Αύριο λοιπόν που θα βγεί μια ταινία για τους φανατικούς Ισλαμιστές, η οποία δεν θα αρέσει στους Τζιχαντιστές, αυτοί θα απειλήσουν με αντίποινα και με αποκεφαλισμούς τους θεατές που θα τολμήσουν να περάσουν το κατώφλι της αίθουσας; Και το στούντιο για να έχει (κυριολεκτικά) το κεφάλι του ήσυχο, θα κλειδώσει την ταινία στο συρτάρι;
Archive

Και ξαφνικά οι αυτοαποκαλούμενοι Φύλακες της Ειρήνης («Guardians of Peace») μας βγήκαν δυνάμει «Ταλιμπάν». Εκεί που είχαν κερδίσει μέχρι και την συμπάθεια κάποιων, λέμε τώρα, ως χάκερς-τιμωροί που ξεμπροστιάζουν τον κολοσσό Sony, βγάζοντας στην φόρα από υπέρογκες αμοιβές και προσωπικά δεδομένα στελεχών μέχρι ακυκλοφόρητες ταινίες του στούντιο, μετατράπηκαν σε επιδόξους «Τζιχαντιστές» του σινεμά. Χωρίς να είναι καν φανατικοί ισλαμιστές. Νέο φρούτο κι αυτό πάλι.

Απείλησαν λοιπον πως αν τυχόν τολμήσει η Sony να βγάλει στις αίθουσες την ταινία «The Interview» (κωμωδία παρακαλώ, ούτε καν σοβαρο πολιτικό φιλμ), στην οποία οι δύο ήρωες καλούνται να δολοφονήσουν τον βορειοκορεάτη «Θεό» Kιμ Γιονγ-Ουν, (αρκεί να πούμε πως άμα τη εμφανίσει του οι βορειοκορεάτισσες αλαλάζουν και κλαίνε από δέος), θα ακολουθήσει συμβάν τύπου 11ης Σεπτεμβρίου.

Μέχρις εδώ καλά. Τρελάρες κυκλοφορούν γενικώς.

Το πραγματικό πρόβλημα ξεκινά με την απόφαση του στούντιο και των αιθουσών να μην προβάλλουν την ταινία. Μια απόφαση εξοργιστική και αδιανόητη -τουλάχιστον για μια δυτική και δημοκρατική υποτίθεται χώρα. Διότι στο Ιραν, για παράδειγμα, τα ξέρουμε: ο Παναχί κάνει ταινίες κρυφά και τις στέλνει σε διεθνή φεστιβάλ σε στικάκια κρυμμένα ...σε τούρτες. Άλλοι πάλι τιμωρούνται για τα καλλιτεχνικά τους «παραπτώματα» με την «μυστηριώδη» εξαφάνιση συγγενικών τους προσώπων.

Αλλά, στην Δύση; Σε κάνει αναρωτιέσαι για το που έχει φτάσει πια αυτή η τρομολαγνεία στις ΗΠΑ. Λες και η 11η Σεπτεμβρίου έγινε με προειδοποιητικό τηλεφώνημα... Λες και δεν υπάρχει πάντα ο απρόβλεπτος παράγων Χ, όπως αυτός ο παρανοϊκός τύπος που γάζωσε ανύποπτους θεατές στο Κολοράντο επειδή κάτι σκίρτησε μέσα του βλέποντας Μπάτμαν -τον «Σκοτεινό Ιππότη» του Κρίστοφερ Νόλαν (απολογισμός: 12 νεκροί και 70 τραυματίες...).

Ενδίδοντας σε τέτοιου τύπου απειλές, η Δύση πλέον είναι σαν να ομολογεί πως παραδίδει αμαχητί τον πολιτισμό της - που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε πως είναι αδιαπραγμάτευτος. Διότι, με τέτοιο «δεδικασμένο», το μόνο σίγουρο είναι πως θα ακολουθήσουν πολλοί ακόμα μιμητές.

Αύριο λοιπόν που θα βγεί μια ταινία για τους φανατικούς Ισλαμιστές, η οποία δεν θα αρέσει στους Τζιχαντιστές, αυτοί θα απειλήσουν με αντίποινα και με αποκεφαλισμούς τους θεατές που θα τολμήσουν να περάσουν το κατώφλι της αίθουσας; Και το στούντιο για να έχει (κυριολεκτικά) το κεφάλι του ήσυχο, θα κλειδώσει την ταινία στο συρτάρι; Μεθαύριο, που οι Ισραηλινοί θα κανουν μια προπαγανδιστική ταινια κατά των Παλαιστινίων, με όχημα το -κατά κύριο λόγο φιλο-ισραηλινό Χολιγουντ-, η Χαμάς θα απειλήσει το Στούντιο με θεατές-βομβιστές; Κι όταν αυτό ενδώσει στον εκβιασμό, εκείνη θα πλασάρει το γεγονός ως μια επιτυχημένη αντιστασιακή πράξη; Δηλαδή ο (καλός) σκοπός θα αγιάζει τα μέσα;

Κι επειδή οι κακές συνήθειες μεταφέρονται ταχύτατα από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, μπορείτε να ξεχάσετε ταινίες όπως το «Γόμορρα» του Ματέο Γκαρόνε. Η Μαφία εν προκειμένω περιορίστηκε στο να κυνηγά τον δημιουργό της ταινίας. Τώρα που βλέπει πως «πουλάει» και η απειλή εναντίον των θεατών, γιατι να μην αξιοποιήσει και αυτή την προοπτική; Στο τέλος, δεν θα γυρίζονται καν «επίμαχες» ταινίες. Ξεχάστε ακόμα και τις παρωδίες. Ουτε ο Σάσα Μπάρον Κοέν δεν θα μπορεί να διακωμωδεί τα τεκταινόμενα έτσι όπως πάμε.

Θα μου πείτε: αν κάποια ταινία, όπως το «Interview» προσβάλλει κάποιους (εν προκειμένω την Βόρειο Κορέα όπου μάλιστα έχει δημιουργηθεί εθνικό θέμα, αφού οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η χωρα κρύβεται πίσω από τους χάκερ), αυτοί δεν έχουν δικαίωμα να αντιδράσουν; Φυσικά. Πόσω μαλλον όταν το Χόλιγουντ έχει τη συνήθεια να τα ισοπεδώνει όλα ως οδοστρωτήρας. Αλλά υπάρχουν κι άλλοι τροποι. Γραψε, φώναξε, διαδήλωσε, πόσταρε στα κοινωνικά δίκτυα. Όταν πριν δυο χρονια, το «Argo» του Μπεν Αφλεκ σάρωνε στην οσκαρική κούρσα, οι Ιρανοί έκαναν ολόκληρη καμπάνια εναντίον της ταινίας χαρακτηρίζοντας την μια προπαγανδιστική διαστρέβλωση της ιστορίας (το φιλμ αναφερόταν σε πραγματικό περιστατικό). Μάλιστα είπαν πως σκοπεύουν να γυρίσουν την δική τους βερσιόν της ιστορίας. Από την πλευρά τους σωστά έπραξαν.

Αλίμονο αν μας υποδεικνύει ο οποιοσδήποτε με το πιστόλι στον κρόταφο τι είδους ταινία θα κάνουμε ή θα πάμε να δούμε. Ακόμα και ο Ομπάμα αντέδρασε με την απόφαση της Sony. Όσο για τους χάκερς το μόνο σίγουρο είναι ότι πέτυχαν την καλύτερη δυνατή διαφήμιση για την ταινία «The interview». Προσωπικά, δεν είχα καμία σκοτούρα να παρακολουθήσω μια αμερικανική κωμωδία για τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Τώρα θα βρω σίγουρα έναν τρόπο να την δω.

Δημοφιλή