Τι κρύβεται πίσω από την επίθεση στα Ηλύσια Πεδία;

Οι δράστες ήρθαν από το Βέλγιο, πράγμα που γεννά το μεγάλο ερώτημα γιατί οι τρομοκράτες, που δεν ενδιαφέρονται για την εθνικότητα των θυμάτων, επέλεξαν την Γαλλία αυτήν την χρονική στιγμή; Το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην τρομοκρατική επίθεση ήταν ένα ρωσικής κατασκευής Καλάσνικοφ. Είναι γνωστό ότι, οι επιτιθέμενοι ήταν στη λίστα ελέγχου των βελγικών υπηρεσιών πληροφοριών, συνεπώς, ο προμηθευτής του όπλου μπορεί να προέρχεται μόνο από την μαφία ή τις μυστικές υπηρεσίες, καθώς όλα τα όπλα που κυκλοφορούν στην μαύρη αγορά της δυτικής Ευρώπης είναι ευρωπαϊκής κατασκευής.
Charles Platiau / Reuters

Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές της 23ης Απριλίου διεξήχθησαν υπό τη σκιά της μεγάλης ανόδου της ακροδεξιάς σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εξόδου της Βρετανίας από αυτήν. Ωστόσο, η ανοιχτή και δημοκρατική φύση των Γάλλων πολιτών δημιούργησε βάσιμες ελπίδες ότι η επιλογή τους θα είναι πιο μετριοπαθής. Τους τελευταίους μήνες διαπιστώνουμε μια έξαρση των εξτρεμιστικών ιδεολογιών. Η τρομοκρατία και οι τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν τη Γαλλία στα δύο τελευταία χρόνια αποτελούν τον πιο ισχυρό παράγοντα για την κατάσταση φόβου και προκατάληψης των Γάλλων, αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαίων, σπρώχνοντάς τους προς την άκρα δεξιά.

Παρ'όλα αυτά, οι απόψεις των ψηφοφόρων παρέμεναν συγκρατημένες έως την στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης στα Ηλύσια Πεδία, στην καρδιά της πρωτεύουσας του Παρισιού, την ευθύνη της οποία ανέλαβε το ISIS. Αυτή η επίθεση είχε μεγάλη απήχηση στους Γάλλους ψηφοφόρους, όπως παραδέχθηκαν πολλοί δυτικοί αξιωματούχοι με επικεφαλής τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η επίθεση αυτή αύξησε τις πιθανότητες της Μαρίν Λεπέν να κερδίσει τη γαλλική προεδρία. Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα που τίθενται από ορισμένους παρατηρητές για την αιτία της επίθεσης και το χρονοδιάγραμμά της και για την πιθανότητα να κρύβεται κάποιος πίσω από αυτήν. Θα προσπαθήσω να ρίξω λίγο φως σε μερικά από αυτά τα ερωτήματα.

Παρά το γεγονός ότι η τρομοκρατική επίθεση που έπληξε το Παρίσι δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένα συνηθισμένο γεγονός, αφού το ISIS εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση ανάληψης ευθύνης, στην οποία περιλαμβανόταν το όνομα του βομβιστή, πριν ακόμα την ανακοίνωση της γαλλικής αστυνομίας, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Όσοι παρακολουθούν τις πρόσφατες ενέργειες του ISIS στην Ευρώπη, θα παρατηρήσουν ότι η οργάνωση σε όλες τις επιθέσεις της στοχεύει πολυσύχναστα μέρη ώστε να δολοφονήσει μεγάλο αριθμό αμάχων, όπως στην επίθεση στο Bataclan, η οποία οδήγησε στο θάνατο πάνω από 150 πολίτες και στην επίθεση της Νίκαιας, η οποία οδήγησε στο θάνατο σχεδόν 100. Αντίθετα, η επίθεση στα Ηλύσια Πεδία είχε στόχο περιπολικό της αστυνομίας όπου σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν άλλοι δύο.

Εδώ θέλω να επισημάνω ότι ο οργανωτής αυτής της επίθεσης, στοχεύοντας στο κέντρο του Παρισιού, ήθελε να στείλει ένα μήνυμα και τίποτα περισσότερο, ενώ δεν επεδίωκε να προκαλέσει σημαντικές απώλειες που θα οδηγούσαν σε αναβολή της ημερομηνίας των εκλογών. Οι δράστες ήρθαν από το Βέλγιο, πράγμα που γεννά το μεγάλο ερώτημα γιατί οι τρομοκράτες, που δεν ενδιαφέρονται για την εθνικότητα των θυμάτων, επέλεξαν την Γαλλία αυτή τη χρονική στιγμή; Το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην τρομοκρατική επίθεση ήταν ένα ρωσικής κατασκευής Καλάσνικοφ. Είναι γνωστό ότι, οι επιτιθέμενοι ήταν στη λίστα ελέγχου των βελγικών υπηρεσιών πληροφοριών, συνεπώς, ο προμηθευτής του όπλου μπορεί να προέρχεται μόνο από την μαφία ή τις μυστικές υπηρεσίες, καθώς όλα τα όπλα που κυκλοφορούν στην μαύρη αγορά της δυτικής Ευρώπης είναι ευρωπαϊκής κατασκευής.

Εδώ, θα αναφερθώ στη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με την Μαρίν Λεπέν ενάμιση μήνα πριν. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης τέθηκε μια σειρά σημαντικών θεμάτων, όπως η ίδια επιβεβαίωσε, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονταν η Συρία και η Ουκρανία, όπου η Λεπέν εξέφρασε την συμπαράστασή της, γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Πούτιν που ανταπέδωσε την υποστήριξή του προς το πρόσωπό της. Γνωρίζοντας τις βαθιές σχέσεις του καθεστώτος Άσαντ με το ISIS, η εικόνα γίνεται πιο ξεκάθαρη. Εδώ αφήνω στον αναγνώστη την ελευθερία συμπερασμάτων.

Παρά το γεγονός ότι υποστηρίζουμε τη δημοκρατία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογικών αναμετρήσεων, η επιτυχία της ακροδεξιάς στη Γαλλία δεν θα λύσει τα προβλήματα, παρά θα δημιουργήσει περιπλοκές και θα συμβάλει στην υποβάθμισή της. Η ρητορική της επιτυγχάνει μόνο την υποδαύλιση των αντιθέσεων και δεν ευνοεί την ενσωμάτωση. Ο ισχυρισμός της Λεπέν ότι αυτή έχει σχέδιο καταπολέμησης της τρομοκρατίας ενώ ο Μακρόν δεν διαθέτει, είναι τουλάχιστον αφελής. Είναι, γνωστό ότι η τρομοκρατία δεν συνδέεται με μια συγκεκριμένη θρησκεία, αλλά πίσω της κρύβονται πολιτικοί και υπηρεσίες πληροφοριών.

Ως εκ τούτου, όλοι υπολογίζουμε στην ανοιχτόμυαλη νοοτροπία των Γάλλων να επιλέξουν αυτό που είναι καλύτερο για τη χώρα τους, που έχει παράδοση στην αποδοχή όλων των πεποιθήσεων και των θρησκειών. Γιατί εάν το ISIS μπορούσε να επιλέξει τον επόμενο πρόεδρο της Γαλλίας, θα ήταν σίγουρα η Μαρίν Λεπέν.

Δημοφιλή