Γιατί Λέμε Όχι Στα Pet Shop

Πείτε ναι στα καταφύγια που παλεύουν κάθε μέρα να σώσουν ότι μπορούν, με ελάχιστη βοήθεια από το κράτος. Είναι τόσα τα ζώα που μας έχουν ανάγκη, που θα βρείτε σίγουρα ένα που να ταιριάζει τέλεια στην ζωή και την οικογένειά σας.
HuffPost Greece

Αμέτρητες είναι οι φορές, που μπαίνοντας σε ένα από τα γνωστά σε όλους μας Pet Shop για να αγοράσω κάποιο παιχνίδι για τα δικά μου σκυλιά, έχω μπει στη διαδικασία να σκεφτώ να αγοράσω ένα από τα δεκάδες κουτάβια που με παρακαλάνε με κλαψουρίσματα, να τα βγάλω από αυτά τα απαράδεκτα γυάλινα κουτιά, στα οποία βρίσκονται.

Αυτά τα πανέμορφα κουτάβια όμως, ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε από πού προέρχονται και αν απεγκλωβίζοντας ένα από αυτά, καταδικάζουμε άλλα τόσα σε μια φρικτή ζωή που θα οδηγήσει στην απάνθρωπη θανάτωσή τους, όταν πλέον δεν μπορούν να παράξουν το προϊόν για το οποίο υπάρχει τόση ζήτηση.

Κάθε μέρα, ακούω όλο και περισσότερους ανθρώπους που με μεγάλη χαρά μου λένε ότι σκέφτονται να αγοράσουν κάποιο κουτάβι. Η αμέσως επόμενη ερώτηση που μου κάνουν, είναι αν έχω εγώ κάποιο καθαρόαιμο στο καταφύγιο. Η απάντησή μου είναι πάντα όχι. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολλά πανέμορφα σκυλιά, όπως κάθε καταφύγιο της χώρας που μοιάζουν πολύ με αυτά τα πολυπόθητα Ροτβάιλερ ή και τα Μαλτεζάκια που είναι τόσο της μόδας.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Τα δικά μας σκυλιά δεν είναι αυτό που λέμε καθαρόαιμα. Τα δικά μας σκυλιά είναι σχεδόν όλα μπασταρδάκια, όπως και εμείς βέβαια. Οι δικοί μου γονείς δεν κατάγονται από το ίδιο μέρος της Ελλάδας, ούτε μοιάζουν ιδιαίτερα ο ένας με τον άλλον. Παρόλα αυτά όμως η ζωή μου απ, ό,τι μου λένε, έχει κάποια αξία.

Γιατί λοιπόν ένα κουτάβι που αγοράζοντάς το, χρηματοδοτούμε επιχειρήσεις που βασανίζουν ανελέητα εκατοντάδες σκυλιά;

Σκυλιά που δεν έχουν ονόματα. Σκυλιά που χρησιμοποιούνται για να παράγουν κουτάβια μέχρι να μην αντέχει άλλο ο οργανισμός με αποτέλεσμα να πεθαίνουν αργά και βασανιστικά ή να θανατώνονται, αφού είναι πλέον άχρηστα. Η απάντηση, δυστυχώς, είναι επειδή, πληρούν κάποια στάνταρντ ομορφιάς.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι ότι όταν επιλέγουμε έναν σύντροφο ζωής, οι περισσότεροι δεν τον επιλέγουμε με κριτήριο την εμφάνισή του. Λέω οι περισσότεροι γιατί εδώ που έχουμε φτάσει, μερικοί θα το έκαναν. Γιατί λοιπόν να επιλέγουμε έναν εξίσου σημαντικό σύντροφο ζωής, γιατί 12-18 χρόνια είναι μία ζωή, με βάση την εξωτερική εμφάνιση;

Πείτε όχι στα pet shop τώρα που μάθατε την αλήθεια. Πείτε ναι στα καταφύγια που παλεύουν κάθε μέρα να σώσουν ότι μπορούν, με ελάχιστη βοήθεια από το κράτος. Είναι τόσα τα ζώα που μας έχουν ανάγκη, που θα βρείτε σίγουρα ένα που να ταιριάζει τέλεια στην ζωή και την οικογένειά σας. Είναι τόσο εύκολο να σώσει κανείς μια ζωή και να δώσει μέλλον σε ένα πλάσμα που αλλιώς δεν θα το είχε. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να είμαστε χρηματοδότες σε βρόμικες επιχειρήσεις που κερδοσκοπούν από την εκμετάλλευση αθώων πλασμάτων.