Παυλόπουλος: Να αποφευχθεί η χρησιμοποίηση ανιστόρητων ονομάτων

«Στις μεγάλες αποφάσεις οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι»
Eurokinissi

Την έκθεση «Αχαΐα 1934-1944. Δέκα χρόνια αγώνων και ελπίδων» εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του νέου αρχαιολογικού μουσείου της Πάτρας.

Πρόκειται για έκθεση ντοκουμέντων από το αρχείο του ιστορικού, συγγραφέα και φιλόλογου Βασίλη Λάζαρη, όπως σπάνια χειρόγραφα και απόρρητα επίσημα έγγραφα για την Πάτρα και την Αχαΐα, από τα χρόνια του μεσοπολέμου, μέχρι και την απελευθέρωση από το γερμανο-ιταλικό ζυγό, τον Οκτώβριο του 1944.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στην έκθεση από τον Βασίλη Λάζαρη και την διευθύντρια της. Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, Αναστασία Κουμούση. Μετά το τέλος της ξενάγησης ο Προκόπης Παυλόπουλος συνεχάρη τον Βασίλη Λάζαρη και όπως είπε χαρακτηριστικά, «στις μεγάλες αποφάσεις και στα μεγάλα διακυβεύματα οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι».

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, απευθυνόμενος προς τον ιστορικό και συγγραφέα, «αυτή η πολύ σημαντική περίοδος στην οποία αναφέρεται η έκθεση, μάς διδάσκει ακόμα και δείξατε μια άλλη πλευρά της ενότητας των Ελλήνων μπροστά στα μεγάλα και σημαντικά».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τα μορφώματα του ναζισμού υπάρχουν και το είδαμε κατά την διάρκεια των εκλογών στην Ευρώπη το 2017», για αυτό όπως σημείωσε, «πρέπει να αλλάξουμε πνεύμα και νοοτροπία στην Ευρώπη και παράλληλα να κοιτάξουμε λίγο περισσότερο το κοινωνικό κράτος».

«Πιστεύω πάντως», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ότι η Ευρώπη θα αντέξει».

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Λάζαρης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ήλθε στην Πάτρα για να εγκαινιάσει την έκθεση.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Σία Αναγνωστοπούλου, Κώστας Σπαρτινός, Ανδρέας Κατσανιώτης και Νίκος Νικολόπουλος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α.

«Τα εθνικά μας θέματα είναι και τα σταθμά μέτρησης των σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας»

Ιδιαίτερη αναφορά στα εθνικά θέματα έκανε απόψε από την Πάτρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας την «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς», στο ανακαινισμένο σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής σαν σήμερα πριν από 159 χρόνια.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Προκόπης Παυλόπουλος, «το πόσο ”δεμένοι” είμαστε εμείς, οι Έλληνες, με το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης φαίνεται και από το ότι θεωρούμε πως τα εθνικά μας θέματα είναι και θέματα της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

Επιπλέον δε, όπως πρόσθεσε, «τα θέματα αυτά είναι και τα σταθμά μέτρησης των σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας καθώς και της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτονικών μας κρατών, με την έννοια ότι όλα αυτά εξαρτώνται, αυτονοήτως, και από τον εκ μέρους τους πλήρη σεβασμό» και εξήγησε:

«Πρώτον, του συνόλου της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.

Δεύτερον, του συνόλου του διεθνούς δικαίου και ιδίως της Συνθήκης της Λωζάνης. Η οποία προσδιορίζει, επακριβώς και δίχως ίχνος γκρίζων ζωνών, τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τρίτον, του status quo των υφιστάμενων συνόρων. Πράγμα που σημαίνει, μεταξύ άλλων, την αποφυγή χρησιμοποίησης ανιστόρητων ονομάτων, τα οποία, επιπλέον, αποπνέουν αλυτρωτισμό, εντελώς αντίθετο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Τέταρτον, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Πρωτίστως δε του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Εν κατακλείδι, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «οι προκλήσεις που εγείρει, αλλά και οι ευκαιρίες που προσφέρει, η σύγχρονη ευρωπαϊκή και διεθνής πολιτική, οικονομική και πολιτισμική πραγματικότητα, απαιτούν από εμάς, τους Έλληνες, να επιδείξουμε τις αρετές που έχει εξυμνήσει η ποίηση του Κωστή Παλαμά».

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συμβάλλει ενεργώς, στην οικοδόμηση μιας Ενωμένης Ευρώπης που θα είναι προπύργιο ειρήνης, ελευθερίας αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και κοινωνικής δικαιοσύνης»

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συμβάλλει ενεργώς, στο μέτρο που της αναλογεί, δηλαδή με βάση την δική της ιστορία και τις δυνατότητες συμμετοχής που ήδη διαθέτει, καθώς και όσες μπορεί στο μέλλον να δημιουργήσει, στην οικοδόμηση της Ενωμένης Ευρώπης. Μιας Ενωμένης Ευρώπης που θα είναι προπύργιο ειρήνης, ελευθερίας, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και πρωτίστως κοινωνικής δικαιοσύνης για τους λαούς της αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας απόψε στην Πάτρα την «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς», στο ανακατασκευασμένο σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής σαν σήμερα πριν από 159 χρόνια.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «οι προκλήσεις που εγείρει, αλλά και οι ευκαιρίες που προσφέρει, η σύγχρονη ευρωπαϊκή και διεθνής πολιτική, οικονομική και πολιτισμική πραγματικότητα, απαιτούν από εμάς, τους Έλληνες, να επιδείξουμε τις αρετές που έχει εξυμνήσει η ποίηση του Κωστή Παλαμά».

Αναφερόμενος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στα χαρακτηριστικά της Ελλάδας, που όπως είπε, αναδεικνύει και υμνεί η ποίηση του Παλαμά, υπογράμμισε ότι πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι τα χαρακτηριστικά και της σημερινής Ελλάδας, λέγοντας τα εξής:

«Εμείς, οι Έλληνες, βιώσαμε τα τελευταία χρόνια τις συνέπειες μιας βαθύτατης οικονομικής κρίσης, για την οποία οι ίδιοι, ασφαλώς, ευθυνόμαστε κατά μεγάλο μέρος, χωρίς όμως και να είμαστε αποκλειστικώς υπαίτιοι γι′ αυτήν. Στην διάρκειά της επιδείξαμε αντοχή και καρτερία, αγωνιστικότητα και πίστη στις δυνατότητές μας να υπερβούμε αυτή την κρίση, όπως ακριβώς θα ανέμενε να πράξουμε και ο Παλαμάς. Χρειάστηκαν αγώνες και θυσίες εκ μέρους του λαού μας, για μην προσκρούσουμε στον ύφαλο της οριστικής καταστροφής. Τελικώς, παρά τις δυσκολίες, ο λαός και οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις παραμείναμε, ως συντεταγμένη Πολιτεία, ακλόνητα προσανατολισμένοι στον ευρωπαϊκό μας δρόμο. Η χώρα μας παρέμεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό της πυρήνα, την Ευρωζώνη, οριστικά και αμετάκλητα. Διότι η ίδια δεν διανοείται τον εαυτό της εκτός αυτής, με τον ίδιο τρόπο που δεν νοείται Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα ως σταθερό και αναπόσπαστο μέλος της».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι «σε δύσκολους καιρούς, όπως αυτοί που ζούμε, ο λαός μας, το έθνος αλλά και ο καθένας μας προσωπικώς έχουμε χρέος να επιστρέφουμε και ευλαβικά να μελετάμε τις παρακαταθήκες που μας άφησαν οι μεγάλοι του πνεύματος».

Στην περίπτωση του Κωστή Παλαμά, πρόσθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «θαρρώ ότι η ποίησή του είναι μεγαλειώδης τόσο για τις σπουδαίες ιδέες και τα ιδανικά τα οποία αυτή προβάλλει και υπηρετεί, όσο και για την μοναδική εκφραστική δύναμη αλλά και το ιστορικό βάθος που έχει η γλώσσα, την οποία χρησιμοποιεί ο ποιητής».

Και τούτο γιατί ο Παλαμάς, εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «κουβαλούσε βαθειά μέσα στην ψυχή του και στον λογισμό του ολόκληρη την Ελλάδα στην διαχρονία της, ήτοι το παρελθόν, το παρόν αλλά και το όραμα για το μέλλον της».

Επίσης, όπως είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «η ποίηση του Παλαμά τονίζει μ′ εμφατικό τρόπο την ιστορική συνέχεια της Ελλάδας, το ότι αυτή υπήρξε πάντοτε ενιαία και αδιαίρετη.»

Παράλληλα, τόνισε ότι «η ποίηση του Παλαμά αναδεικνύει την Ελλάδα των αγώνων και των θυσιών, προβάλλει και εξυμνεί την Ελλάδα της καρτερίας και τέλος υμνεί την Ελλάδα της ελευθερίας, της αρετής και της δικαιοσύνης».

Στην συνέχεια, ο Προκόπης Παυλόπουλος ξεναγήθηκε στο διώροφο σπίτι που γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς από τον αρχιτέκτονα Νίκο Μπακρώζη και τον πολιτικό μηχανικό Σπύρο Δεμαρτίνο, οι οποίοι είχαν αναλάβει τις εργασίες αναπαλαίωσης του κτιρίου, καθώς και από τον ομογενή από την Καλιφόρνια και πατρινό στην καταγωγή Αθανάσιο Στεφανόπουλο, ο οποίος δαπάνησε τα χρήματα για την αναπαλαίωση και την ανάδειξή του σε στέγη γραμμάτων και πολιτισμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είδε από κοντά μόνιμη έκθεση της ιστορίας του σπιτιού, διάφορα χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενα του ποιητή, φωτογραφικό υλικό, μια λεπτομερής απεικόνιση του κελιού του Κωστή Παλαμά, όπως διασώζεται στο ίδρυμα που λειτουργεί στην Αθήνα, το δωμάτιο που γεννήθηκε ο ποιητής, την βιβλιοθήκη κ.α.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές, Σία Αναγνωστοπούλου, Κώστας Σπαρτινός, Ανδρέας Ριζούλης, Ιάσων Φωτήλας, Νίκος Νικολόπουλος και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος «Κωστής Παλαμάς», καθηγητής Κωνσταντίνος Κασίνης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων κ.α.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή