Μιρμιζέλι, Σαλάτα Καλύμνου

Τι πιο υπέροχο από ένα γεμάτο πιάτο από ζουμερές εποχιακές ντομάτες, λίγο τυρί, περιχυμένη με ελαιόλαδο και πασπαλισμένη με την ρίγανη που σου μάζεψε κάποια θεία, γιαγιά, γειτόνισσα... αυτή είναι η βάση της, μετά ανάλογα τα κέφια, την ώρα και την έμπνευση εμπλουτίζεται με τα υπόλοιπα γνωστά ή και άγνωστα υλικά.
funky cook

Αν κάτι μπορεί να χαρακτηριστεί καλοκαίρι μέσα στο πιάτο μου αυτό μπορεί να είναι μόνο μια ντοματοσαλάτα. Από την μια άκρη της χώρας ως την άλλη η ντοματοσαλάτα έχει διεκδικήσει έτη και έτη την σχεδόν καθημερινή εμφάνιση της στο τραπέζι!

Τι πιο υπέροχο από ένα γεμάτο πιάτο από ζουμερές εποχιακές ντομάτες, λίγο τυρί, περιχυμένη με ελαιόλαδο και πασπαλισμένη με την ρίγανη που σου μάζεψε κάποια θεία, γιαγιά, γειτόνισσα... αυτή είναι η βάση της, μετά ανάλογα τα κέφια, την ώρα και την έμπνευση εμπλουτίζεται με τα υπόλοιπα γνωστά ή και άγνωστα υλικά.

Και είναι και τα άπειρα της ονόματα, οι πολλές της παραλλαγές σε όποιο μέρος και να βρεθείς σε περιμένει μια άλλη ντοματοσαλάτα, με άλλο όνομα, με άλλα υλικά και την δική της μοναδική «άποψη».

Την ντοματοσαλάτα του ο κάθε τόπος την «φιλεύει» με ότι αγαπάει, κάπαρρη, παξιμάδια, τυριά, μυρωδικά, άλλος τόπος άλλος τρόπος...

Μια τέτοια σαλάτα είναι και το μιρμιζέλι, η ντοματοσαλάτα που θα έτρωγες στην Κάλυμνο και που αυτό το καλοκαίρι δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω. Η διαφορά της με τις άλλες ντοματοσαλάτες είναι οτι «παντρεύουν» το παστό ψάρι, την μελιτζάνα με κοπανιστή, μάλλον μη συνηθισμένος συνδυασμός για τους περισσότερους αλλά εκεί στην Κάλυμνο αυτό κάνουν και χρησιμοποιούν κολιό παστό, αν δεν βρεις και οι σαρδέλες κάνουν την δουλειά τους, τέλος αν δεν κατάφερες να βρεις κοπανιστής χρησιμοποίησε γαλομυζήθρα όπως έκανα κι εγώ.

Υλικά

2 ντομάτες σφιχτές

1 μέτριο αγγούρι

1 μέτρια μελιτζάνα φλάσκα

1 μεγάλο κρίθινο παξιμάδι

5-6 ελιές

3-4 φιλέτα παστή σαρδέλα ή κολιό

100 gr. τυρί κοπανιστή ή αντίστοιχο τυρί

Ελαιόλαδο

Θρούμπι ή ρίγανη

Οδηγίες

1. Κόβουμε σε χοντρές φέτες τις μελιτζάνες, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες.

2. Βρέχουμε και σπάμε το παξιμάδι, σε ένα μπωλ κόβουμε σε μέτρια κομμάτια την ντομάτα, τις μελιτζάνες, το αγγούρι.

3. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, το θρούμπι και την κοπανιστή και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

4. Σερβίρουμε την σαλάτα με τα φιλέτα του ψαριού που επιλέξαμε, τις ελιές, μια κουταλιά κοπανιστή, ραντίζουμε με επιπλέον ελαιόλαδο και θρούμπι.