Γιατί η Αλάσκα δίνει τόσο μεγάλους σεισμούς και ο όλεθρος των 9,2 Ρίχτερ του «σεισμού της Μ.Παρασκευής»

Τι κάνει την Αλάσκα τόσο επιρρεπή στους μεγάλους σεισμούς. Οι ιδιαιτερότητες και τα 9,2R «του σεισμού της Μ.Παρασκευής»
By US Geological Survey/wikimedia commons

Ο ισχυρός σεισμός, της τάξεως των 7,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στον Κόλπο της Αλάσκας και είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων, αποτελεί μια υπενθύμιση της ιδιαιτερότητας της περιοχής που παραδοσιακά «δίνει» ισχυρούς σεισμούς.

Πολλοί ίσως να μην το θυμούνται ή να μην το γνωρίζουν αλλά ο σεισμός που σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου 1964, μεγέθους 9,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ έχει καταγραφεί στην ιστορία ως ένας εκ των καταστροφικότερων και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ. Σημειώθηκε ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής και μέχρι σήμερα, πολίτες θυμούνται πως έπεσαν βίαια στο έδαφος, πως έβλεπαν τη γη να ανοίγει στα δύο ενώ τα σπίτια τους κατέρρεαν.

Η Αλάσκα είναι μια από τις πιο δραστήριες σεισμικά περιοχές στον κόσμο, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης: «Στην Αλάσκα καταγράφονται μεγάλοι σεισμοί, μεγέθους οκτώ βαθμών και ένας τέτοιος σημειώνεται κάθε περίπου 13 χρόνια». Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κάθε μήνα καταγράφονται περισσότεροι από 1.000 σεισμοί διαφόρων μεγεθών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο τους εντοπίζεται σε μια μεγάλη περιοχή που αντιστοιχεί σε έκταση στο ήμισυ των ΗΠΑ. Ο κόλπος της Αλάσκας βρίσκεται «πάνω» σε δύο μεγάλες τεκτονικές πλάκες. Το μεγαλύτερο ηπειρωτικό κομμάτι πάνω στην τεκτονική πλάκα της Βορείου Αμερικής και οι παραθαλάσσιες περιοχές πάνω σε αυτή του Ειρηνικού. Αυτές οι δύο πλάκες σχηματίζουν μια ζώνη μια ζώνη υποδιέγερσης όπου η δεύτερη σπρώχνεται διαρκώς κάτω από την πρώτη προκαλώντας έτσι μια έντονη τριβή η οποία με τη σειρά της προκαλεί την εκδήλωση σεισμών.

Δημοφιλή