Υπόθεση Novartis: Μίλησαν όταν πείστηκαν ότι δεν κινδυνεύει η ζωή τους

Υπόθεση Novartis: Μίλησαν όταν πείστηκαν ότι δεν κινδυνεύει η ζωή τους
Bloomberg via Getty Images

Τρία πρόσωπα εμφανίστηκαν πριν από περίπου δύο μήνες στα γραφεία της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, ζητώντας να δώσουν στοιχεία για τις πρακτικές της εταιρίας Novartis, μεταξύ των οποίων και για τις μίζες που έδινε, προκειμένου να κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά του φαρμάκου.

Φάνηκαν αποφασισμένοι να μιλήσουν για όσα γνωρίζουν, με τις καταθέσεις τους να γίνονται μέρα και νύχτα, να επαναλαμβάνονται, και να επιχειρείται να διασταυρωθούν με άλλα στοιχεία.

«Θα ήταν κατηγορούμενοι εάν δεν γίνονταν προστατευόμενοι μάρτυρες;»

«Όχι» αναφέρει δικαστική πηγή, υποστηρίζοντας ότι όλα όσα λένε κρίνονται αξιόπιστα, καθώς ήταν πολύ κοντά σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Ουδείς γνωρίζει εάν είναι άνδρες ή γυναίκες και ποια ιδιότητα είχαν-εάν είχαν-στην εταιρία.

Εμφανίζονται πάντως με ψευδώνυμα δύο ανδρών και μίας γυναίκας. Σύμφωνα με πληροφορίες από βουλευτές τα ψευδώνυμα είναι ‘Σαράφης” και ’Κελέση”.

Η ένταξή τους σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων έγινε με εντολή εισαγγελέα, βάση νόμου του 2001 για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Και όταν διασφαλίστηκε ότι δεν πρόκειται να γίνουν γνωστά τα στοιχεία τους, καθώς πιστεύουν ότι κινδυνεύει η ζωή τους, αποφάσισαν να μιλήσουν.

Οι αναφορές τους σε ονόματα πολιτικών προσώπων, με τα ποσά που όπως λένε ότι δωροδοκήθηκαν, σήμανε καμπανάκι για τους εισαγγελείς, οι οποίοι δεν είχαν το δικαίωμα να κρατήσουν περαιτέρω στα χέρια τους τη δικογραφία.

Η τελευταία κατάθεση δόθηκε μάλιστα πριν από λίγες ημέρες, κλείνοντας τον κύκλο των μαρτύρων υπό προστασία, ενώ η πρώτη μέσα στον Νοέμβριο του 2017. Τα όσα αναφέρουν, καταγράφονται κεκαλυμμένα, προκειμένου να μην καταφέρει κανείς να φθάσει σε αυτούς. Κάποια από τα στοιχεία που αναφέρουν, διασταυρώθηκαν με τις καταθέσεις των μαρτύρων που μίλησαν στην Αμερικανική δικαιοσύνη και φαίνεται ότι υπάρχουν σημεία συμφωνίας.

Οι καταθέσεις τους είναι πολυσέλιδες και εκτός από τα πολιτικά πρόσωπα αναφέρονται και σε άλλες πρακτικές που φέρεται ότι μετερχόταν η εταιρία για να κυριαρχεί στην ελληνική αγορά του φαρμάκου. Σύμφωνα με όσα λένε, εκτός από την υπερτιμολόγηση των φαρμάκων, τα σκευάσματα της εταιρίας είχαν προνομιακή μεταχείριση παίρνοντας πρώτα έγκριση για την κυκλοφορία τους στην ελληνική αγορά, ενώ φάρμακα άλλων εταιριών καθυστερούσαν να πάρουν το πράσινο φως.

Μετά ταύτα, η δικογραφία, χωρίς κανένα σχόλιο, χωρίς πορισματική αναφορά αφού δεν επιτρέπεται να γίνει καμία αξιολογική κρίση από τους εισαγγελείς, με μόνο ένα λιτό διαβιβαστικό, έφτασε στη βουλή.

Το μαύρο ταμείο και το βαλιτσάκι με τα ροδάκια

«Ικανό για όλα» χαρακτηρίζει ένας από τους μάρτυρες ανώτατο στέλεχος της Novartis, που σύμφωνα με όσα λέει είχε άμεση σχέση με το «μαύρο» ταμείο της εταιρίας στην Ελβετία. Από εκεί έφευγαν σύμφωνα με τους μάρτυρες οι παράνομες πληρωμές και ξεπλένονταν μέσα από εταιρίες κάθε είδους.

Ένα από τα τρία πρόσωπα που έχουν ξεσηκώσει πολιτική θύελλα, έχει υποστηρίξει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου μπήκε ένα βαλιτσάκι με ροδάκια, που είχε μέσα μωβ, κίτρινα και πράσινα χαρτονομίσματα.

Ότι σε πρώην υπουργό έφτασε βαλίτσα και σακούλες, τα οποία ξέπλενε μέσω διαφημιστικής εταιρίας προσώπου που είναι ήδη κατηγορούμενος.

Αναφορά για βαλίτσα γίνεται για το πρόσωπο και άλλου υπουργού, ο οποίος καταγγέλλεται ότι έπαιρνε την μίζα μέσω των συμβούλων του.

Τα ποσά που υπέπεσε στην αντίληψη των μαρτύρων ότι διακινήθηκαν διαφέρουν. Υπάρχει πολιτικό πρόσωπο που φέρεται ότι έλαβε 100.000 ευρώ, άλλος στο...σακάκι 120.000 ευρώ και άλλος 1.000.000 ευρώ.

Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι μάρτυρες που εμπεριέχονται στην δικογραφία που έχει σχηματιστεί μέχρι ώρας, αφού ακόμη 17 πρόσωπα καταθέτουν την δική τους άποψη για τις πρακτικές της εταιρίας. Όλα τα στοιχεία συνεκτιμώνται με την εισαγγελική έρευνα να παραμένει ανοιχτή, αφού οι καταγγελίες μιλούν για δωροδοκίες εκατοντάδων γιατρών που έπαιρναν μίζες για να προωθούν τα φάρμακα της εταιρίας. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι στοιχείο προκύπτει που μπορεί να αφορά την βουλή, θα διαβιβάζεται από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στο κοινοβούλιο, προκειμένου να λαμβάνουν γνώση οι βουλευτές.

Επόμενο βήμα, ο εντοπισμός των λογαριασμών και η απαγγελία κατηγοριών για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Πηγή: Έθνος

Δημοφιλή