Τσίπρας: Χάσμα ανάμεσα στα μέλη που σέβονται τους κανόνες έναντι αυτών που νομίζουν ότι η ΕΕ είναι α λα καρτ

Τι είπε από τις Βρυξέλλες για θέματα οικονομίας, ευρω-τουρκικές σχέσεις, το θέμα εκλογής των μουφτήδων, το Κυπριακό και το κοινωνικό μέρισμα
Bloomberg via Getty Images

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απανατώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων τόσο για τα αποτέλεσματα της Συνόδου αλλά και για θέματα οικονομίας, ευρω-τουρκικές σχέσεις, το θέμα εκλογής των μουφτήδων, το Κυπριακό και το κοινωνικό μέρισμα.

Αυτά τα οποία ξεχωρίζουν από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι η αισιοδοξία του για την έξοδο της χώρας στις αγορές το 2018, η αντίληψη να μείνεουν ανοιχτοί οι δίαυλοι για τις ευρω-τουρκικές θέσεις, το γεγονός ότι σε ό,τι αφορά στην πρωτοβουλία Τουσκ για τις ποσοστώσεις παρέμεινε στην ίδια θέση επαναλαμβάνοντας ότι «η παρέμβαση ήταν άστοχη και τρόπος απαράδκετος». Παράλληλα, σημείωσε ότι «δεν ευθύνονται μηχανισμοί αλλά αντιλήψεις αναφερόμενος στα Κράτη - Μέλη τα οποία δεν έχουν επιδείξει σχετικά με το ζήτημα στάση αλληλεγγύης». Σχετικά με το θέμα για εκλογή μουφτή τόνισε ότι «πρέπει να γίνει συζήτηση με τη μειονότητα για τους μουφτήδες».

«Κοινωνική Ευρώπη»

Κοινό σημείο του Ευρωπαικού Συμβουλίου ήταν η κοινωνική διάσταση, είπε στην αρχή των δηλώσεων του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουρηός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για την ελληνική πρωτοβουλία του ίδιου για την «κοινωνική Ευρώπη».

«Έχω επισημάνει πολλές φορές ότι η σημερινή Ευρώπη έχει κοινωνικό έλλειμμα», τόνισε και ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλία για την κοινωνική Ευρώπη και την αξιοποίηση ενός πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων».

«Χωρίς δεσμευτικούς στόχους δεν μπορούν να γίνουν σημαντικά βήματα κοινωνικής στήριξης», προσέθεσε σχετικά και επεσήμανε ότι την πρωτοβουλία αυτή την στήριξαν αρκετές χώρες, η Κομισιόν, ο Γάλλος Πρόεδρος, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σουηδία.

«Σχεδόν οι περισσότεροι ηγέτες φάνηκαν έτοιμοι να την αποδεχτούν ή να βρεθεί τρόπος εφαρμογής της», είπε συμπληρώνοντας ότι το θέμα «θα ξανασυζητηθεί τον Μάρτιο».

Προσφυγικό

«Σε σχέση με τη διαχείριση των προσφυγικών/μετανεστευτικών ροών, η συζήτηση ήταν πιο έντονη, λόγω της άστοχης παρέμβασης Τουσκ. Υπογράμμισα ότι ο τρόπος με τον οποίο ο κ.Τουσκ προσπάθησε να θέσει το θέμα ήταν απαράδεκτος», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός αναφέροντας ότι «η μη τήρηση της αρχής της αλληλεγγύης υπονομεύει το μέλλον της Ευρώπης. Είναι καίριο ότι μέσα από την έναρξη αυτής της συζήτησης αμφισβητείται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Όπως εξήγησε «η Ελλάδα τους κανόνες τούς σεβάστηκε. Προσπάθησε να κάνει διαπραγάτευση με βάση αυτούς τους κανόνες». Επομένως, «όταν τέθηκαν κυρώσεις για την Ουκρανία η Ελλάδα δεν κοίταξε ότι θιγόταν, όπως κάνουν σήμερα χώρες για το προσφυγικό. Αυτό είναι βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας απαντώντας στα ερωτήματα των δημοσιογράφων ανέφερε επίσης σχετικά ότι «ο κ. Τουσκ έχει δίκιο όταν αναφέρει πως υπάρχει χάσμα στο προσφυγικό, αλλά δεν είναι (σσ χάσμα) Ανατολής -Δύσης. Είναι ανάμεσα στα μέλη που σέβονται και αντιλαμβάνονται τους κανόνες έναντι αυτών που νομίζουν ότι η ΕΕ είναι α λα καρτ», και προσέθεσε ότι «θα θέλαμε το σύστημα των ποσοστόσεων να είναι πιο αποτελεσματικό όπως ο μηχανισμός μετεγκαταστάσεων».

Όπως εξήγησε «αυτό που μας δίχασε είναι η άρνηση κάποιων κρατών να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, όχι οι ίδιοι οι μηχανισμοί».

Επίσκεψη Ερντογάν

Λέγοντας ότι «καλωσόρισα την καθαρή απάντηση και στήριξη στις ελληνικές θέσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης» ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη συνάντηση με τους Γιουνκερ, Μέρκελ και Μπορίσοφ, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ενημέρωσα για τα αποτελέσματά της, και για την ουσία της επίσκεψης Ερντογάν. Κατά την εκτίμησή μου η επίσκεψη αυτή ήταν αναγκαία, για να μένουν οι δίαυλοι ανοιχτοί, για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις».

Και συνέχισε: «είναι αναγκαίο η ΕΕ να στείλει στην Τουρκία εκείνα τα μηνύματα τα οποία θα την καθιστούν υπεύθυνη για την τήρηση συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό αλλά και για την τήρηση του διεθνούς δικαίου».

Κυπριακό

Σχετικά με το ζήτημα του Κυπριακού ο κ. Τσίπρας ανέφερε «οι προκλήσεις ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο κάνουν ακόμα πιο αναγκαία την εύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Είναι ευρωπαϊκό διακύβευμα.

Ράλι ομολόγων

Για την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα την επιστροφή της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου να επιστρέψει στα επίπεδα του 2006 σημείωσε ότι «σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα, που αποτελεί οιωνό/σημάδι της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, με την κατάθεση του κοινωνικού μερίσματος».

Εκλογή μουφτήδων

Απαντώντας σε σχετική αερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις Γαβρόγλου και την εκλογή μλουφτήδων υπό προϋποθέσεις ο κ. Τσίπρας είπε ότι «τη συζήτηση η κυβέρνηση την έχει ξεκινήσει από καιρό» και πως «δεν αφορά στην επίσκεψη Ερντογάν». Συμπλήρωσε δε, ότι «το θέμα πρέπει να συζητηθεί και με την μουσουλμανική κοινότητα στη Θράκη» και επεσήμανε ότι «ταυτόχρονα πρέπει να συζητηθεί και το θέμα της σαρία, το μεσαιωνικό πλαίσιο που ορίζει οικογενειακές σχέσεις. Αυτά πρέπει να καθορίζονται από το εθνικό δίκαιο και όχι από θρησκευτικούς νόμους».

Δημοφιλή