Θα θέλατε να ζείτε σε μια χώρα με σωστή διακυβέρνηση; Διαλέξτε ποια προτιμάτε

Θα θέλατε να ζείτε σε μια χώρα με σωστή διακυβέρνηση; Διαλέξτε ποια προτιμάτε
stockstudioX via Getty Images

Πως κυβερνάται μια χώρα καλά; Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, είτε προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσουν την διαφθορά ή δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας, χρησιμοποιούν διάφορες πολιτικές για να επιτύχουν ένα υψηλό επίπεδο λειτουργίας της κοινωνίας. Για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας αυτών των πολιτικών, μετά από σχετική έρευνα μεταξύ δεικτών όπως ο Δείκτης Νομοθεσίας για το Δίκαιο από το Πρόγραμμα Παγκόσμιας Δικαιοσύνης, ο Δείκτης Διακυβέρνησης της Παγκόσμιας Τράπεζας και ο Δείκτης Κοινωνικής Προόδου, συγκεντρώνονται δημόσια στατιστικά στοιχεία και οι χώρες κατατάσσονται με βάση τις επιδόσεις τους σε διάφορες κατηγορίες.

Αν και η ακριβής κατάταξη διαφέρει για κάθε δείκτη, εμφανίζονται συγκεκριμένες τάσεις και για τους τρεις, με τις ίδιες χώρες να είναι σταθερά πρώτες για τις προοδευτικές κοινωνικές πολιτικές, την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και το αποτελεσματικό τους σύστημα δικαιοσύνης.

Παρουσιάζουμε αυτές τις χώρες για να μάθουμε ποιοι είναι παράγοντες που επηρεάζουν περισσότερο την καθημερινότητά τους.

Δανία

Ενώ όλες οι σκανδιναβικές χώρες κατατάσσονται σταθερά ψηλά σε όλους τους δείκτες, η Δανία ξεπερνά τους γείτονές της (και με μεγάλη διαφορά τον υπόλοιπο κόσμο) με σχεδόν τέλειες βαθμολογίες στην κατάταξη των «Βασικών Ανθρώπινων Αναγκών» στον Δείκτη Κοινωνικής Προόδου 2017, που περιλαμβάνει τις διατροφικές και ιατρικές ανάγκες των πολιτών της και την παροχή πρόσβασης σε βασικές γνώσεις και επικοινωνία.

Brzozowska via Getty Images

Αυτά τα οφέλη δεν προσφέρονται μόνο στους κατοίκους της περιοχής. «Το γενικό υγειονομικό και κοινωνικό σύστημα είναι ανεπτυγμένο καλά και προσβάσιμο από όλους που ζουν στη Δανία και ως φοιτητής μπορείς να έχεις οικονομική βοήθεια και δωρεάν μαθήματα γλωσσών», εξήγησε η Anne Steinbach, αρχισυντάκτης του Travellers Archive.

Το κοινωνικό σύστημα βασίζεται επίσης σε μια αίσθηση εμπιστοσύνης και όχι σε γραφειοκρατία. «Ενώ η ζωή στη Δανία μπορεί να είναι ακριβή σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχοντας τους μεγαλύτερους φόρους στην ΕΕ να καλύπτουν αυτές τις υπηρεσίες, τα οφέλη υπερβαίνουν το κόστος», λέει η Steinbach.

«Στους Δανούς αρέσει να συζητάνε, να συγχρωτίζονται και απλά να κάθονται, να συνομιλούν, να απολαμβάνουν το φως των κεριών, το καλό φαγητό και τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις» προσέθεσε.

Νέα Ζηλανδία

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ουσιαστικά βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο σε όλους τους δείκτες, αλλά η Νέα Ζηλανδία βαθμολογείται ελαφρώς καλύτερα για τη συνολική πολιτική σταθερότητα, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την έλλειψη βίας και τρομοκρατίας.

Evgeniy Skripnichenko via Getty Images

«Η Νέα Ζηλανδία ήταν το πρώτο έθνος στον κόσμο που έδωσε στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου [το 1893]», δήλωσε η Zoe Helene, ιδρύτρια της Cosmic Sister, που έζησε 10 χρόνια στη Νέα Ζηλανδία και επισκέπτεται συχνά τους γονείς της που είναι μόνιμοι κάτοικοι. «Μια ομάδα ανθρώπων μετέφερε το αίτημα σε όλο το νησί, συλλέγοντας υπογραφές έως ότου έγινε ένας γιγαντιαίος κύλινδρος. Ο κύλινδρος αυτός προβάλλεται τώρα στο μουσείο και νομίζω ότι οι τουρίστες θα πηγαίνουν να το δουν, όπως το Άγαλμα της Ελευθερίας».

Η χώρα έχει επίσης γενναιόδωρες πολιτικές που υποστηρίζουν μόνους γονείς, παιδιά, φοιτητές και ηλικιωμένους.

Καναδάς

«Ο Καναδάς είναι πιο προοδευτικός στις αξίες του από ό,τι ο νότιος γείτονάς [της Αμερικής]. Για παράδειγμα, πολύ σπάνια θα υπήρχαν οι αντιδράσεις στο δικαίωμα της γυναίκας να επιλέγει την άμβλωση ή όχι, ή την αφαίρεση δικαιωμάτων από LBGTQ άτομα», δήλωσε η Alia Bickson, ξεναγός του Intrepid Travel. «Φυσικά, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά η χώρα στο σύνολό της υποστηρίζει πολιτικές αποδοχής των ποικίλων επιλογών ζωής».

HannamariaH via Getty Images

Ένα λάθος που κάνουν μερικές φορές οι νεοφερμένοι όμως, είναι ότι εκλαμβάνουν την ευγένεια και την προσοχή των Καναδών ως υποχωρητικότητα. «Έχουν μια έντονη αίσθηση της δικαιοσύνης και θα εκτιμήσουν τη συμπεριφορά των επισκεπτών με καθαρό μάτι», δήλωσε ο Bickson.

Ιαπωνία

Αυτή η χώρα-νησί δεν κατέχει μόνο την υψηλότερη θέση στην Ασία σύμφωνα με την παγκόσμια τράπεζα για τη συνολική κυβερνητική αποτελεσματικότητα, το νομοθετικό δίκαιο και την πολιτική της σταθερότητα, αλλά έχει επίσης την υψηλότερη βαθμολογία της Ασίας με βάση τον δείκτη κοινωνικής προόδου για την πρόσβασή της σε βασική εκπαίδευση, στους υδάτινους πόρους, στη διατροφή και στην ιατρική περίθαλψη.

«Ο αντίκτυπος της κυβερνητικής πολιτικής είναι συχνά εμφανής στην διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητα των κοινωνικών παροχών που προέρχονται από τα φορολογικά έσοδα», δήλωσε ο συγγραφέας Adam Goulston. «Ως ένα σημείο, αυτό μπορεί να αποδοθεί στη φυσική τάση των Γιαπωνέζων να εκτιμούν τα κοινωνικά και δημόσια αγαθά και να τα προβάλουν. Ένα μεγάλο κομμάτι όμως οφείλεται επίσης σε αποτελεσματικές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκετά φιλελεύθερες πολιτικές».

xavierarnau via Getty Images

Η υγειονομική ασφάλεια είναι καθολική, αν και μπορεί να είναι ακριβή αφού βασίζεται στο εισόδημα και αφαιρείται από τους μισθούς - αλλά οι κάτοικοι μπορούν να επισκεφθούν οποιονδήποτε ιατρό κάθε στιγμή και να τα έξοδα είναι καλυμμένα. Η Ιαπωνία έχει επίσης μερικούς από τους καλύτερους γιατρούς του κόσμου για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι ένα από τα δυνατά σημεία της χώρας. Η φοίτηση στο δημοτικό και το γυμνάσιο είναι υποχρεωτική, και τα σχολεία έχουν καλή κατάταξη σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρόλο που τα σχολεία είναι ιδιαίτερα πειθαρχημένα και συστηματικά - κάτι που σύμφωνα με τον Goulston μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική τυπολατρία- έχουν δώσει προτεραιότητα στη διατροφή ως βασικό μέρος της εκπαίδευσης, με τα σχολικά γεύματα να προετοιμάζονται από τοπικά συστατικά και να συνδυάζονται με μαθήματα υγιεινής διατροφής και ιστορίας των τροφίμων.

Μποτσουάνα

Η Μποτσουάνα κατατάσσεται συστηματικά μεταξύ των χωρών της Αφρικής με την ισχυρότερη διακυβέρνηση, ιδίως όσον αφορά στον περιορισμό της διαφθοράς, ένώ στην περιφέρειά της, έχει την υψηλότερη βαθμολογία Δικαίου με βάση τόσο την παγκόσμια τράπεζα όσο και τον δείκτη νομοθεσίας. Μετά από μια σειρά σκανδάλων στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η κυβέρνηση δημιούργησε την Διεύθυνση Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος (DCEC) το 1994, η οποία συνεχίζει να διερευνά και να διώκει αξιωματούχους που κατηγορούνται για διαφθορά. Επίσης, τα έσοδα της χώρας από την εξόρυξη διαμαντιών έχουν κατανεμηθεί αρκετά καλά στην περιοχή.

stillwords via Getty Images

«Η ίδρυση της χώρας βασίσθηκε στην εθνική ενότητα και αυτό ισχύει μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Σενέι Τολλέγκο, ντόπιος της Μποτσουάνα και συντονιστής της εταιρείας σαφάρι Sanctuary Retreats.

Η χώρα είναι γνωστή για την ύπαρξη ισχυρών προσωπικών ελευθεριών, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου και στα δικαιώματα προσωπικής ιδιοκτησίας. Αυτή η ελευθερία επεκτείνεται στις καθημερινές σχέσεις. «Οι άνθρωποι της Μποτσουάνα είναι άνετοι, πιστεύουν στον ανοιχτό διάλογο και δεν ανέχονται κρυφές ατζέντες. Είναι σκόπιμο να είστε ανοιχτοί και να συζητάτε θέματα για την επίλυση τους», δήλωσε ο Tlotlego. «Είμαστε επίσης μια πολύ φιλελεύθερη κοινωνία όπου δεν παίζει κανένα ρόλο το χρώμα, η θρησκεία και το φύλο, και θα αντιμετωπίσουμε άμεσα οποιαδήποτε μορφή αδικίας».

Αυτό έχει επίσης δημιουργήσει ισχυρά κοινωνικά θεμέλια, και δίνει στους πολίτες τις αναγκαίες ευκαιρίες για μάθηση και υγιεινή διαβίωση.

Χιλή

espiegle via Getty Images

Με υψηλή κατάταξη ως προς τη διαφανή διακυβέρνηση, τον έλεγχο της διαφθοράς και την πρόσβαση σε βασικές γνώσεις και ιατρική περίθαλψη, η Χιλή έχει μία από τις πιο σταθερές και αδιάφθορες κυβερνήσεις της Ν. Αμερικής.

«Ενώ μπορεί να θεωρείται αναμενόμενη η δωροδοκία αστυνομικών ή πολιτικών σε άλλες χώρες της Νοτίου Αμερικής, αυτό δεν συμβαίνει στη Χιλή», δήλωσε ο Peter Murphy Lewis, κάτοικος Χιλής και ιδιοκτήτης της ταξιδιωτικής εταιρίας Chile Guru.

erlucho via Getty Images

Ακόμα και ως αλλοδαπός, είναι σχετικά εύκολο να αγοράσετε ακίνητα ή να ξεκινήσετε μια επιχείρηση (δεν χρειάζεται περισσότερο από λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με τον Lewis) σε σύγκριση με άλλες χώρες. «Παρά το ότι υπάρχει γραφειοκρατία, δεν είναι υπερβολικά δύσκολο να τα καταφέρεις», δήλωσε ο Mat Newton, ιδρυτής του TourismTiger. Ενώ για τους μετανάστες αργές διαδικασίες μπορεί να προκαλέσουν κάποια απογοήτευση, μόλις θεώρηθεί η βίζα τους «η ζωή δεν είναι πάρα πολύ δύσκολη», υπόσχεται ο Newton.

Παρότι είναι εξαιρετικά ανοιχτή και φιλική προς τους ξένους, είναι δύσκολο να γίνει κανείς δεκτός στις κοινωνικές κάστες της χώρας, σύμφωνα με τον Lewis. Προτείνει σε όλους τους νεοφερμένους να γίνουν μέλη μιας τοπικής κοινότητας Facebook, ώστε να μπορούν να κάνουν νέους φίλους και να βρουν πληροφορίες για αγγλόφωνους γιατρούς και άλλες υπηρεσίες.

Πηγή: BBC