Η επιστήμη επιβεβαιώνει αυτό που (κατά βάθος) όλοι γνωρίζουμε: δεν είναι οι γυναίκες το «αδύναμο» φύλο

Σε περιόδους πείνας, επιδημιών και δυσκολιών οι γυναίκες τα κατάφεραν καλύτερα από τους άντρες.
kieferpix via Getty Images

Τα τελευταία χρόνια, γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε οι γυναίκες να σταματήσουν να βιώνουν διακρίσεις σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο, επειδή θεωρούνται το «αδύναμο φύλο» αφού δεν είναι καθόλου έτσι (όποιος έχει ακούσει το τραγούδι «Μία μέρα της Μαίρης» ξέρει πως αυτή είναι η καθημερινότητα των περισσότερων γυναικών εκεί έξω).

Όμως, μία πρόσφατη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που (κατά βάθος) οι περισσότεροι γνωρίζουμε (άσχετα αν κάποιοι επιμένουν να μην το παραδέχονται και να υποστηρίζουν στερεότυπα περασμένων δεκαετιών): οι γυναίκες δεν είναι καθόλου ασθενές φύλο και, μάλιστα, έχουν επιβιώσει σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους άντρες σε περιόδους κακουχιών, τουλάχιστον τα τελευταία 250 χρόνια.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, η εν λόγω έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνα, οι οποίοι μελέτησαν διάφορες ιστορικές περιόδους και τα αποτελέσματά τους αποδεικνύουν του λόγου το αληθές για το παραπάνω. Για παράδειγμα, τα κορίτσια που γεννήθηκαν την εποχή του λοιμού στην Ουκρανία το 1933 έζησαν κατά μέσο όρο έως τα 10.85 έτη ενώ τα αγόρια έφτασαν έως τα 7.3 έτη της ζωής τους.

Επιπλέον, οι Αφρικανοί σκλάβοι που απελευθερώθηκαν από την Αμερική κι επέστρεψαν στη Λιβερία μεταξύ των ετών 1820 και 1843 γνώρισαν τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας που καταγράφηκαν ποτέ, με το 43% να χάνει τη ζωή του μέσα σ′ ένα χρόνο από τον επαναπατρισμό του. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, τα κορίτσια είχαν προσδόκιμο ζωής το πολύ χαμηλό των 2.23 ετών, σε αντίθεση με τα αγόρια που έφτασαν μόλις στα 1.68 έτη.

«Είναι εκπληκτικό ότι το πλεονέκτημα των γυναικών είναι παρόν και έντονο σε όλους τους πληθυσμούς που εξετάσαμε» ανέφερε η Virginia Zarulli, επικεφαλής της έρευνας και συμπλήρωσε: «Το ακόμη πιο εκπληκτικό είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της διαφοράς των φύλων στο προσδόκιμο ζωής καθορίστηκε από τις μεγάλες αποκλίσεις στην επιβίωση των βρεφών και των μικρών παιδιών. Αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα».

Κατά την Zarulli, αυτό οφείλεται στο διπλό Χ χρωμόσωμα που υπάρχει στο γυναικείο οργανισμό όπως επίσης και στα οιστρογόνα, τα οποία προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία και αποτρέπουν την εμφάνισης μιας σειράς ασθενειών. «Η τεστοστερόνη, η πιο σημαντική ανδρική ορμόνη, αυξάνει τον κίνδυνο για αρκετές θανατηφόρες νόσους, ενώ προκαλεί συχνά απερίσκεπτες συμπεριφορές εκ μέρους των ανδρών που μπορούν να οδηγήσουν στον τυχαίο όσο και βίαιο θάνατό τους», σημειώνει η ίδια.