήρισε δυσεπίλυτο είπε ότι μπορεί να λυθεί.

Για το ζήτημα των «8» ο Ερντογάν εξήγησε πως η Τουρκία έχει καταργήσει τη θανατική ποινή και πως ευελπιστεί πως «αυτοί οι πραξικοπηματίες είναι δυνατό να επιστρέψουν στην Τουρκία» με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι «Η Ελλάδα είναι η χώρα της δημοκρατίας και της ελευθερίας, έτσι δεν μπορεί να υποστηρίζει πραξικοπηματίες. Αλλά ως κράτος δικαίου, τηρούμε την διάκριση των εξουσιών».

Αναφερόμενος ο Τούρκος πρόεδρος στο ζήτημα της Θράκης είπε πως έχει αναφερθεί στις οικονομικές δυσκολίες και το χάσμα στο κατά κεφαλήν εισόδημα της περιοχής σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και στην εκλογή του αρχιμουφτή. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και η ελληνική στην Τουρκία πρέπει να είναι στοιχεία που θα μας φέρουν πιο κοντά, όχι να μας χωρίσουν».

Για το Κυπριακό οι δύο ηγέτες δεν φάνηκε να βρίσκουν σημείο επαφής με τον πρόεδρο της Τουρκίας να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Λόγω του νεαρού της ηλικίας του ο πρωθυπουργός εξανίσταται για την καθυστέρηση στην επίλυση του Κυπριακού» με τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει προλάβει να τονίσει πως «το Κυπριακό παραμένει ανοιχτό γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου».

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε επαναδιατυπώσει τη θέση της Ελλάδας για μια επανενωμένη ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα.

Στο μόνο που φάνηκε πως συμφωνούν οι δύο ηγέτες είναι στο προσφυγικό, με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει ότι συμφώνησαν σε μέτρα για ακόμα πιο αποτελεσματική συνεργασία των αρχών για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, μιας συμφωνίας που, όπως τόνισε, έχει βοηθήσει και έχει αποτρέψει θανάτους στο Αιγαίο.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη χώρα μας ύστερα από έξι και πλέον δεκαετίες και γίνεται σε μια χρονική περίοδο που η κατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ καθιστά σημαντική την αναβάθμιση του διμερούς διαύλου επικοινωνίας Αθήνας-Άγκυρας για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και την διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων.

“Παυλόπουλος: Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάνης”

Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του.

Επιπροσθέτως, συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος, ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση (σ.σ. όρο που είχε χρησιμοποιήσει χθες ο κ. Ερντογάν) χρειάζεται η εν λόγω Συνθήκη.

Νωρίτερα ο Έλληνας Πρόεδρος είχε υπογραμμίσει την ανάγκη ειλικρινούς σεβασμού Διεθνούς Δικαίου και ευρωπαϊκού κεκτημένου, κάτι που οφείλουν να κάνουν τόσο τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όσο όμως και οι προς ένταξη χώρες.

Απευθυνόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε πως επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η επίσκεψη αυτή να μείνει ιστορική, αλλά, συνέχισε, πρώτο χαρακτηριστικό της φιλίας είναι η ειλικρίνεια, όπως υπογράμμισε ο Έλληνας Πρόεδρος. Και, επικαλούμενος το λαϊκό ρητό, «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», πρότεινε πάνω στους καλούς αυτούς λογαριασμούς να χτισθούν και οι διμερείς σχέσεις.

Εξάλλου, η όποια διαφορά δεν μπορεί παρά να λυθεί με τρόπο ειρηνικό και με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είχε επίσης διαμηνύσει ο κ. Παυλόπουλος. Επίσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε ζητήσει ειλικρινή εφαρμογή της ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, με δεδομένο ότι βασικές αξίες είναι η Δικαιοσύνη και ο Ανθρωπισμός.

“Ερντογάν: Υπάρχουν εκκρεμότητες στη Συνθήκη της Λωζάνης”

«Διατυπώσατε κάποιες αλήθειες, ανοιχτά και ξεκάθαρα. Στη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μια συμφωνία, η οποία υπογράφτηκε πριν από 94 χρόνια και όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, ο Έλληνας Πρόεδρος, επικαλούμενος και την πανεπιστημιακή του ιδιότητα, σημείωσε ότι οι Συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. Η ερμηνεία του Δικαίου είναι αυτή που επιτρέπει την προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται και όροι που οδηγούν σε παρεξηγήσεις, ανέφερε ο κ. Πρ. Παυλόπουλος.

«Υψίστης σημασίας η προστασία των ομογενών μας στη Θράκη»

Το θέμα της προστασίας των ομογενών μας στη Θράκη, είναι για εμάς ύψιστης προτεραιότητας είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Επιθυμία μου είναι να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του ποτηριού, αλλά να κοιτάξουμε το γεμάτο και να ενσχύσουμε τις σχέσεις μας. Και πιστεύω ότι μετά την επίσκεψη αυτή θα κοιτάξουμε μπροστά», προσέθεσε ο κ. Ερντογάν.

Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της μειονότητας ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε τα εξής: «Αν κοιτάξουμε το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι γύρω στα 18.000 δολ., ενώ στη Δυτική Θράκη το ποσό είναι γύρω στα 2.200 δολ. Δεν υπάρχει απαραίτητη στήριξη στον τομέα των επενδύσεων για τους εκεί ανθρώπους και υπάρχει μια διάκριση εκεί. Στην Τουρκία δεν μπορείτε να δείτε μία τέτοια εφαρμογή εναντίον των Ρωμιών πολιτών. Δεν υπάρχει η παραμικρή διάκριση σε ό,τι αφορά τους χώρους προσευχής. Στη Δυτική Θράκη όμως δεν μπορούν να χωνέψουν ακόμη ούτε τη λέξη ”τουρκική” να γράφει σε μία πινακίδα ενός σχολείου ή κάποιου συλλόγου. Εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τα θέματα αυτά. Όταν μιλάω για επικαιροποίηση (της Συνθήκης της Λωζάνης) εννοώ αυτά ακριβώς τα θέματα», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, προσθέτοντας και το εξής: «Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχει και αναφορά στη λέξη ”τουρκική”, αυτό αναφέρεται και στις αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου».

Όσον αφορά τη θρησκευτική ηγεσία της μειονότητας ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε τα εξής: «Υπάρχουν προσπάθειες που καταβάλλονται για να διορίζεται ο αρχιμουφτής των μουσουλμάνων της Δ. Θράκης, όχι από τους μουφτήδες που εκλέγουν τα μέλη της μειονότητας, αλλά από άτομα που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία, για παράδειγμα, ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο. Και σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, όπως γνωρίζετε, η επιτροπή αυτή αποτελείται από ένα συγκεκριμένο αριθμό μελών που πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Επειδή μειώθηκε ο αριθμός των μελών με τουρκική ιθαγένεια στην Ιερά Σύνοδο είπα στον Πατριάρχη να μου δώσει κάποια ονόματα για να δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια και να συμπληρώσουμε το κενό που υπάρχει. Και δώσαμε τουρκική ιθαγένεια στα ονόματα που δόθηκαν από τον Πατριάρχη τα οποία έγιναν μέλη της Ιεράς Συνόδου».

«Στη Δυτική Θράκη όμως», συνέχισε ο Τούρκος Πρόεδρος, «είναι ένα θέμα που συνεχίζεται και επί της θητείας μου, και εξακολουθεί να μην μπορούν οι ιμάμηδες της Δυτικής Θράκης να εκλέξουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς μπορούμε να πούμε σ′ αυτή την περίπτωση ότι είναι σε ισχύ η συνθήκη της Λωζάνης; Από εδώ συμπεραίνουμε ότι δεν εφαρμόζεται η συνθήκη της Λωζάνης».

Alkis Konstantinidis / Reuters

Η άφιξη

Επί ελληνικού εδάφους τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ στη συνέχεια απέδωσαν τιμές αγήματα της στρατονομίας και της αερονομίας.

Στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη

Στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κατέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος τον οποίο υποδέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τον καλωσορίζοντάς τον στην Αθήνα: «Καλωσήλθατε, κ. Πρόεδρε. Είναι ιστορική στιγμή να βρίσκεστε εδώ, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, μετά από 65 χρόνια. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε».

Τιμές απέδωσε άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι δυο ηγέτες προχώρησαν μέχρι το μνημείο όπου δύο εύζωνοι παρέδωσαν στον κ. Ερντογάν το στεφάνι το οποίο και κατέθεσε.

Αμέσως μετά ακολούθησε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Τουρκίας και της Ελλάδας και η επιθεώρηση του αγήματος από τον Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος είχε χειραψία με τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας είχε χειραψία με τα μέλη της αποστολής της κυβέρνησης της Τουρκίας που συνοδεύουν τον κ. Ερντογάν.

Μετρό

Κλειστός θα παραμείνει ο σταθμός του μετρό «Σύνταγμα» όλη την ημέρα. Έχουν ανοίξει οι σταθμοί Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου:

Στις διευρυμένες διμερείς συζητήσεις θα μετέχουν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης οι Νίκος Κοτζιάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Σταύρος Κοντονής, Γιώργος Σταθάκης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Τόσκας, Γιάννης Μουζάλας και ο ΑΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης θα μετέχουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομίας, Ενέργειας, Εσωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ.

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

10:30

Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος.

Υποδοχή από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νικόλαο Κοτζιά, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ανεπίσημη τελετή υποδοχής.

11:30

Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη».

11:45

’Αφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.

Επίσημη τελετή υποδοχής.

Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων.

Επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.

Παρουσίαση των δύο Αντιπροσωπειών.

12:00

Κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων.

12:40

Διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών.

13:30

’Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Υποδοχή από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ιδιαίτερη συνάντηση.

14:50

Δηλώσεις στον Τύπο.

16:30

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Αρχηγό της Μείζονος Αντιπολίτευσης.

19:25

Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο και τη σύζυγό του κα Βλασία Παυλοπούλου.

Υπογραφή Βιβλίου Επισκεπτών από τον ξένο επίσημο και τη σύζυγό του.

19:30

Επίσημο δείπνο.

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

11:15

’Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος».

Υποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

12:10

Αφιξη στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

13:30-15:00

Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

16:00

Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

SOOC

Δημοφιλή