Τα δέκα σημαντικότερα πράγματα για να έχεις καλή μνήμη (Μέρος 2ο)

Τα δέκα σημαντικότερα πράγματα για να έχεις καλή μνήμη (Μέρος 2ο)
RichVintage via Getty Images

... και ένα υγιές μυαλό

Διάβασες, λοιπόν, το προηγούμενο άρθρο με τα πρώτα πέντε σημαντικότερα πράγματα για μια καλή μνήμη και ένα υγιές μυαλό, έκανες μερικές αλλαγές, είδες διαφορά και τώρα ανυπομονείς για να μάθεις τα επόμενα πέντε… Δε θα σε κρατήσω άλλο σε αγωνία και θα σου τα αποκαλύψω ευθύς αμέσως.

Aφού κάνω μια μικρή ανακεφαλαίωση.

Στο άρθρο που προηγήθηκε μιλήσαμε για τον ρόλο της διατροφής, των αρνητικών σκέψεων, της σωματικής άσκησης, των συμπληρωμάτων διατροφής και των συναναστροφών μας. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για μερικά άλλα πράγματα που ίσως να μη θεωρούνται αυτονόητα. Τουλάχιστον όχι όλα.

Λοιπόν…

6. Περιβάλλον

Είπαμε για τις συναναστροφές και σίγουρα παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και το άλλο περιβάλλον, εκείνο στο οποίο ζούμε και εργαζόμαστε. Είναι πολύ σημαντικό να είναι ο χώρος μας τακτοποιημένος και καθαρός και θαρρώ πως δε χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω πολύ επί τούτου.

Όταν γύρω σου επικρατεί χάος και αταξία είναι σίγουρα πολύ δυσκολότερο για το μυαλό σου να συγκεντρωθεί και να είναι παραγωγικό, καθώς βάλλεται διαρκώς από ερεθίσματα που το αποσυντονίζουν. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να φροντίσεις να του δώσεις ένα ήρεμο, όμορφο και αρμονικό περιβάλλον για να μπορέσει να σε ανταμείψει με την καλύτερη δυνατή συγκέντρωσή του και τα βέλτιστα αποτελέσματα.

7. Ύπνος

Πώς να το πως τώρα αυτό…

Ο ύπνος είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που κάνεις καθημερινά. Χωρίς αυτόν είναι αδύνατον να λειτουργήσεις βέλτιστα, πόσο μάλλον να θυμάσαι. Όταν κοιμόμαστε το μυαλό έχει την ευκαιρία να οργανωθεί, να ανασυνταχθεί και να καθαρίσει το σύστημα από οτιδήποτε άχρηστο. Μπορεί επίσης να βάλει τις πληροφορίες που του δόθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας σε τάξη και να φέρει κάθε κατάσταση στα μέτρα του. Μπορεί ακόμα να χαλαρώσει και να γίνει πιο δημιουργικό, κάνοντας χρήση όλων όσων γνωρίζει -συνειδητά και υποσυνείδητα-, ώστε να σε βοηθήσει να απαντήσεις ερωτήματα και να βρεις λύσεις σε προβλήματα.

Αν τώρα είσαι από εκείνους που θεωρούν τον ύπνο χάσιμο χρόνου ή νομίζουν πως δε χρειάζονται παραπάνω από 4-5 ώρες την ημέρα, ξανασκέψου το. Χρειαζόμαστε κατά μέσο όρο 7 με 9 ώρες καθημερινά (ανάλογα με τον οργανισμό) και οι επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου είναι καταστροφικές. Έρευνες πλέον δείχνουν πως υπάρχει ξεκάθαρη μείωση των γνωστικών μας ικανοτήτων, των αντιδράσεών μας, ως και τον βαθμό IQ μας όταν πάσχουμε από χρόνια έλλειψη ύπνου. Αρκεί μάλιστα ένα μόνο εικοσιτετράωρο αϋπνίας για να μας οδηγήσει σε 14% πιο αργές αντιδράσεις και 20% περισσότερα λάθη. Στον αντίποδα, ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη βελτίωση δεξιοτήτων που θέλουμε να καλλιεργήσουμε, είτε αυτές είναι γνωστικής είτε οποιασδήποτε άλλης φύσης. Ας μη μιλήσουμε για τα εκατοστά που προστίθενται στη μέση σου όταν δεν κοιμάσαι επαρκώς...

Εάν είσαι σαν εμένα και δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, θα βρεις εδώ μια μικρή βοήθεια.

8. Εγκεφαλική προστασία

OK. Λογικό θα πεις τώρα. Πρέπει να προστατεύουμε το μυαλό μας από τραυματισμούς, το ξέρει κι ένα πεντάχρονο…

Το θέμα εδώ είναι το τι θεωρείται τραυματισμός και τι πραγματικά είναι. Δεν αρκεί να σκέφτεσαι πως θα ήταν καλό να αποφύγεις ατυχήματα με μηχανή ή αυτοκίνητο. Τραυματισμός του εγκεφάλου μπορεί να επέλθει ακόμα και την ώρα που, ας πούμε, παίζεις ποδόσφαιρο ή φρενάρεις απότομα την ώρα που οδηγείς.

Το μυαλό είναι ευαίσθητο όργανο και, ακόμα κι αν πιστεύεις πως είναι καλά προφυλαγμένο μέσα στο κρανίο σου, εκείνο δέχεται τραυματισμούς εσωτερικά. Καταλαβαίνεις πως δεν είναι φτιαγμένο για έντονα τραντάγματα και αναταράξεις δίχως λόγο και μπορεί κι αυτό να πληγωθεί ακόμα και ενδοκρανιακά, καθώς το κρανίο έχει ένα σωρό μικρές προεξοχές εσωτερικά που μπορούν εύκολα να προκαλέσουν τραύμα.

9. Νέες γνώσεις

Τώρα εδώ θα πω κάτι που θα το θεωρήσεις ίσως κλισέ, αλλά θα το ρισκάρω και είμαι έτοιμη να ζήσω με αυτή μου την επιλογή.

Το μυαλό θέλει να τραφεί όπως ακριβώς και το σώμα. Μόνο που τροφή για το μυαλό είναι οι νέες γνώσεις. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά. Νέες γνώσεις μπορεί να είναι η ξένη γλώσσα που αποφάσισες να μάθεις, το μουσικό όργανο που πάντα ονειρευόσουν να έπαιζες, ένα καλό βιβλίο (όχι απαραίτητα λογοτεχνικό), μια συζήτηση, ένα σεμινάριο, ένα εργαστήριο, μια οποιαδήποτε τέχνη.

Η φυσική τάση και ανάγκη του μυαλού -με την οποία όλοι ερχόμαστε σε αυτή τη γη- είναι το να μαθαίνει και να ανακαλύπτει διαρκώς. Το να την καταπιέζεις επιλέγοντας να μη μαθαίνεις τίποτα, σκεπτόμενος πως δεν υπάρχει λόγος γιατί ξέρεις ήδη όσα χρειάζεσαι, μόνο κακό μπορεί να επιφέρει. Μέσα από καινούριες γνώσεις και δεξιότητες γινόμαστε πιο έξυπνοι και μάλιστα έχει πλέον αποδειχθεί πως το IQ δεν είναι κάτι στατικό αλλά μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τη χρήση. Το θέμα είναι προς ποία κατεύθυνση το “αφήνουμε” να μεταβάλλεται…

10. Διαχείριση άγχους

Σαφές, αυτονόητο αλλά παραμελημένο. Το στρες έχει μόνον αρνητικές συνέπειες για τη ζωή και τη συνολική μας υγεία και μάλιστα δεν υπάρχει αυτό που θέλουμε να αποκαλούμε παραγωγικό στρες. Το στρες είναι στρες και για το σώμα σημαίνει μόνο ένα πράγμα: απειλή.

Μπορείς να λειτουργήσεις στο 100% όταν αισθάνεσαι πως απειλείσαι; Δε νομίζω.

Εάν λοιπόν θέλεις να είσαι πιο παραγωγικός, πιο δημιουργικός και να έχεις καλή μνήμη, θα σου συνιστούσα να μάθεις τρόπους να διαχειρίζεσαι και να αποβάλλεις το στρες δίχως πολλά πολλά. Μερικά χρήσιμα tips και στρατηγικές θα βρεις εδώ.

Κάπως έτσι θα κλείσω τα δέκα σημαντικότερα πράγματα για να έχεις καλή μνήμη. Συχνά με ρωτούν ποιο είναι εκείνο το ένα πράγμα που μπορεί κανείς να κάνει για να θυμάται καλύτερα και, ενώ θα ήθελα πολύ να δώσω μια απλή απάντηση και να λύσω το πρόβλημα όλων, οφείλω να πω την αλήθεια: ακριβώς επειδή είμαστε σύνθετοι οργανισμοί δεν υπάρχουν απλές λύσεις. Και αυτό βέβαια είναι πάντα θέμα οπτικής. Για μένα που ξέρω πόσο σημαντικά είναι όλα τα παραπάνω τα πράγματα είναι απλά. Για κάποιον άλλο που ενδεχομένως δεν έχει την ίδια οπτική ή τις ίδιες προτεραιότητες, είναι μάλλον δύσκολα.

Εκείνο που έχω να σου πω, λοιπόν, είναι το εξής: δοκίμασε να κάνεις κάθε μέρα μικρές μικρές αλλαγές, μην πας για τα μεγάλα και τρομακτικά. Είναι εύκολο να κοιμηθείς 15 λεπτά παραπάνω. Είναι εύκολο το να διαβάσεις μία σελίδα από ένα ενδιαφέρον βιβλίο. Ξεκίνα έτσι, με μικρά μικρά βηματάκια που σε βάθος χρόνου θα σε οδηγήσουν σε άλματα, και είμαι σίγουρη πως θα με θυμηθείς.