Γιατί το Αθωνικό Management

Γιατί το Αθωνικό Management

Όσες φορές και να επισκεφθείς το Άγιο Όρος, αυτό σου αποκαλύπτεται ολάκερο με μια απεραντοσύνη γνώσης και πνευματικότητας που γενναιόδωρα σε περιβάλλει και σου χαρίζεται.

Το Αθωνικό Management είναι πραγματικά μια από τις γνωσιακές εκπλήξεις που σου επιφυλάσσει το Άγιο Όρος, μια επιχειρηματική αποκάλυψη της οποίας η ανθεκτικότητα και αποτελεσματικότητα μέσα στον χρόνο την αναδεικνύει σε πρότυπο είδος Management.

Δεν είναι τυχαίο ότι βασικές αρχές του, εφαρμόζονται εδώ και δεκάδες χρόνια σε παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς. Συγχρόνως, δεν αποτελεί σύμπτωση ότι επικεφαλής μεγάλων εταιρειών, καταφεύγουν στις διδαχές του Όρους για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον και τη βιωσιμότητά των επιχειρήσεών τους, ενώ διάφοροι CEO (Δ/νων Σύμβουλος) επιδιώκουν να αποκτήσουν βιωματική γνώση του Αθωνικού Management.

Η γνώση, ωστόσο, ποτέ δεν εξαντλείται. Έτσι και το Management, όπως και κάθε γνώση εξάλλου, ως ζωντανός οργανισμός, δέχεται αναπόφευκτα τους κραδασμούς της σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας, όμως με σταθερούς πυλώνες δομής, μπορεί να κρατήσει μια επιχείρηση ακέραιη εν μέσω σοβαρών κλυδωνισμών και μέσω αναπροσαρμογών στρατηγικής και προτεραιοτήτων να επιταχύνει και να επιτύχει τελικά την ανόρθωσή της.

Ο επιχειρηματικός κόσμος, ακριβώς επειδή ενέχει το στοιχείο του ανταγωνισμού, θα αποτελεί πάντα τη μεγαλύτερη πρόκληση γι’ αυτούς που μελετούν σε βάθος τη συμπεριφορά, τις αρχές και τους δείκτες λειτουργίας της οργάνωσης και διοίκησης στο παγκόσμιο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

Κανείς δεν μπορεί να ευαγγελίζεται μαγικές συνταγές για την οικονομική επιτυχία και εξέλιξη μιας εταιρείας. Αυτό που μπορεί ωστόσο να κάνει, στο πλαίσιο της επιστημονικής ευθύνης που του αναλογεί, είναι να φωτίζει τις παραμέτρους εκείνες που η ιστορία έχει αναδείξει ως αρχές sine qua non στην επιχειρηματική πρακτική.

Αυτές τις αρχές μέσα από τη συστηματική και σχολαστική προσωπική μου έρευνα εντόπισα και μελέτησα μέσα στους κόλπους της Αθωνικής Πολιτείας και ως γνώση προς αξιοποίηση και προβληματισμό θα καταθέσω εν είδει προσωπικής βιωματικής καταγραφής.

Ωστόσο, το ταξίδι στη γνώση και την έρευνα δεν ξεκινά ποτέ τυχαία. Πάντα κάποιο άλλο προηγείται και αυτό είναι το ταξίδι του νου και της σκέψης. Η επίσκεψη μου στο Άγιο Όρος με όλες τις εμπειρίες που την πλαισίωσαν, αποτέλεσαν το διαβατήριο για το δικό μου ταξίδι στην έρευνα του Αθωνικού Management.

Το Αθωνικό Management, έχοντας συμπληρώσει πάνω από 10 αιώνες αδιάλειπτης εφαρμοσμένης επιτυχίας, μπορεί να αποτελέσει το πρότυπο μιας νέας στρατηγικής κι ενός άλλου προσανατολισμού στη φιλοσοφία μιας σύγχρονης εταιρείας.

Στοιχεία για το Άγιο Όρος

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους της 10ης Μαΐου 1924:

  1. Ονομάζεται χερσόνησος του Άθωνα και βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο (“τρίτο πόδι”) της Χαλκιδικής.
  2. Είναι αυτοδιοίκητο και κυρίαρχο τμήμα του Ελληνικού κράτους.
  3. Το Άγιο Όρος αποτελεί «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία».
  4. Από πνευματικής άποψης ανήκει στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
  5. Όλοι οι μοναχοί αποκτούν την ελληνική υπηκοότητα.
  6. Υπάρχουν 20 ιερές μονές μεταξύ των οποίων έχει κατανεμηθεί εδαφικά η χερσόνησος του Άθωνα.
  7. Η διοίκηση ασκείται μέσω εκπροσώπων των μονών που αποτελούν την Ιερά Κοινότητα.
  8. Δεν επιτρέπεται καμιά μεταβολή του διοικητικού συστήματος, του αριθμού των μονών και της ιεραρχικής τους τάξης.
  9. Ο Καταστατικός Χάρτης συντάσσεται και ψηφίζεται από τις 20 μονές και επικυρώνεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και από τη Βουλή των Ελλήνων.
  10. Η ακριβής τήρηση του αγιορείτικου καθεστώτος τελεί υπό την ανώτατη εποπτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
  11. Το διοικητικό σκέλος τελεί υπό την εποπτεία του ελληνικού κράτους, στο οποίο ανήκει αποκλειστικά η διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
  12. Από το Υπουργείο Εξωτερικών ορίζεται Πολιτικός Διοικητής που εποπτεύει την ασφάλεια και την τήρηση της δημόσιας τάξης.
  13. Το Άγιο Όρος έχει ειδικό τελωνειακό και φορολογικό καθεστώς.
  14. Η δικαιοσύνη στο Άγιο Όρος απονέμεται μόνο όσον αφορά τις εκκλησιαστικές παραβιάσεις. Επί των αδικημάτων του κοινού ποινικού κώδικα, πλην των πταισμάτων, αρμόδια είναι τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.
  15. Οι ιερές μονές του Αγίου Όρους είναι αυτοδιοίκητες.
  16. Επίσημη γλώσσα είναι η ελληνική.
  17. Η αλιεία επιτρέπεται μόνο από τους μοναχούς για λόγους αυτοσυντήρησης.
  18. Απαγορεύεται η είσοδος των γυναικών.
  19. Η πρόσβαση γίνεται μέσω θαλάσσης.
  20. Τηρείται η βυζαντινή ώρα. Η μέρα ξεκινάει με το ηλιοβασίλεμα.
  21. Το Άγιο Όρος θεωρείται το μακροβιότερο μοναστηριακό κέντρο στον κόσμο με παρουσία πάνω από 11 αιώνες.
  22. Ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Άγιο Όρος συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ισχυρών παγκοσμίως brand names και αυτό το καθιστά από μόνο του μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη περίπτωσης (case study).

«Το Άγιο Όρος είναι σαν να εξετάζεις τον εγκέφαλο, του οποίου η γνώση δεν εξαντλείται ποτέ.»

*Το άρθρο, είναι το πρώτο από μια σειρά άλλων που θα ακολουθήσουν στη HuffPost Greece και περιέχει στοιχεία από το βιβλίο “O Μοναχός που έγινε CEO” – 1000 χρόνια Αθωνικό Management.