Γερμανικά σχέδια απέλασης ανήλικων μεταναστών στο Μαρόκο

Τι περιλαμβάνει το σχετικό πρόγραμμα
DANIEL ROLAND via Getty Images

Την κατασκευή δύο κέντρων για νέους στο βόρειο Μαρόκο, που θα φιλοξενούν ντόπια «παιδιά του δρόμου», καθώς και ασυνόδευτα παιδιά από το Μαρόκο που έχουν απελαθεί από τη Γερμανία έχει αρχίσει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Welt am Sonntag.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, το εν λόγω εγχείρημα δημιουργεί μια νομική δίοδο για να αρχίσει η Γερμανία να απελαύνει ανηλίκους χωρίς να χρειάζεται πρώτα να εντοπιστούν οι οικογένειές τους. Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια η χώρα δεν έχει προβεί σε απελάσεις ασυνόδευτων ανηλίκων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών στη Welt am Sonntag, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-Δύο άσυλα στο Μαρόκο, που το καθένα θα φιλοξενεί 100 νέους

-Παροχή βοήθειας κοινωνικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα και εκπαιδευτικών ευκαιριών στους ανήλικους

-Κέντρα που θα φτιαχτούν σε συνεργασία με τη μαροκινή κυβέρνηση, ντόπιους αξιωματούχους και ΜΚΟ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, τα άσυλα αυτά θα είναι ανοιχτά σε «άτομα κάτω των 18 που θα επιστρέφουν εθελοντικά, καθώς και σε άτομα που απελαύνονται, ειδικά νέους που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα».

Ο Άνσγκαρ Χέβελινγκ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και πρώην επικεφαλής της επιτροπής Εσωτερικών της Μπούντεσταγκ είπε στην εφημερίδα πως, αν και το πρόγραμμα αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα, «θα είχε περισσότερο νόημα να περιλαμβάνει επανένωση με τις οικογένειές τους στις πατρίδες τους».

Η Welt μίλησε με συμβούλους ανήλικων μεταναστών στη Γερμανία, που είπαν ότι δεν έχουν δει προσπάθειες των αρχών για εντοπισμό των οικογενειών των νέων, αν και πολλοί από αυτούς μιλούν τακτικά στο τηλέφωνο με τις μητέρες τους.

Σημειώνεται πως στη Γερμανία η απέλαση ασυνόδευτων ανηλίκων των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί μπορεί να γίνει μόνο υπό πολύ αυστηρές συνθήκες: Συγκεκριμένα, ένας συγγενής ή υπεύθυνος κηδεμόνας στη χώρα προέλευσης θα πρέπει να πάρει το παιδί, ή θα πρέπει να υπάρχει κάποια κατάλληλη εγκατάσταση/ υποδομή υποδοχής στη χώρα προέλευσης. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια είναι εκατοντάδες οι ανήλικοι στους οποίους δεν επετράπη να περάσουν τα σύνορα ή που οι αιτήσεις ασύλου τους απορρίφθηκαν.

Σύμφωνα με δεδομένα της γερμανικής κυβέρνησης, που δόθηκαν στο πλαίσιο ερωτήσεων από τα κόμματα των Πρασίνων και της Αριστεράς, μεταξύ του 2010 και του 2014 απελάθηκαν σε χώρες της Ευρώπης τέσσερις ασυνόδευτοι ανήλικοι, ενώ μεταξύ του 2015 και του 2017 δεν απελάθηκε κανείς. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της για την κατασκευή των εν λόγω κέντρων τον Μάρτιο, όταν τα στοιχεία έδειχναν πως στη Γερμανία ζούσαν 48.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες.

Δημοφιλή