Τα photoshop fails είναι πολύ παλαιότερα απ' όσο νομίζετε

Τα photoshop fails είναι πολύ παλαιότερα απ' όσο νομίζετε

Η ικανότητα να μεταποιήσει κανείς μια εικόνα είναι το πιο απλό πράγμα σήμερα και είναι διαθέσιμο σε οποιονδήποτε διαθέτει smartphone και ένα application για φωτογραφίες, όπως το Snapchat ή το Instagram.

Πολλές διασημότητες έχουν γίνει στόχος τέτοιων πρακτικών, αν και είναι συχνότερο να μην εντοπίσουμε τις μικρές παρεμβάσεις. Ιδιαίτερα δημοφιλή στην Κίνα είναι τα «meitu» apps, που αλλάζουν την απόχρωση του δέρματος και τη δομή του προσώπου. Η κυβέρνηση της Συρίας συχνά παρεμβαίνει στις φωτογραφίες που κυκλοφορεί. Το Ιράν προδόθηκε όταν επενέβη σε φωτογραφίες εκτόξευσης ρουκέτας για να δείξουν πιο εντυπωσιακές.

Οι αλλαγμένες φωτογραφίες είναι εξαιρετικά διαδεδομένες ενώ το επόμενο οχυρό είναι το βίντεο – ήδη υπάρχουν συστήματα σε πειραματικό στάδιο που μπορούν να τραβήξουν κάποιον που μιλά και να προσαρμόσουν τα χείλη τους ώστε να φαίνεται ότι λένε κάτι διαφορετικό.

Ωστόσο, η παρέμβαση στις φωτογραφίες δεν είναι κάτι νέο. Ήδη από το 1860 ένα πολύ κοινό οπτικό αστείο (αυτό που σήμερα αποκαλούμε meme) ήταν η «ψεύτικος αποκεφαλισμός», οπού ο εικονιζόμενος φαινόταν να κρατάει το κεφάλι του. Σε άλλες περιπτώσεις, τοποθετούσαν ένα διαφορετικό κεφάλι σε άλλο σώμα. Μάλιστα, μια από τις διασημότερες φωτογραφίες είναι του Αβραάμ Λίνκολν οπού το σώμα του έχει αντικατασταθεί με του αλλοτινού αντιπροέδρου, John C. Calhoun, ο οποίος διέθετε πιο μεγαλοπρεπές ανάστημα.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, το ρετουσάρισμα στα αρνητικά της εποχής (αρχικά γυάλινα) γινόταν με μολύβια, βούρτσες και κοπίδια και ήταν εξαιρετικά κοινότυπο – ευθύς εξαρχής, απαιτούνταν από τους φωτογράφους να αναδείξουν του εικονιζόμενους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το περιοδικό Camera, είχε γράψει το 1904, «Η πιο κοινή χρήση μαχαιριού από τον επαγγελματία φωτογράφο γίνεται για να αφαιρέσει πόντους από τη μέση των γυναικών των οποίων το ‘εκτόπισμα’ είναι υπερβολικά μεγάλο».

A post shared by Beyoncé (@beyonce) on

Σήμερα, η αλλαγή στις εικόνες είναι ευκολότερη από ποτέ. Παρά όμως την έλευση της τεχνολογίας, η σχέση των υποκείμενων με την πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα.

(Με πληροφορίες από το 1843 Magazine)

Δημοφιλή