Δευτέρα: κάθε κατεργάρης στον πάγκο του

Αφού και εφόσον σχηματιστεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα για την Κουμουνδούρου. Διαπραγμάτευση με την τρόικα υποτίθεται σε άλλη βάση και με άλλους όρους αλλά με το ίδιο περιεχόμενο: πώς να σωθεί μία χρεοκοπημένη χώρα με ένα απίστευτο χρέος.
SOOC

Συνήθως από τις Δευτέρες ξεκινάνε η εβδομάδα εργασίας, οι δίαιτες, οι αλλαγές στο σπίτι, τα ξεκαθαρίσματα σε σχέσεις και φιλίες, οι δόσεις κ.α. Αυτή την Δευτέρα όμως υπάρχει και κάτι ακόμη που ενδεχομένως να ξεκινήσει : η προεκλογική περίοδος. Ο μαγικός αριθμός 180 βουλευτών για να εκλέξουν τον Σ.Δήμα δύσκολα -αλλά όχι ακατόρθωτα- θα συγκεντρωθεί οπότε πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου ή το πολύ 1 Φεβρουαρίου.

Ας δούμε λοιπόν τα πιθανά σενάρια της Δευτέρας 29 Δεκεμβρίου που είτε έτσι είτε αλλιώς θα την θυμόμαστε για αρκετά χρόνια.

Βρίσκονται οι 180, εκλέγεται ο Δήμας πρόεδρος Δημοκρατίας, άρα δεν πέφτει η κυβέρνηση Σαμαρά. Με το που θα τελειώσουν τα χαμόγελα ανακούφισης από την εκλογή θα αρχίσουν τα αγκομαχητά, καθώς η δίμηνη παράταση τελειώνει και θα πρέπει να ξεκινήσουν πάλι την διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα νέα μέτρα ή νέο μνημόνιο κατά άλλους. Πως θα περάσουν τα νέα μέτρα από την Βουλή και πως θα αιτιολογήσουν το «μνημόνια τέλος»; Άγνωστο. Δηλαδή θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις γνωστές πιέσεις από την αγορά την ρευστότητα των τραπεζών, τα ταμειακά αποθέματα που τελειώνουν, τις μεταρρυθμίσεις που όλο προχωράνε και όλο παραμένουν στάσιμες, τα κόκκινα δάνεια που έχουν γίνει κατακόκκινα πια, τους πλειστηριασμούς, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τα φορολογικά και όλες τις άλλες παθογένειες που μας έχουν φέρει εδώ που μας έχουν φέρει.

Σε πολιτικό επίπεδο πως θα είναι το κλίμα; Άγνωστο. Ποιος μπορεί να απαντήσει σήμερα πως θα είναι τα πράγματα στο εσωτερικό της Ν.Δ και τι θα γίνεται στο ΠΑΣΟΚ εάν τελικώς κάνει νέο κόμμα ο Γ.Παπανδρέου. Πως θα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την ασφυκτική πίεση του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεχίσει να ζητά εκλογές εδώ και τώρα ακόμη και... λόγο κακοκαιρίας; Άγνωστο.

Εάν δεν βγει πρόεδρος την Δευτέρα, πρόωρες εκλογές και πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον όπως δείχνουν όλες οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις. Με αυτοδυναμία; Άγνωστο. Εάν π.χ. δεν μπουν οι ΑΝΕΛ στη βουλή μπορεί και να έχει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ οπότε σχηματίζει κυβέρνηση. Η ΔΗΜΑΡ θεωρητικά θα έχει τελειώσει με το μεγαλύτερο κομμάτι της να είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και το υπόλοιπο να έχει πάει στο ΠΟΤΑΜΙ. Εάν μπουν οι ΑΝΕΛ στη βουλή θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με τον Καμμένο ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο του Ποταμιού... Ακόμη θεωρητικά θα υπάρχει στον πολιτικό στίβο ο Βενιζέλος με το ΠΑΣΟΚ ως Δημοκρατική Παράταξη Ελιά ή κάτι άλλο και το ενδεχόμενο νέο κόμμα του Γ.Παπανδρέου. Τι ποσοστά θα έχουν ; Άγνωστο. Τι θα κάνουν εάν τους προτείνει να συνεργαστούν ο ΣΥΡΙΖΑ ; Αγνωστο.

Αφού και εφόσον σχηματιστεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα για την Κουμουνδούρου. Διαπραγμάτευση με την τρόικα υποτίθεται σε άλλη βάση και με άλλους όρους αλλά με το ίδιο περιεχόμενο: πώς να σωθεί μία χρεοκοπημένη χώρα με ένα απίστευτο χρέος. Και επειδή μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν...κάποια Δευτέρα ο Σταθάκης ο Μηλιός ο Δραγασάκης ή όποιος άλλος θα καθίσουν σε ένα τραπέζι με την τρόικα -με το ΔΝΤ μέσα- και θα διαπραγματευτούν καθώς και για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα λήξει η δίμηνη παράταση οπότε κάτι θα πρέπει να κάνουν για να συνεχιστεί αν μην τι άλλο η χρηματοδότηση αυτής της χώρας.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης; Άγνωστο. Τι θα τους προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άγνωστο. Τι θα γίνει εάν τα σπάσουν; Άγνωστο. Και επειδή στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αργά η γρήγορα η ζωή θα δώσει λύσεις. Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να υπάρχει...οι σημερινοί Έλληνες όμως ; Αγνωστο!

Δημοφιλή