Βερέμης: Γιατί ο Ερντογάν τα έχει κάνει «θάλασσα» και ποια στάση πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα

Βερέμης: Γιατί ο Ερντογάν τα έχει κάνει «θάλασσα» και ποια στάση πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα
Eurokinissi

«Ο Ερντογάν έχει ανοίξει πολλά μέτωπα στη ζωή του, και τα έχει κάνει θάλασσα. Ανοίγει πολλά μέτωπα συγχρόνως και θα τα πληρώσει κάποια ώρα αν δεν τα πληρώνει ήδη…», είπε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη Ροδιακή, ο καθηγητής Θάνος Βερέμης από τη Ρόδο όπου βρέθηκε την Παρασκευή για να μιλήσει στο σεμινάριο που διοργάνωσε η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και η μονάδα έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική του πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα την ασφάλεια και τη συνεργασία στη Μεσόγειο.

Παρουσία του επίκουρου καθηγητή διεθνών σχέσεων, διεθνούς πολιτικής και ευρωπαϊκής ενοποίησης στο τμήμα μεσογειακών σπουδών του πανεπιστημίου Αιγαίου Σωτήρη Ντάλη, που υπήρξε φοιτητής του κ. Βερέμη, ο ομιλητής, άνθρωπος με εξαιρετική παιδεία, ευγένεια, ποιότητα και πολυγραφότατος σύμφωνα με τον κ. Ντάλη, μίλησε για το τι συμβαίνει σήμερα στη Μεσόγειο και ειδικά στη μέση ανατολή, και πως αυτή η κατάσταση επηρεάζει τη χώρα μας.

Ο κ. Βερέμης επεσήμανε ότι η Μεσόγειος ήταν πάντα μία οδός εμπορίου και πολέμων και για το λόγο αυτό αντιπαλότητα υπήρχε πάντα. Ξεκινώντας την ομιλία του υπογράμμισε αρχικά ότι στη Μεσόγειο υπάρχει σήμερα ένα σημαντικό ρήγμα που χωρίζει την εξελιγμένη μεσογειακή ανθρωπότητα από την υπανάπτυκτη. «Η νότιος Μεσόγειος είτε είναι ασιατική είτε αφρικανική, είναι σε μία παλαιότερη εξέλιξη των πολιτισμών από ότι η βόρεια όχθη.

Έτσι η Μεσόγειος είναι μία διαχωριστική γραμμή αυτών των δύο κόσμων σήμερα του πρώτου και του τρίτου» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι σήμερα παρατηρείται επίσης το φαινόμενο μεταπήδησης του τρίτου κόσμου στον πρώτο κόσμο και αυτό σύμφωνα με τον ίδιο είναι επικίνδυνο γιατί φέρνει μαζί του μία ιδεολογία έναν πολιτισμό θρησκευτικής φύσεως που είναι ασύμβατος με την «πρωτοκοσμική» αντίληψη της ζωής. Και αν βάλουμε και τις πιο ακραίες μορφές του Ισλάμ που είναι η τρομοκρατία, οι επαγγελίες της άλλης ζωής, εκεί τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα και ασύμβατα. Και γι’ αυτό το λόγο θα έχουμε προβλήματα» είπε ο κ. Βερέμης.

Ακολούθως εστίασε την ομιλία του στον αραβικό εθνικισμό και στον ισλαμισμό που επηρεάζουν σήμερα και την κατάσταση στην Ευρώπη, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι στη Μέση ανατολή υπήρξε μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού των αραβικών κρατών και γενικά της μέσης ανατολής την εποχή των εθνικισμών. «Πριν από 40 χρόνια το μεγάλο ζήτημα εκεί ήταν ο αραβικός εθνικισμός.

Το αραβικό έθνος αισθανόταν μία εθνική κοινότητα. Το πείραμα όμως, δεν πήγε καλά» είπε και πρόσθεσε ότι, είναι επικίνδυνη η σχέση με το υπερβατικό αυτό που υπερβαίνει τη λογική, του πολιτισμού ορισμένων εθνών, κάτι που είναι ασύμβατο με το δικό μας πολιτισμό τον ευρωπαϊκό. Μάλιστα όπως εξήγησε «Ισλάμ» σημαίνει υπακοή στο Θεό σε όλη τη φάση της ζωής ενός ανθρώπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σημερινός πόλεμος στη Μέση Ανατολή, είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και για τη δική μας ζωή γιατί στέλνει πολύ κόσμο στην περιοχή μας. «Όλοι οι κατατρεγμένοι και δυστυχισμένοι που τους έχουν ισοπεδώσει τις πόλεις φεύγουν για να πάνε στη δύση και αν δεν πάνε στη δύση φτάνουν στην Ελλάδα. Κάνουν ότι μπορούν για να φύγουν από την κόλαση. Από την άλλη μεριά βέβαια το χαλιφάτο έχει αρχίσει να διαλύεται. Έχουμε μία νίκη προσωρινή ενδεχομένως του Σιιτισμού στη μέση ανατολή» είπε ο κ. Βερέμης.

Τι συμβαίνει στη Μέση ανατολή και η στάση Ερντογάν
Αναφερόμενος στα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή και ειδικά τη στάση των χωρών είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Στα βόρεια σύνορα της Συρίας υπάρχει μία συμπαγής κουρδική παρουσία η οποία έπαιξε πάρα πολύ δραστήριο ρόλο στην καταστροφή της ISIS και οι Αμερικανοί τους οφείλουν χάρη και βέβαια οι Ισραηλινοί που είναι οι κατ’ εξοχήν σύμμαχοί τους. Το Ισραήλ επεμβαίνει κατά καιρούς και ρίχνει μερικές βόμβες δεξιά και αριστερά, και οι Τούρκοι επιτίθενται εναντίον των Κούρδων, αλλά μπαίνουν σε έναν πόλεμο από τον οποίο δε θα βγουν εύκολα. Γιατί δε φαίνεται να έχουν και μεγάλα αποτελέσματα από αυτόν, είναι παγιδευμένοι, ο Ερντογάν έχει ανοίξει πολλά μέτωπα στη ζωή του, και τα έχει κάνει ΘΑ-ΛΑ-ΣΣΑ.

Όπου έβαλε το χέρι του απέτυχε, εχθρός του Άσαντ, ο Άσαντ επιζεί, εχθρός των Κούρδων, οι Κούρδοι έχουν αποκτήσει δύναμη που δεν είχαν ποτέ, υπέρμαχος των αδελφών μουσουλμάνων στην Αίγυπτο, έχασε, με το Ισραήλ δεν τα πάει καλά, και λες: αυτός τώρα ο άνθρωπος τι θέλει; Το μόνο που τον… μάρανε είναι να ανοίξει και εδώ φασαρίες με τους εμβολισμούς! (δε ξέρω αν ήταν εντολή ή πρωτοβουλία το περιστατικό που έγινε τελευταία).

Ανοίγει πολλά μέτωπα συγχρόνως και θα τα πληρώσει κάποια ώρα αν δεν τα πληρώνει ήδη… άλλωστε δεν θα ζήσει επ’ άπειρο… Δε ξέρουμε τη συνέχεια της ιστορίας, αλλά φοβόμαστε τα υπολείμματα του πολέμου αν φτάσουν στη δύση με τη μορφή της τρομοκρατίας.

Οι Σαουδάραβες έχουν βάλει την Αμερική μπροστά, όλη τη δουλειά την κάνει ο Τράμπ που φωνάζει και ωρύεται , η Ρωσία είναι στα καλύτερά της γιατί τα βρήκε με την Τουρκία παρά την κατάρριψη του αεροσκάφους γιατί είναι μοναδική ευκαιρία για τη Ρωσία να υπονομεύσει τo NATO και τη δυτική συμμαχία και τζάμπα, δεν της κοστίζει τίποτα και έτσι βοηθά όσους δημιουργούν ρήγματα και προβλήματα. Δηλαδή οι κερδισμένοι από αυτή τη φασαρία είναι οι Ρώσοι, οι Ιρανοί και το Ισραήλ».

«Θα ζήσουμε δύσκολες ώρες»
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει συμφέρον αυτή τη στιγμή να συμμαχήσει με το Ισραήλ, θέμα για το οποίο δήλωσε: «Εμάς μας συμφέρει αυτή τη στιγμή το Ισραήλ. Έχει την αμαρτία των… Παλαιστινίων αλλά το συμφέρον το δικό μας είναι να έχουμε αυτή τη στιγμή έναν σύμμαχο εκεί κάτω λόγω… Τουρκίας. Ο μόνος που μπορεί να ψαλιδίσει τα φτερά της Τουρκίας είναι το Ισραήλ. Η Αμερική δεν θα το κάνει γιατί είναι μέλος του ΝΑΤΟ και γιατί είναι μία υπολογίσιμη δύναμη σε αριθμούς τουλάχιστον. Τώρα έχει βαλθεί να αγοράσει και οπλικά συστήματα πολύ εξελιγμένα… Θα ζήσουμε δύσκολες μέρες…

Ο εχθρός του εχθρού μας αυτή τη στιγμή είναι φίλος μας, και ειδικά το Ισραήλ σήμερα για εμάς είναι χρήσιμο γιατί είναι μία δύναμη που μπορεί να φανεί χρήσιμη στην περιοχή της Κύπρου. Νομίζω ότι δεν θέλει η Τουρκία να μπλέξει με το Ισραήλ γιατί αν μπλέξει με το Ισραήλ θα μπλέξει με την Αμερική,…»

Σ. Ντάλης: Προσοχή στον κίνδυνο απομόνωσης της Ελλάδας
Πάντως από την πλευρά του ο κ. Ντάλης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να είναι παρατηρητής, να μην έχει άποψη και κυρίως για την Ευρώπη και για το πώς η Ευρώπη, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα περιφερειακά προβλήματα.

«Δεν είμαστε …Πορτογαλία που θα μπορεί να αναστοχάζεται με άνεση κοιτάζοντας τον ατλαντικό, είμαστε μία χώρα που έχει συγκεκριμένες ευαισθησίες, και έναν δύσκολο γείτονα», δήλωσε και αναρωτήθηκε μήπως ο κίνδυνος για μία χώρα όπως η Ελλάδα της παρακμής σημαίνει και κίνδυνος απομόνωσης; απομόνωση από το ζωτικό μας χώρο που είναι η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Ο κ. Βερέμης υπογράμμισε ότι μία παρακμή και μία περαιτέρω απομόνωση θα ήταν το τέλος μας καθώς δεν θα μπορούσαμε να προσβλέπουμε πλέον σε καμία βοήθεια.

Πηγή: Ροδιακή

Δημοφιλή