Μελόπιτα Σίφνου

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C Κελσίου. Θρυμματίζουμε το ανθότυρο με ένα πηρούνι σε μεγάλο μπώλ. Προσθέτουμε το μέλι και την ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τέλος προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα.
funky cook

Μελόπιτα ή μελόπιτθα, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι! Μία γλυκιά τοπική συνταγή από την υπέροχη Σίφνο!

Μια παραδοσιακή πίτα με απλά υλικά, εύκολη και πεντανόστιμη.

Στη Σίφνο έχω περάσει αρκετά καλοκαίρια, είναι από τους πιο αγαπημένους μου προορισμούς, θες ο ήσυχος χαρακτήρας που συνεχίζει να κρατά, η απλότητα του νησιού, το φανταστικό φαγητό που μπορείς να βρεις σε κάθε της γωνιά, ναι πρόκειται για έναν γαστρονομικό προορισμό;

Στη Σίφνο την γαστρονομική παράδοση την τιμάν, θες γιατί ο Τσελεμεντές ήταν Σιφνιός και οφείλουν, θες γιατί είναι περίφανοι για την πλούσια κουζίνας τους.

Η Σίφνος αν έχεις χρόνο να ξεναγηθείς όπως πρέπει θα σε μαγέψει, αν και το δικό μου αγαπημένο spot στο νησί είναι ο Αρτεμώνας.

Στον φούρνο της Μαρίας Βένιου κάθε Κυριακή ψήνουν ακόμη ρεβιθάδα και τα ωραιότερα κουλουράκια, ενώ απέναντι στο καφενεδάκι τρως το πρωινό σου σαν ντόπιος και η έννοια του brunch συνεχίζει να παραμένει άγνωστη.

Παραπάνω στο Χρυσό απολαμβάνεις το παραδοσιακό Μαστέλο, επικές πίτες και άλλα τοπικά φαγητά, εκεί το φαγητό δεν είναι το κοινό φαγητό ταβέρνας αλλά σα να πήγαινες στην γιαγιά σου και σου έκανε το τραπέζι.

Όμως σε κάθε σημείο της Σίφνου μπορείς να φας παραδοσιακή Ελληνική Τοπική Κουζίνα και φυσικά δεν αναφέρομαι στον greek musaka.

Το Ηλιοβασίλεμα στο Τρουλλάκι και το Τσικάλι, πρέπει να πας όπως και να έχει, στο Τρουλλάκι φρόντισε να πας λίγο πριν το Ηλιοβασίλεμα να μαγευτείς, ενώ στο Τσικάλι μετά το μπάνιο, φυσικά στην Απολλώνια στον Καφενείο του Δρακάκη και στην ψαροταβέρνα του Σηφάκη στο Κάστρο.

Μια φορά ζήτησα μελόπιτα στην Πεζούλα στον Αρτεμώνα, να έρθεις να φας το Πάσχα μου είπαν, με φρέσκο τυρί.

Enjoy!

•Προετοιμασία: 10′

•Έτοιμο σε: 60′

•Ποσότητα: 8 άτομα

•Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά

1.000 gr. ανθότυρο ή φρέσκια μυζήθρα ανάλατη

300 ml. μέλι

100 gr. ζάχαρη κρυσταλλική

7 αυγά

3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο αγελάδος

Εκτέλεση Συνταγής

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C Κελσίου. Θρυμματίζουμε το ανθότυρο με ένα πηρούνι σε μεγάλο μπώλ. Προσθέτουμε το μέλι και την ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τέλος προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί ή ένα πυρίμαχο σκεύος 30 εκατοστών και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά στους 180°C Κελσίου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με κανέλα και μέλι!

Σημειώσεις για την Συνταγή:

- Η μελόπιτα μοιάζει πάρα πολύ με ένα τσιζ κέικ, αν θέλετε μπορείτε σε παραλλαγή να περιχύσετε με μια σπιτική μαρμελάδα.

- Μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα λεμονιού, πορτοκαλιού, περγαμόντο ή κίτρο.

- Προτιμήστε ένα θυμαρίσιο μέλι.

Περισσότερες συνταγές στη σελίδα του Funky Cook.