Σοκολατένιο κέικ με φυστικοβούτυρο

Η Ισμήνη είναι πλέον μαθήτρια νηπιαγωγείου ενώ η Ιφιγένεια πρωτάκι. Και εμείς είμαστε πλημμυρισμένοι από έντονα συναισθήματα, συγκίνηση και ανησυχίες. Για την προσαρμογή, τις δασκάλες, τις καινούριες φιλίες, το πρόγραμμα, τη διατροφή.
Ermioni Tyllipaki

Καλή σχολική χρονιά να έχουμε! Εύχομαι μία ήρεμη, δημιουργική και άκρως παραγωγική χρονιά για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι τόσο αγχωμένη όσο πίστευα ότι θα είμαι. Αλλά εντάξει, είμαι λιγάκι! Τα κοριτσάκια μας μεγάλωσαν κι άλλο.

Η Ισμήνη είναι πλέον μαθήτρια νηπιαγωγείου ενώ η Ιφιγένεια πρωτάκι. Και εμείς είμαστε πλημμυρισμένοι από έντονα συναισθήματα, συγκίνηση και ανησυχίες. Για την προσαρμογή, τις δασκάλες, τις καινούριες φιλίες, το πρόγραμμα, τη διατροφή.

Για το τι θα διδαχτούν αυτή τη χρονιά, αν θα συγκεντρώνονται, αν θα έχουν διάθεση για μελέτη στο σπίτι, αν θα περνούν καλά στο σχολείο, αν θα έχουν επαρκή ελεύθερο χρόνο, αν θα τους αρέσουν οι δραστηριότητες που επέλεξαν φέτος. Και ακολουθούν πολλά «αν» ακόμα.

Στα πλαίσια των μαγειρικών δραστηριοτήτων του σαββατοκύριακου, φτιάξαμε μαζί με τις μικρές κυρίες αυτό το σοκολατένιο κέικ με φυστικοβούτυρο. Που κάθε του μπουκιά προκαλεί μικρά φτερουγίσματα στην καρδιά. Ακόμα και αν δεν τα πάτε και τόσο καλά με το φυστικοβούτυρο, νομίζω ότι το συγκεκριμένο κέικ θα καταφέρει να σας κερδίσει. Έχει πλούσια γεύση και πυκνή υφή. Είναι αρκετά ζουμερό και ισορροπημένα γλυκό. Η παρουσία του φυστικοβούτυρου είναι αισθητή αλλά διακριτική.

Η σοκολατένια επικάλυψη είναι φοβερά λαχταριστή και αέρινη. Περίπου σαν μους φανταστείτε την. Για ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα μπορούμε φυσικά (απρόθυμα) να την παραλείψουμε, αλλά δεν θα ήθελα να το κάνουμε καθώς αποτελεί τον «παράγοντα wow» αυτού του κέικ.

Και κάτι τελευταίο που θα ήθελα να έχετε υπόψη σας. Με τις ποσότητες υλικών που αναγράφονται παρακάτω, προκύπτουν 12 πολύ γενναίες ή 20 παιδικές μερίδες (προσωπικά προτιμώ το πρώτο).

Σοκολατένιο κέικ με φυστικοβούτυρο

Προετοιμασία: 25' | Ψήσιμο: 45' | Μερίδες: 12 μεγάλες ή 20 μικρές

Υλικά:

260 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

350 γραμμ. ζάχαρη

50 γραμμ. κακάο

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

220 γραμμ. ξινόγαλα

2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

120 γραμμ. βούτυρο, λιωμένο

250 γραμμ. φυστικοβούτυρο

220 γραμμ. στιγμιαίος καφές (έτοιμο ρόφημα, όχι σκόνη)

Για τη σοκολατένια επικάλυψη:

120 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο

420 γραμμ. ζάχαρη άχνη

3 κουταλιές της σούπας κακάο

3-4 κουταλιές της σούπας γάλα φρέσκο

125 γραμμ. κουβερτούρα λιωμένη και χλιαρή

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα το κέικ. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ορθογώνιο πυρέξ (ή ταψί), με διαστάσεις 20x30 εκ. περίπου.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα στερεά υλικά και τα δουλεύουμε για 1' περίπου, να ανακατευτούν.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2-3', μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μίγμα.

Το αδειάζουμε στο πυρέξ (ή το ταψί) και ψήνουμε το κέικ για 40-45' (ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο εσωτερικό του).

Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Για την επικάλυψη, βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα δουλεύουμε στη μεγαλύτερη ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο και λείο μίγμα. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα (κουταλιά-κουταλιά), προσέχοντας όμως να μην κάνουμε την επικάλυψη υπερβολικά ρευστή.

Αφού κρυώσει το κέικ, απλώνουμε από πάνω του τη σοκολατένια επικάλυψη.