Οι Ιάπωνες θέλουν να εισάγουν στο λεξιλόγιο μας έναν νέο όρο κι αυτός είναι η «οικονομία του φεγγαριού»

Η Ispace είναι η start up που θέλει να αλλάξει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το φεγγάρι
Toby Melville / Reuters

Τον όρο «σεληνιακή οικονομία» αποφάσισαν να εισάγουν στο λεξιλόγιο μας ιαπωνικές εταιρείες οι οποίες μάλιστα σχεδιάζουν να πραγματώσουν τους στόχους τους μέχρι το 2020, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Η εταιρεία Ispace Inc. με έδρα το Τόκιο η οποία διατύπωσε την ιδέα έχει μάλιστα συγκεντρώσει για το σκοπό της το ποσό των 10,2 δισ. γεν ζητώντας χρηματοδότηση από μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας όπως η Japan Airlines Co. και το τηλεοπτικό δίκτυο Tokyo Broadcasting System Holdings Inc.

Η εταιρεία εξηγεί πως μια ακμάζουσα οικονομία στο φεγγάρι είναι κάτι που ακόμα αργεί, αλλά είναι ένας στόχος που θα επιτευχθεί μέσα στα επόμενα χρόνια. «Τα ανθρώπινα όντα δεν θα ταξιδέψουν στο φεγγάρι για να ζήσουν φτωχά», δήλωσε ο Takeshi Hakamada, διευθύνων σύμβουλος της Ispace, σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο. «Γι′ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργηθεί μια οικονομία στο διάστημα», συμπλήρωσε.

Οι επενδυτές της Ispace ωστόσο δεν περιορίζονται μόνο σε εταιρείες. Το δίκτυο της αντίθετα λαμβάνει στήριξη από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, η οποία θεωρείται ο μεγαλύτερος επενδυτής αφού διέθεσε το ποσό των 3,5 εκατομμυρίων γεν, την ώρα που η επενδυτική τράπεζα της Ιαπωνίας επίσης επένδυσε ένα τεράστιο ποσό που ωστόσο παραμένει άγνωστο.

Η Ispace αναφέρει ότι μια καλή επιχειρηματική ευκαιρία στο φεγγάρι θα μπορούσε αρχικά να εστιάσει στον τομέα της διαφήμισης. Λόγου χάρη τα διαστημόπλοια που θα έφταναν εκεί θα μπορούσαν να φέρουν λογότυπα εταιρειών. Η start up αναφέρει πως σίγουρα θα υπάρξει ζήτηση από εταιρείες που θέλουν να αναδείξουν τα brand τους με τη γη στο φόντο.

Από το 2021 παράλληλα ο Hakamada σχεδιάζει να στείλει στο φεγγάρι και οχήματα που θα αναζητήσουν νερό. Αν τελικά βρεθούν δείγματα θα μπορέσουν με τη σειρά τους να οδηγήσουν και στη δημιουργία καυσίμων που θα αποτελέσουν κίνητρο για έναν σεληνιακό οικισμό. Η Ispace εξάλλου εκτιμά πως στη σελήνη υπάρχουν δισεκατομμύρια τόνοι νερό, ωστόσο δεν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία γι′ αυτό. Το 2009 οι ερευνητές της NASA εντόπισαν κάποια ίχνη, ενώ φέτος μια μελέτη χρησιμοποίησε δορυφορικά δεδομένα για να συνεχίσει την έρευνα που ξεκίνησε πριν χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως η Ispace συστάθηκε το 2007 αφότου έλαβε ένα βραβείο από τη Google κατά τη διάρκεια ενός διαγωνισμού που χρηματοδοτήθηκε από την Alphabet Inc. Αρχικός στόχος ήταν η πρώτη αποστολή να φτάσει στη σελήνη το 2012, οι τεχνικές όμως και οικονομικές δυσκολίες δεν το κατέστησαν δυνατό. Η επιθυμία των ιαπωνικών εταιρειών να κατακτήσουν το διάστημα έχει εξάλλου γίνει αντιληπτή πολλές φορές μέχρι σήμερα.

Δημοφιλή