Gabriel Byrne: «Ο Harvey ήταν αδίστακτος νταής, αλλά ούτε η Meryl ούτε κανείς δεν γνώριζε τί συμβαίνει»

Ο διάσημος ηθοποιός εμφανίστηκε στην Ιρλανδική τηλεόραση και μίλησε ανοιχτά τόσο για τα προβλήματα αλκοολισμού του όσο και για το κίνημα #MeToo και τον Harvey Weinstein.
Pascal Le Segretain via Getty Images

O Ιρλανδός ηθοποιός με έδρα τη Νέα Υόρκη, εμφανίστηκε σε μια Ιρλανδική τηλεοπτική εκπομπή οπού μίλησε με λεπτομέρειες για τον αγώνα του με τον αλκοολισμό, λέγοντας ότι αυτό για το οποίο είναι πιο υπερήφανος είναι που κατάφερε να το κόψει.

«Νομίζω ότι όπως πολλοί άνθρωποι, έτσι κι εγώ, έπινα για να ξεφύγω από τον εαυτό μου και από την πίεση που ένιωθα γύρω μου». Συμπληρώνοντας, είπε «Γνώριζα όμως ότι δεν μπορούσα να το ελέγξω».

Στη συνέχεια της συζήτησης, ο πρωταγωνιστής στο «Συνήθεις Ύποπτοι» μίλησε για το σκάνδαλο Weinstein, περιγράφοντάς τον ως έναν «αδίστακτο νταή» και ενώ παραδέχεται ότι όλοι γνώριζαν «κάτι», εξηγεί ότι επειδή όλα ήταν κεκλεισμένων των θυρών, καθώς δεν υπήρχε απόδειξη για τίποτε κατέληγε πάντα ως μια υπόθεση του «αυτός είπε, αυτή είπε». «Επειδή ο Harvey είχε τεράστια δύναμη και ήταν ο άνθρωπος που έφερνε τα λεφτά, υπήρχε ένα ολόκληρο σύστημα υπέρ του», είπε χαρακτηριστικά. Έπειτα, υποστήριξε τα λεγόμενα της Meryl Streep, ξεκαθαρίζοντα ότι κανείς δεν είχε υπόψη του τη βία και τη σκληρότητα της σεξουαλικής του συμπεριφοράς.

Σε αυτό το σημείο τον ρώτησε ο δημοσιογράφος, «άρα δεν έστρεψαν όλοι απλώς αλλού το βλέμμα τους;» Ο Byrne ήταν κάθετος όταν απάντησε «Όχι».

Όσον αφορά την έκφραση «κυνήγι μαγισσών» που χρησιμοποιείται ευρώς για να περιγράψει το νέο φεμινιστικό ρεύμα, είπε, ότι το κίνημα του #MeToo ακόμη δεν έχει προχωρήσει όσο θα έπρεπε.

Όπως είπε, «Για αιώνες το ζυγί έκλινε μόνο προς τη μία πλευρά, οπού τις γυναίκες τις φίμωναν και έκαναν διακρίσεις εις βάρος τους». Στη συνέχεια είπε ότι όταν άλλοι μιλούν για κυνήγι μαγισσών, διαφωνεί κατηγορηματικά: «δεν μου αρέσει καθόλου γιατί τότε έκαιγαν γυναίκες ζωντανές επειδή ήταν κάπως διαφορετικές. Αυτοί που λένε ότι έχει ξεφύγει το θέμα είναι σαν να τους λένε ότι πρέπει να σταματήσουν».

Ο ίδιος επιμένει ότι δεν πρέπει να σταματήσει εδώ: «Αν όλο αυτό σταματήσει απλώς με το hashtag του #MeToo, τότε δεν θα γίνουν ουσιαστικές αλλαγές. Μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, για το 50% των ανθρώπων σε αυτόν τον κόσμο, αδελφές, κόρες, μητέρες - δεν είναι μια φευγαλέα τάση».

«Πρέπει να επιμείνουμε για τα ίσα δικαιώματα», είπε στο τέλος.