Τυρόπιτες Καρύστου

Γιατί άραγε η τυρόπιτα είναι μια από τις πιο διάσημες, ποθητές επιλογές που κανένας σχεδόν δεν μπορεί να αντισταθεί και πόσα άραγε άρθρα δεν έχουν γραφτεί για τα places που θα φας την καλύτερη τυρόπιτα;
funky cook

Κεφάλαιο τυρόπιτα.

Γιατί άραγε η τυρόπιτα είναι μια από τις πιο διάσημες, ποθητές επιλογές που κανένας σχεδόν δεν μπορεί να αντισταθεί και πόσα άραγε άρθρα δεν έχουν γραφτεί για τα places που θα φας την καλύτερη τυρόπιτα;

Πρωινό, μεσημεριανό, βραδυνό, στο σχολείο, στην δουλειά, στην βόλτα, στο ταξίδι, η τυρόπιτα και το σουβλάκι είναι τα απόλυτα Street Food στην Ελλάδα και παρότι οι νέες διατροφικές συνήθειες έχουν αλλάξει σε ότι αφορά το γρήγορο φαγητό, η αίγλη της τυρόπιτας συνεχίζει ακάθεκτη, επίσης γνωρίζω ανθρώπους που ενώ «αποστρέφονται» το τυρί φέτα, άνετα θα φάνε μια τυρόπιτα χωρίς δεύτερη σκέψη!

Είναι όμως η τυρόπιτα ένα πραγματικό junk food;

Προφανώς ναι, όπως junk μπορεί να είναι και ένα υγιεινό σάντουιτς με «κρυμμένα» συστατικά, πάντως λίγο πολύ μια κανονική τυρόπιτα σου χαρίζει απλόχερα περίπου 500 θερμίδες όσο και μερικά «κακά» λιπαρά, άλλωστε τα τελευταία χρόνια βλέπεις να σου πλασάρονται τυρόπιτες με «ελαφρά-διαιτητικά» τυριά, όμως το πρόβλημα στις θερμίδων πιστεύεις οτι είναι το τυρί ή τα «απαγορευτικά» φτηνά λίπη και τα β" κατηγορίας ποιότητας υλικά;

Anyway, αυτά πλέον είναι ξεκάθαρα.

Τώρα σχετικά με την τυρόπιτα στην ιστορία της Ελληνικής Κουζίνας, από την μία άκρη στης Ελλάδα ως την άλλη, η τυρόπιτα είναι παντού, σε κάθε μορφή, σε κάθε εκδοχή αλμυρές και γλυκές, σε κάθε μέγεθος, γεμισμένη με κάθε είδους τυρί, το τυρί που ο κάθε τόπος είχε στην κουλτούρα του.

Οι πιο διάσημες τυρόπιτες είναι η τυρόπιτα Θεσσαλονίκης και η Ρουμελιώτικη τυρόπιτα, μέχρι πρόσφατα στην κορυφή της λίστας είχα την Σκοπελίτικη τυρόπιτα μέχρι που δοκίμασα και αυτές τις καταπληκτικές τυροπιτάρες της Καρύστου-Ευβοίας.

Πάντως μεταξύ μας οι καλές τυρόπιτες πρέπει να μετονομαστούν σε τυροπιτάρες για να «αποκαλύπτεται» το «μεγαλείο» της ποιότητας και της γεύσης, οι άλλες μπορούν να συνεχίζουν να αποκαλούνται τυρόπιτες.

Κλείνοντας, θεωρώ οτι η τυρόπιτα, η καλή, η σπιτική ειδικά με το χειροποίητο σπιτικό φύλλο και ψημένη στο φούρνο (κάνω κράτει στις θερμίδες) είναι προφανώς η βασίλισσα κάθε πίτας του κόσμου αυτού και στο λέει κάποια που έφαγε την πρώτη της τυρόπιτα στα 22.

Στο 07:10′ ο Βασίλης Λογοθέτης στην «Σάντα Τσικίτα»τρώγοντας ένα «ταπεινό» σισαμένιο κουλούρι για πρωινό λιγουρεύεται μια τυρόπιτα που κοστίζει 2.000 και δίνει ρεσιτάλ λαχτάρας!

Παραδοσιακές Τυροπιτάρες Καρύστου

•Προετοιμασία: 40′ •Έτοιμες σε: 90′ •Ποσότητα: 14 άτομα

•Επίπεδο Δυσκολίας: Προχωρημένο

Υλικά

για το ζυμάρι

500 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

320 ml. χλιαρό νερό

40 ml. ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας ξύδι

¼ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

για την γέμιση

750 gr. φέτα σκληρή

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Επιπλέον θα χρειαστείτε

Ελαιόλαδο

Νισεστέ

1 κουταλάκι βούτυρο, προαιρετικά

Εκτέλεση βήμα-βήμα

για το ζυμάρι

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το ζυμάρι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.

Σκεπάζουμε με πλαστική μεβράνη τροφίμων και αφήνουμε για 30 λεπτά στην άκρη.

Κατόπιν μεταφέρουμε στον πάγκο, πασπαλίζουμε ελαφρά με νισεστέ και χωρίζουμε την ζύμη σε 7 ισόποσα κομάτια.

Παίρνουμε ένα ζυμάρι και ξεκινάμε να ανοίγουμε φύλλο, τα υπόλοιπα ζυμάρια τα καλύπτουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη τροφίμων για να μη στεγνώσουν.

Με την βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι σε λεπτό φύλλο, όπως κάνουμε το φύλλο για πίτες ταψιού.

Ο ιδανικός πλάστης για φύλλα είναι η «βέργα», αν εξασκηθείτε για λίγο θα μάθετε να ανοίγετε το «καλύτερο» φύλλο.

Ξεκινάμε πατώντας ελαφρά στο κέντρο με την παλάμη, πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη ωισεστέ και ξεκινάμε να ανοίγεουμε το φύλλο με ανάλαφρες κινήσεις, χωρίς φόβο και βιασύνη.

Το πλάστη τον έχουμε πάντα στο κέντρο, από εκεί ξεκινάμε και ανοίγουμε προς τ' απάνω και τις ίδιες φορές προς τα κάτω, αριστερά δεξιά γυρνώντας το φύλλο.

Όταν το φύλλο έχει ανοίξει ικανοποιητικά, το τυλίγουμε στον πλάστη σε ρολό, ξεκινώντας από την πλευρά που κοιτάει προς εμάς, ρολάρουμε και ταυτόχρονα ανοίγοντας σταδιακά προς τα έξω τα χέρια μας.

Δεν ξεχνάμε όσο ανοίγουμε το φύλλο, αν χρειαστεί πασπαλίζουμε με λιγοστό νισεστέ ώστε να μην κολλάει το φύλλο στον πάγκο και επίσης θα μας βοηθήσει να ανοίξουμε τέλειο φύλλο!

Σε κάθε φύλλο ρίχνουμε στο κέντρο και προς τα έξω τρίμματα φέτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Κλείνουμε κάθε τυρόπιτα σε ορθογώνιο, αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

Οι τυρόπιτες κανονικά τηγανίζονται για μερικά λεπτά σε καυτό ελαιόλαδο, αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και ένα μικρό κομματάκι βούτυρο.

Σε περίπτωση που τηγανίσουμε ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το επιπλέον λάδι.

Εναλλακτικά αν θέλουμε να αποφύγουμε το τηγάνι, θα αλείψουμε με ελαιόλαδο τις τυροπιτάρες και ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Tips:

~ Αν καταφέρετε να βρείτε Καρυστινό τυρί, ακόμη καλύτερα!

~ Μπορείς αν θέλεις να χρσιμοποιήσετε και κίτρινο χωριάτικο αλεύρι για να φτιάξετε το ζυμάρι, απλά αλλάζει η αναλογία του νερού.

~ Αν θέλετε μπορείτε να τυλίξετε με πλαστική μεμβράνη και να αποθηκεύσετε σε κατάψυξη.

~ Φυσικά οι τυροπιτάρες μπορούν με φαντασία να μετατραπούν και σε άλλες πίτες με την αγαπημένη σας γέμιση!~ Προτιμήστε μια αλμυρή και σκληρή φέτα ή διαφορετικά μπορείτε να κάνετε ένα μείγμα γέμισης με φρέσκια μυζήθρα!

Περισσότερες συνταγές στην ιστοσελίδα Funky Cook.