Το χρονολόγιο για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Το χρονολόγιο για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ
Reuters Photographer / Reuters

Με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων να έχει επιστρέψει στην πολιτική επικαιρότητα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να «θυμηθούμε» τα όσα έχουν γίνει μέσα στα χρόνια: κινήσεις, συνομιλίες, αντιδράσεις.

Η εφημερίδα «Παραπολιτικά» και η Ελ. Καλογεροπούλου καταγράφουν το χρονικό για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας.

Ειδικότερα:

1991

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποσχίζεται από την ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία και ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της, υπό το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας.

1992, Φεβρουάριος

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ Κ.Καραμανλή, Κ.Μητσοτάκης, Α.Παπανδρέου, Α.Παπαρήγα και Μ.Δαμανάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Αντ.Σαμαρά, συμφωνούν σε μια ονομασία που δεν θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της. Συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Νοβοματσεντόνια

1992, Απρίλιος

Η πορτογαλική προεδρία της Ε.Ε., δια Ζοάο Πινέιρο, προτείνει την ονομασία Νοβοματσεντόνια (Νέα Μακεδονία). Τον ίδιο μήνα, σε συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και χωρίς την παρουσία της Αλέκας Παπαρήγα, αποφασίζεται να απορριφθεί το «πακέτο Πινέιρο». Ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, απομακρύνει από το υπουργείο Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά.

Δημοκρατία του Βαρδάρη

1992, Μάιος

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρολάν Ντιμά, αναφέρει ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης του πρότεινε οι «12» να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως Δημοκρατία του Βαρδάρη.

Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας

1993, Απρίλιος

Με την απόφαση 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το κράτος των Σκοπίων γίνεται δεκτό στον ΟΗΕ χωρίς σημαία και με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ, FYROM).

1993, Μάιος

Κατατίθεται το σχέδιο των διαμεσολαβητών Βανς και Οουεν, που προτείνουν την ονομασία Νέα Μακεδονία. Η Ελλάδα και τα Σκόπια το απορρίπτουν.

Σλαβομακεδονία

1993, Ιούνιος

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, απορρίπτει πρόταση του προέδρου της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για Σλαβομακεδονία.

1994, Φεβρουάριος

Η Ελλάδα κηρύσσει μονομερές εμπάργκο στην ΠΓΔΜ.

Νεα Μακεδονία. Άνω Μακεδονία

1994, Οκτώβριος

Ο Κίρο Γκλιγκόροφ απορρίπτει το προτεινόμενο από τη Γερμανία όνομα Άνω Μακεδονία ή Νέα Μακεδονία.

1995, Σεπτέμβριος

Υπογράφεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Κάρολο Παπούλια και Στέβκο Τσερβενκοφσκι, η λεγόμενη «ενδιάμεση συμφωνία». Μεταξύ άλλων, οι δυο πλευρές αποδέχονται τα υπάρχοντα σύνορα ως απαραβίαστα. Η Ελλάδα θα αναγνωρίσει τα Σκόπια με την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ. Η ΠΓΔΜ θα προχωρήσει σε αλλαγή του συμβόλου (άστρο της Βεργίνας) στη σημαία της. Τον Οκτώβριο ιδρύονται γραφεία συνδέσμου σε Αθήνα και Σκόπια.

Μακεδονία των Σκοπίων

1998

Προτείνεται ο όρος Μακεδονία των Σκοπίων, αλλά απορρίπτεται από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

2005

«Republika Makedonija Skopje» είναι η νέα πρόταση του Μάθιου Νίμιτς.

2008

Προτεινόμενα πέντε ονόματα από τον Μ.Νίμιτς. Συνταγματική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας, Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας και Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας. Μόνο την τελευταία ονομασία συζητούσε η Ελλάδα.

Μάρτιος

Ο Μάθιου Νίμιτς προτείνει ξανά την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια. Αρνητική η στάση της Αθήνας.

Απρίλιος

Βέτο της Ελλάδας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, κατά τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι.

2009

Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

2012, Οκτώβριος

Η Ελλάδα προτείνει υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για προσδιορισμό ονόματος που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων (erga omnes) και για όλους τους σκοπούς.

2017, Δεκέμβριος

Ο Μάθιου Νίμιτς επιδιώκει την επανεκκίνηση της διαμεσολάβησής του το συντομότερο, τους πρώτους μήνες του 2018.

Δημοφιλή