Οι 6 τροφές που είναι γνωστές για την αντικαρκινική τους δράση

Οι 6 τροφές που είναι γνωστές για την αντικαρκινική τους δράση
wmaster890 via Getty Images

Με τα ποσοστά του καρκίνου να αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, πολύς είναι ο κόσμος που στρέφει την προσοχή του στον ρόλο που παίζει η διατροφή στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού προτιμώντας τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου.

Σπόροι τσία

Πλούσιοι σε πρωτεΐνη και αντιοξειδωτικά όπως η κουρσετίνη, η καμπεφερόλη και το χλωρογενικό οξύ που συνδέονται με την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα και του προστάτη. Παράλληλα είναι πλούσιοι και σε φυτικές ίνες γεγονός που σημαίνει ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Κόκκινα σταφύλια

Περιέχουν ρεσβερατρόλη μία από τις πιο γνωστές χημικές ενώσεις που αναστέλλουν την παραγωγή των καρκινικών κυττάρων. Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν και δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά τις ανθοκυανίνες και τις κατεχίνες.

Καρύδια

Η σούπερ τροφή που περιέχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο ξηρό καρπό. Διαθέτουν σε πολύ υψηλές ποσότητες αλφα-λινολεϊκό οξύ, ένα λιπαρό οξύ που είναι γνωστό για τη δράση του ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Παράλληλα, είναι πλούσια σε πολυφαινόλες που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

Αγκινάρες

Περιέχουν πολυφαινόλες που δρουν ενάντια των καρκινικών κυττάρων που αναπτύσσονται στον μαστό και το παχύ έντερο, αλλά και φυλλικό οξύ που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Βατόμουρα

Είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική δράση τους που είναι 20 φορές μεγαλύτερη από άλλα φρούτα και λαχανικά. Περιέχουν ανθοκυάνες που είναι και τα φλαβονοειδή που τους χαρίζουν το έντονο χρώμα τους. Πρόκειται για ισχυρά αντιοξειδωτικά που συνδέονται με την αναστολή διάφορων μορφών καρκίνου.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Εξαιρετική πηγή βιταμινών C και K, τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν ινδόλες και ισοθειοκυανικά, μόρια που απαντώνται στα σταυροειδή λαχανικά. Είναι γνωστά για την ικανότητά τους να αναστέλλουν το σχηματισμό όγκων στην ουροδόχο κύστη, το στήθος, το παχύ έντερο, το ήπαρ και τους πνεύμονες.

(Με πληροφορίες από rodalesorganiclife.com)