Πατσαβουρόπιτα με Κρέμα ή Εύκολη Μπουγάτσα

Πατσαβουρόπιτα, εχμ... πιστεύω αδικείται πολύ αυτή η λαχταριστή και υπέροχη πίτα με αυτό το όνομα, γι΄αυτό την «στόλισα» από τα δίπλα με την εμβληματική λέξη μπουγάτσα και για την ακρίβεια εύκολη μπουγάτσα!
funky cook

Πατσαβουρόπιτα, εχμ... πιστεύω αδικείται πολύ αυτή η λαχταριστή και υπέροχη πίτα με αυτό το όνομα, γι΄αυτό την «στόλισα» από τα δίπλα με την εμβληματική λέξη μπουγάτσα και για την ακρίβεια εύκολη μπουγάτσα!

Μια από τις νέες συνήθειες της περιόδου που διανύω είναι να ξυπνώ στις 6 το πρωί, κάποτε κοιμόμουν 6 το πρωί (2000-2015), σκέφτομαι σε αυτές τις 2 τόσο αντίθετες περιόδους της ζωής μου, της νεανικής και της πιότερο νεανικής αυτό που με ξετρέλαινε ήταν η μπουγάτσα, ναι-ναι κανέλα-ζάχαρη φουλ αλλά παιδιά από πάνω, όχι μέσα! Κάποτε λοιπόν την αγόραζα από τον πλησιέστερο φούρνο και ύστερα ήρθε η εύκολη μπουγάτσα.

Αποβραδίς ψήνω τα φύλλα και το πρωί περιχύνονται με την υπέροχη κρέμα, φουρνίζεται και μέχρι να πω κύμινο, έχω τέλειο πρωινό που συνοδεύεται από ένα φλυτζάνι decafeine.

Με την γεύση της μπουγάτσας έχω μια ιδιαίτερη αγάπη και κόλλημα, αυτή η ζεστασιά του βουτύρου σε συνδυασμό με την γλυκιά κρέμα και την μοσχοβολιστή κανέλα είναι κάτι αξεπέραστο και μάλλον θα είναι η πιο ισχυρή γαστριμαργική μου συνήθεια για τους εννέα μοναδικούς μήνες της ζωής μου!

Και αν είσαι των αυθεντικών παρασκευών, σου έχω και συνταγή για την κλασική μπουγάτσα, εδώ συνοδεύεται με την ιστορία της!

Enjoy!

Χρόνος Προετοιμασίας: 20'

Χρόνος Ψησίματος: 40'

Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος

Μερίδες: 8-10

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας

100 gr. βούτυρο Κερκύρας

για την κρέμα

850 ml. γάλα φρέσκο

220 gr. ζάχαρη

3 αυγά

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό

2 κάψουλες βανιλλίνη

Ξύσμα λεμονιού, προαιρετικά

50 gr. βούτυρο Κερκύρας

για το σερβίρισμα

Ζάχαρη άχνη

Κανέλα

Εκτέλεση Συνταγής

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C Κελσίου.

Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή φωτιά.

Σε ένα καλά βουτυρωμένο, μετρίου μεγέθους ταψί (30 εκατοστών περίπου) τοποθετούμε τα φύλλα το ένα δίπλα στο άλλο σουρωμένα αλλά χωρίς να τα πιέζουμε μεταξύ τους και περιχύνουμε με το βούτυρο.

Ψήνουμε τα φύλλα για 15 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.

Όσο ψήνονται τα φύλλα ετοιμάζουμε την κρέμα.

Σε μια κατσαρόλα αναμειγνύουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, την ζάχαρη, το ξύσμα και την βανίλια.

Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα, προσθέτουμε το βούτυρο και αφού ανακατέψουμε αποσύρουμε.

Την αφήνουμε στην άκρη, μόλις κρυώσει ελαφρά προσθέτουμε τα αυγά καλά χτυπημένα και ομογενοποιούμε με ένα σύρμα.

Περιχύνουμε τα ψημένα φύλλα με την κρέμα και ψήνουμε την μπουγάτσα για 30 περίπου λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμη κόβουμε σε κομμάτια, πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα και σερβίρουμε.

Tips:

- Η κρέμα είναι σχετικά ρευστή και όχι πηχτή.

- Για να μην «ψηθούν» τα αυγά όταν τα ρίξουμε στην κρέμα φροντίζουμε να τα έχουμε από νωρίς εκτός ψυγείου ή όταν τα χτυπάμε, προσθέτουμε 3-4 κουταλιές της σούπας ζεστό γάλα.

Δείτε περισσότερες συνταγές στη σελίδα του Funky Cook.