Συνταγή για ψητά ροδάκινα με παγωτό μέλι-κανέλα

Το φτιάχνουμε στην παγωτομηχανή ή ακολουθούμε τη διαδικασία με τα χτυπήματα. Ναι, είναι λίγο πιο «απαιτητικό» παγωτό μιας που χρειάζεται δουλίτσα προκειμένου να πετύχουμε μια μαλακή και κρεμώδη υφή, ωστόσο αν αγαπάτε το άρωμα της κανέλας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σας ενθουσιάσει.
Ermioni Tylipaki

Με το ένα, με το δύο, με το τρία, ας ομολογήσουμε ταυτόχρονα πόσο πολύ μας αρέσει το Pitch Perfect! Τι ποιο Pitch Perfect; Anna Kendrick, Barden Bellas και μια αναπάντεχα διασκεδαστική μουσική κωμωδία, απόλυτα κοριτσίστικη και feel good!

Το Pitch Perfect με κάνει να σκέφτομαι ροδάκινα. Pitch - peach, είναι μάλλον λογικό :) Πρόσφατα είδα το trailer της τρίτης ταινίας της σειράς και θεώρησα πως ήρθε η ώρα για μια φρουτένια ανάρτηση!

Η αρχική μου σκέψη ήταν μια galette με ροδάκινα.

Αλλά λίγο η ζέστη που μας αποθαρρύνει από το άνοιγμα του φούρνου, λίγο η έντονη επιθυμία για πιο ελαφριά γλυκά, με οδήγησαν σε αναβολή της galette μέχρι το Σεπτέμβρη.

Και αντί αυτής έφτιαξα ψητά ροδάκινα.

Όχι σκέτα όμως.

Η πλήρης περιγραφή της συνταγής θα έλεγα ότι είναι ψητά ροδάκινα με παγωτό μέλι-κανέλα με κομμάτια λευκής σοκολάτας και κραμπλ καρυδιού.

Εντάξει, το ξέρω, είναι γλωσσοδέτης!

Αλλά πείτε μου τουλάχιστον ότι σας ιντριγκάρει η ιδέα των ψημένων στην γκριλιέρα και ελαφρώς καραμελωμένων ροδάκινων (είπαμε δεν ανοίγουμε το φούρνο) που σερβίρονται με ένα ντελικάτο παγωτό με απαλή μαστιχωτή υφή και κομμάτια ωραίας τραγανής ζύμης!

Για το συγκεκριμένο παγωτό χρησιμοποιούμε μέλι + σιρόπι γλυκόζης αντί ζάχαρης και κορν φλάουρ αντί αυγών.

Το φτιάχνουμε στην παγωτομηχανή ή ακολουθούμε τη διαδικασία με τα χτυπήματα. Ναι, είναι λίγο πιο «απαιτητικό» παγωτό μιας που χρειάζεται δουλίτσα προκειμένου να πετύχουμε μια μαλακή και κρεμώδη υφή, ωστόσο αν αγαπάτε το άρωμα της κανέλας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σας ενθουσιάσει.

Το κραμπλ είναι βεβαίως προαιρετικό, αλλά αν θέλετε τη γνώμη μου μην το παραλείψετε! Είναι πεντανόστιμο, δημιουργεί μία ενδιαφέρουσα εναλλαγή υφών και ταιριάζει φανταστικά με το συγκεκριμένο παγωτό. Ή με οποιοδήποτε παγωτό. Ή με γιαούρτι. Ή με τίποτα. Ω ναι, τρώγεται πολύ ευχάριστα και σκέτο!

Ψητά ροδάκινα με παγωτό μέλι-κανέλα

Μερίδες: 4

Για το παγωτό:

1 κιλό γάλα φρέσκο, πλήρες

650 γραμμ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

320 γραμμ. μέλι

80 γραμμ. σιρόπι γλυκόζης

1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας

1 κουταλιά της σούπας κανέλα

2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ + 2 κουταλιές της σούπας γάλα φρέσκο

150 γραμμ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου

100 γραμμ. λευκή σοκολάτα ψιλοκομμένη

Για το κραμπλ:

65 γραμμ. καρύδια

160 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

40 γραμμ. ζάχαρη άχνη

2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη

90 γραμμ. βούτυρο λιωμένο και χλιαρό

Για τα ροδάκινα:

2 ροδάκινα κομμένα με προσοχή στη μέση

λίγη καστανή ζάχαρη, λίγη κανέλα και λίγο μέλι

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το μέλι, το σιρόπι γλυκόζης, το εκχύλισμα και την κανέλα και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι το μείγμα να έρθει σε βρασμό. Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Διαλύουμε το κορν φλάουρ στις 2 κουταλιές της σούπας γάλα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Συνεχίζουμε να βράζουμε το μείγμα μέχρι να πυκνώσει.

Κατόπιν αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία, προσθέτουμε το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια το τοποθετούμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες, να παγώσει καλά.

Ετοιμάζουμε το παγωτό σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή της παγωτομηχανής (εάν δεν έχουμε παγωτομηχανή, ακολουθούμε τη διαδικασία με τα χτυπήματα).

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η προετοιμασία του, προσθέτουμε τη λευκή σοκολάτα ψιλοκομμένη.

Μεταφέρουμε το παγωτό σε κατάλληλο σκεύος και το βάζουμε στην κατάψυξη.

Για το κραμπλ, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί.

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μούλτι ή επεξεργαστή τροφίμων και τα δουλεύουμε μέχρι το μίγμα μας να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα.

Απλώνουμε τη ζύμη στο ταψί και την ψήνουμε για 12-14', ανακατεύοντας 2-3 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς το κραμπλ και κατόπιν το μεταφέρουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Μπορούμε να το διατηρήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 εβδομάδα.

Ετοιμάζουμε τα ψητά ροδάκινα. Τα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και λίγη καστανή ζάχαρη και τα περιχύνουμε με μέλι (χρησιμοποίησα περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού για κάθε ροδάκινο).

Τα ψήνουμε στην γκριλιέρα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω για 10' περίπου και κατόπιν τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10' ακόμα.

Σερβίρουμε τα ροδάκινα με το παγωτό, το κραμπλ και αν θέλουμε τα περιχύνουμε με λίγο μέλι ακόμα.

Δείτε περισσότερες συνταγές στη σελίδα the one with all the tastes