Ζητείται τολμηρός για να ξαναζωντανέψει τον θρύλο του Πεδίου του Άρεως

Ζητείται τολμηρός για να ξαναζωντανέψει τον θρύλο του Πεδίου του Άρεως
Αναψυκτήριο «Άλσος Οικονομίδη» στο Πεδίον του Άρεως
Αναψυκτήριο «Άλσος Οικονομίδη» στο Πεδίον του Άρεως

Οι πρώτοι δύο πλειοδοτικοί διαγωνισμοί της Περιφέρειας Αττικής απέβησαν άγονοι. Ουδείς εκδήλωσε ενδιαφέρον για να εκμισθώσει το θρυλικό αναψυκτήριο «Άλσος Οικονομίδη» στο Πεδίον του Άρεως, πλήρως ανακαινισμένο, αστραφτερό και λειτουργικό, ολόφρεσκο κι ας κουβαλάει την ιστορία οκτώ δεκαετιών ψυχαγωγίας των Αθηναίων.

Η τιμή εκκίνησης του πρώτου διαγωνισμού ήταν για μηνιαίο μίσθωμα 7.000 ευρώ και του δεύτερου 5.000 ευρώ με 15ετή μίσθωση. Ο τρίτος διαγωνισμός, που ορίστηκε για την 1η Φεβρουαρίου 2018, έχει τιμή εκκίνησης τα 3.500 ευρώ, δηλαδή τα μισά από αυτά που αρχικά ζητούσε η Περιφέρεια. Θα βρεθεί άραγε κάποιος… τολμηρός επιχειρηματίας για να κάνει το βήμα που θα σημάνει το ξαναζωντάνεμα του μεγαλύτερου Πάρκου της πρωτεύουσας;

Το Πεδίον του Άρεως την τελευταία δεκαετία έχει ερημωθεί και στιγματιστεί από την πιάτσα ναρκωτικών που λειτουργεί στο νότιο τμήμα του, γύρω από το Green Park. Περίπου 200 τοξικοεξαρτημένα άτομα ζουν σε αυτόν τον χώρο, έχοντας στήσει ένα «κάμπινγκ ναρκωτικών» όπου σε καθορισμένες ώρες έρχονται οι έμποροι και με ένα οργανωμένο σύστημα τσιλιαδόρων, πληροφοριοδοτών και μπράβων, μοιράζουν την πραμάτεια τους, κυρίως πρέζα και σίσα (τη γνωστή ως «κόκα των φτωχών») έναντι μόλις 2-3 ευρώ τη δόση.

Η «πιάτσα», εκτός από τους μόνιμους «θαμώνες», έχει και τους διερχόμενους πελάτες που σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους με alarm στην Μαυρομματαίων μέχρι να κάνουν τα… ψώνια τους. Η κοινωνία αυτού του γκέτο ναρκωτικών είναι αυστηρά διαρθρωμένη με τον «βαρόνο» να κάθεται σε καρέκλα σκηνοθέτη, φορώντας μαύρα γυαλιά κοντά στο άγαλμα του Μπότσαρη και το πρωτοπαλίκαρό του, έναν 25άρη αφγανικής καταγωγής, να «διεκπεραιώνει» τις υποθέσεις με μία ένταση που δείχνει ότι είναι μονίμως σε διέγερση.

Το γκέτο δεν αισθάνεται ανασφάλεια από τις επιχειρήσεις της αστυνομίας (ούτως ή άλλως έχουν πάνω τους πολύ μικρές ποσότητες ναρκωτικών, έτσι ώστε να χαρακτηρίζονται πάντα «χρήστες»), αλλά ούτε και από τους ανυποψίαστους περαστικούς που τυχαίνει να βρεθούν στην περιοχή τους. Εκείνο που τους κάνει έξαλλους είναι το σήκωμα της φωτογραφικής κάμερας… Δεν θέλουν «τεκμήρια» της παρουσίας τους. Οι προφορικές μαρτυρίες τους είναι αδιάφορες…

Στο Πεδίον του Άρεως δεν είναι ξεκάθαρο αν τα ναρκωτικά έφεραν την απαξίωση όλου του Πάρκου ή αν η απαξίωση του Πάρκου έφερε την εγκατάσταση της πιάτσας ναρκωτικών. Ίσως να έγιναν ταυτόχρονα και τα δύο. Οι αρχές ήθελαν να «κρύψουν» κάπου το πρόβλημα της πρέζας στην Αθήνα (γιατί, κακά τα ψέματα, πολιτική καταπολέμησης των ναρκωτικών δεν υπάρχει) και η Περιφέρεια Αττικής είχε εγκαταλείψει το Πάρκο στην τύχη του.

Πόσο… στην τύχη του;

Αυτή τη στιγμή στο Πεδίον του Άρεως δεν υπάρχει καμία λειτουργία «κανονικότητας»: τα δύο αναψυκτήρια είναι κλειστά, τα δύο περίπτερα κλειστά, οι δύο παιδικές χαρές κλειστές, οι τουαλέτες κλειστές, τα σιντριβάνια κλειστά, ακόμα και οι δημόσιες βρύσες είναι κλειστές. Οι πολίτες δεν έχουν κανέναν πραγματικό λόγο να πάνε στο Πεδίον του Άρεως. Γι αυτό άλλωστε και οι μόνοι που κυκλοφορούν είναι οι άνθρωποι που βγάζουν τα σκυλάκια τους για… ανακούφιση και κάποιοι λίγοι – ελάχιστοι σε σχέση με τον πληθυσμό της περιοχής – που κάνουν τζόκινγκ (δείχνουν σαν να τρέχουν για να μην τους πιάσει κάποιος περίεργος).

Η επαναλειτουργία του «Άλσους Οικονομίδη», του ιστορικού αναψυκτηρίου της Αθήνας (ίδρυση: 1937!) θα σημάνει την αντιστροφή αυτής της ερήμωσης. Μετά από σχεδόν μία δεκαετία, οι Αθηναίοι θα έχουν λόγο να πάνε στο Πεδίον του Άρεως και να απολαύσουν τον καφέ τους σε έναν πανέμορφο χώρο, μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον.

Μαζί με τη λειτουργία του «Άλσους», θα αρχίσει να παίρνει ξανά ζωή ολόκληρο το Πάρκο. Ήδη, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πάρκων και Αλσών της Περιφέρειας Αττικής Βασιλική Λάσκαρη, μας δηλώνει ότι το αργότερο στις αρχές του Φεβρουαρίου θα έχουν τελειώσει οι εργασίες επισκευής στις δύο παιδικές χαρές του Πάρκου και, μετά την πιστοποίησή τους, θα δοθούν και πάλι προς χρήση στους κατοίκους.

Η απόφαση επίσης να κλείνουν οι πόρτες του Πεδίου του Άρεως το χειμώνα στις 19:00 θα βοηθήσει στην καλύτερη φύλαξη του χώρου και τον περιορισμό των κλοπών και των βανδαλισμών.

Η αστυνομία έχει δηλώσει στους κατοίκους την πρόθεσή της να αυξήσει τις επιχειρήσεις της για την απομάκρυνση των εμπόρων ναρκωτικών από τη στιγμή που το Πεδίον του Άρεως αποκτήσει ξανά μεγαλύτερη κίνηση.

Οι κάτοικοι, απογοητευμένοι ή εξοργισμένοι από τα χρόνια ερήμωσης του Πάρκου, περιμένουν με αγωνία το restart. Ένας τολμηρός επιχειρηματίας χρειάζεται να πάρει το ρίσκο λειτουργίας του «Άλσους» και θα τους βρει στο πλάι του.

Το Πεδίον του Άρεως, το μεγαλύτερο Πάρκο της Αθήνας, μπορεί και πρέπει να αποκτήσει ξανά την αίγλη του, αναβαθμίζοντας τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων από την Κυψέλη μέχρι τα Εξάρχεια και από του Γκύζη μέχρι τη Βικτώρια.

Δημοφιλή