Έκλεισε η συμφωνία με τους θεσμούς. Προς ψήφιση στη Βουλή τα προαπαιτούμενα

Η γρήγορη συμφωνία οφείλεται στην πολύ καλή προεργασία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων

Η πιο γρήγορη τεχνική διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο πλαίσιο του μνημονίου από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου είναι γεγονός. Κυβέρνηση και θεσμοί κατέληξαν χωρίς εμπλοκές σε συμφωνία μέσα σε μόλις πέντε ημέρες, όσο δηλαδή οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών έμειναν στην Αθήνα. Το επόμενο ραντεβού είναι στο σημερινό Eurogroup, όπου και αναμένεται η συμφωνία να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η γρήγορη συμφωνία, όπως αναφέρουν στελέχη και από τις δύο πλευρές, οφείλεται στην πολύ καλή προεργασία που είχε γίνει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Όπως εξηγούν στην HuffPost Greece η δουλειά που είχε γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα επέτρεψε στους υπουργούς της κυβέρνησης και στους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, να συζητήσουν μόνο τις μεγάλες διαφορές που υπήρχαν μεταξύ των δύο πλευρών.

Ταυτόχρονα κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρατηρούν ότι από την πλευρά των δανειστών ήταν προφανής η διάθεση να υπάρξει συμφωνία και όχι νέες εμπλοκές, οι οποίες θα οδηγούσαν σε καθυστερήσεις και αναταράξεις. Πληροφορίες από την ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι οι δανειστές ήταν αποφασισμένοι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι τέσσερις επικεφαλής να ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες με ολοκληρωμένη τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Σε όλα αυτά βοήθησε το γεγονός ότι η πλευρά του ΔΝΤ δεν έβαλε κανένα εμπόδιο. «Η Ντέλια Βελκουλέσκου απλά παρακολουθούσε τη διαδικασία και σπάνια παρενέβαινε. Ξεκάθαρα δεν είχε καμία διάθεση να δημιουργήσει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις, δίνοντας πολλές φορές και τεχνικές λύσεις στη συζήτηση». Η στάση αυτή της εκπροσώπου του ΔΝΤ προέρχεται από το γεγονός ότι το Ταμείο δεν μετείχε ενεργά στην αξιολόγηση.

Άλλωστε μόλις την περασμένη Πέμπτη ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε ότι η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για να συμμετάσχει το Ταμείο με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εκπρόσωποι του στην Αθήνα αυτή τη στιγμή έχουν το ρόλο παρατηρητή.

Κενό στο Βερολίνο

Θετικό ρόλο στη γρήγορη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση, είχε η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στο Βερολίνο. Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία δεν επιτρέπει στους γνωστούς σκληροπυρηνικούς παράγοντες να βάλουν εμπόδια στην Ελληνική υπόθεση.

Άλλωστε μια εμπλοκή που θα μπορούσε να προκαλέσει μια ακόμα κρίση στο ελληνικό σίριαλ, θα προκαλούσε εντάσεις και στο εσωτερικό των Θεσμών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή προτιμούν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και να δημιουργήσουν κλίμα προόδου.

Το κενό που έχει δημιουργηθεί από την αδυναμία να σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία θέλει να εκμεταλλευτεί και η Αθήνα, κλείνοντας χωρίς προβλήματα και εντός του χρονοδιαγράμματος και την πολιτική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης.

Η μάχη της υλοποίησης

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γνωρίζουν ότι οι επόμενες 40 ημέρες, έως το EuroWorking Group της 11ης Ιανουαρίου, θα είναι πολύ δύσκολες, αλλά και ιδιαίτερα κρίσιμες. Η κυβέρνηση θα πρέπει το επόμενο διάστημα να ψηφίσει στη Βουλή τη νομοθέτηση όλου του πλαισίου της συμφωνίας με τους δανειστές, υλοποιώντας ταυτόχρονα μια σειρά από κοινωνικά και πολιτικά δύσκολα προαπαιτούμενα.

Τα θετικά της συμφωνίας, όπως είναι η νέα αρχιτεκτονική των κοινωνικών επιδομάτων, αλλά κυρίως η επαναφορά του προνομίου των εργαζόμενων να αποζημιώνονται πρώτοι σε περίπτωση πτώχευσης, θα πρέπει να απορροφήσουν τους κραδασμούς από την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, τους πλειστηριασμούς και την αδυναμία της κυβέρνησης να αποτρέψει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Κοινοβουλευτικές μάχες δεν προβλέπουν από το Μέγαρο Μαξίμου, κάτι που θα αποδειχθεί σύντομα αν είναι έτσι κατά τη διάρκεια ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Δημοφιλή