Εν αναμονή των δηλώσεων Τραμπ για την Ιερουσαλήμ και οι ηγέτες της Δύσης. Διάχυτη ανησυχία για τις συνέπειες στη Μέση Ανατολή

Εν αναμονή των δηλώσεων Τραμπ για την Ιερουσαλήμ και οι ηγέτες της Δύσης. Διάχυτη ανησυχία για τις συνέπειες στη Μ.Ανατολή
Ammar Awad / Reuters

Οι αντιδράσεις στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ μεταφέροντας στην ιερή πόλη την πρεσβεία των ΗΠΑ, δεν προκαλεί αντιδράσεις και ανησυχία μόνο στον αραβικό κόσμο και στο μουσουλμανικό πληθυσμό.

Δυνάμεις της Δύσης προσπαθούν να παρέμβουν, παρασκηνιακά αλλά και δημόσια ακόμη και λίγες ώρες πριν το προγραμματισμένο διάγγελμα του αμερικανού προέδρου (στις 8 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος). Ήδη από την Τρίτη στην Ευρώπη υψώθηκαν πολλές φωνές: ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επισήμανε πως «καθετί που συμβάλλει στην αναζωπύρωση της κρίσης είναι αντιπαραγωγικό αυτή τη στιγμή».

Και βέβαια οι αντιδράσεις συνεχίζονται και σήμερα.

Ρωσία: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπας για να τον διαβεβαιώσει ότι η Μόσχα στηρίζει την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών αρχών, με επίκεντρο μεταξύ άλλων και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Σήμερα, Τετάρτη το Κρεμλίνο εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία της Ρωσίας ότι η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τις παλαιστινιακές αρχές θα επιδεινωθεί περαιτέρω από τα σχέδια του αμερικανού προέδρου.

Ηνωμένο Βασίλειο: Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συνέστησε ψυχραιμία. «Αντιμετωπίζουμε με ανησυχία τις πληροφορίες που έχουμε ακούσει, διότι πιστεύουμε ότι προφανώς η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι τμήμα μίας οριστικής διευθέτηση ανάμεσα στους Ισραηλινούς και του Παλαιστίνιους». Κάλεσε δε τις ΗΠΑ να παρουσιάσουν «κατά προτεραιότητα» την πρότασή τους για την αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Πριν συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στο ΝΑΤΟ, ο Τζόνσον δήλωσε πως η αμερικανική απόφαση να μεταφερθεί η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ «καθιστά σημαντικότερο παρά ποτέ να παρουσιαστούν οι από καιρό αναμενόμενες αμερικανικές προτάσεις για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».

Γερμανία: Η Γερμανία ανησυχεί επίσης πως θα ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.Ανανεώνοντας την ταξιδιωτική του οδηγία για το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε: «Από τις 6 Δεκεμβρίου 2017 ενδέχεται να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο βίαιων συγκρούσεων».

Κίνα: «Ανησυχούμε για την πιθανότητα κλιμάκωσης της έντασης», επεσήμανε ο Γκενγκ Σουάνγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. «Όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν πνεύμα ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και σύνεση σε ό,τι αφορά τις ενέργειές και τις δηλώσεις τους, να αποφύγουν να υπονομεύσουν τις βάσεις μιας λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα και να απόσχουν από μια νέα αντιπαράθεση στην περιοχή», πρόσθεσε.

Δημοφιλή