Στα Σκόπια ο Μάθιου Νίμιτς για να μεταφέρει τις ελληνικές προτάσεις για το ονοματολογικό

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ
SOOC

Στα Σκόπια είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα ενόψει της επίσκεψης του ειδικού διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς στη γείτονα χώρα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ μετά την συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά στην Αθήνα.

Ο κ. Νίμιτς θα έχει αύριο, Πέμπτη, διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι πρώτες τοποθετήσεις τους. Kατά τη διάρκεια των επαφών, θα μεταφέρει τις ελληνικές προτάσεις, ενώ αναμένεται να διατυπώσει και τις δικές του όσον αφορά το θέμα.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών τόνισε: «Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί».

Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του πρόβληματος».

«Με καλή πίστη θα οδηγηθούμε σε λύση»

Ο κ. Κοτζιάς από τη δική του πλευρά μετά το πέρας της συνάντησης μίλησε επίσης για μια δημιουργική και παραγωγική συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν στο τραπέζι τα θετικά σημεία των προτάσεων Νίμιτς και διατυπώθηκαν οι εναλλακτικές προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση.

Υπενθύμισε πως η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί να υποβάλει σχέδιο συμφώνου για το θέμα της ονομασίας, ενώ διευκρίνισε πως αν οι δύο πλευρές δεν μπορέσουν να καταλήξουν, θα συνεχίσουν τις συζητήσεις.

Κουμουτσάκος: Οι ανησυχίες μας γίνονται εντονότερες

Στο μεταξύ, κανένα σημείο προσέγγισης δεν υπήρξε μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ειδικού διαμεσολαβητή όπως προέκυψε μετά τη συνάντηση που είχε με τον τομεάρχη Γιώργο Κουμουτσάκο. «Η ενημέρωση από τον Μάθιου Νίμιτς δυστυχώς δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας για το ονοματολογικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος μετά τη συζήτηση ενώ συμπλήρωσε πως «η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη, να προβλέπει την εξάλειψη κάθε αλυτρωτισμού, να είναι αποδεκτή από τους Έλληνες και να υιοθετηθεί για όλες τις χρήσεις και από όλους».

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη παρέμβαση υπέρ της επίλυσης της εκκρεμότητας της ονομασίας της ΠΓΔΜ πραγματοποίησε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, διαβλέποντας ότι η παρούσα συγκυρία ανοίγει πιθανότητα επιτυχίας. Με γραπτή του δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε πως διαγράφονται προϋποθέσεις αίσιας έκβασης «εφόσον υπάρξει μια σοβαρή και υπεύθυνη διαπραγμάτευση».

Ο ίδιος έθεσε ως βάση της συζήτησης την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 (θέση που έχει διατυπώσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος), ενώ σημείωσε ότι το εθνικό συμφέρον επιτάσσει μια λύση στο εκκρεμές πρόβλημα που βαραίνει τη σχέση μας με την ΠΓΔΜ.

Δημοφιλή