Φθινοπωρινό bitter κέικ με πορτοκάλι και σοκολάτα

Αν σου αρέσουν οι bitter γεύσεις, σε κάθε μπουκιά θα νιώθεις αυτή την γλυκόπικρη επίγευση που αφήνει η κουβερτούρα, σε αυτό βοηθά η 65% περιεκτικότητα σε κακάο αλλα και το ολόκληρο πορτοκάλι, για τα αρώματα δεν το συζητώ πιστεύω οτι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για ένα αληθινό κέικ πορτοκαλιού.
funky cook

Φέτος είμαι πολύ χαρούμενη που η εναλλαγή της εποχής από Καλοκαίρι -Φθινόπωρο είναι τόσο έντονη, μου είχαν λείψει αυτά τα πρώτα κρύα του Οκτώβρη, θυμάμαι στο σχολείο δεν υπήρχε περίπτωση από τέλος Σεπτέμβρη να μην χρειαζόσουν μαζί σου ζακέτα ή να μην ένιωθες γύρω σου την αλλαγή, νιώθω ξανά την πρωινή, διαπεραστική υγρασία, βλέπω τα πρώτα κίτρινα φύλλα και η μέρα που γίνεται όλο και πιο μικρή σβήνει και κάθε ίχνος αποκαλόκαιρου, μην τρέξει να μου πεις θα ξανακάνει ζέστη, ξέρεις οτι δεν θα είναι ποτέ αυτή του καλοκαιριού!

Ήδη νιώθω την αλλαγή της εποχής, ήδη κατέβασα τα χειμωνιάτικα και μαζί τους έχω βάλει στην καθημερινότητα μου την «ζεστασιά» με κάθε πιθανό τρόπο.

Χθες το βράδυ έφτιαξα μια σούπα και έκανα μερικά πειράματα για να βρω το τέλειο ρόφημα σοκολάτας, μάντεψε που κατέληξα: στο πασίγνωστο συμπέρασμα οτι η σοκολάτα ταιριάζει τόσο αρμονικά με το πορτοκάλι, ειδικά στην bitter εκδοχή, μετά ήρθε και το παρακάτω κέικ.

Συνταγή για ένα αληθινά bitter πορτοκαλοσοκολατένιο κέικ!

Ο συνδυασμός της σοκολάτας με το πορτοκάλι είναι ένα ζευγάρι αξεπέραστο, μαζί μπορούν να σε τονώσουν, να σου φτιάξουν την διάθεση, να σε «οδηγήσουν» τέλεια στην απόλαυση και ΝΑΙ γι΄αυτή την αλλιώτικη συνταγή φτάνει μόνο 1 κουβερτούρα και ένα πορτοκάλι!

Αν σου αρέσουν οι bitter γεύσεις, σε κάθε μπουκιά θα νιώθεις αυτή την γλυκόπικρη επίγευση που αφήνει η κουβερτούρα, σε αυτό βοηθά η 65% περιεκτικότητα σε κακάο αλλα και το ολόκληρο πορτοκάλι, για τα αρώματα δεν το συζητώ πιστεύω οτι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για ένα αληθινό κέικ πορτοκαλιού.

Σε περίπτωση που σε προβληματίσει το σπορέλαιο στα συστατικά, μπορείς να το αντικαταστήσεις με βούτυρο ή ελαιόλαδο με ελαφριά γεύση, όμως επειδή έχω δοκιμάσει και τα δύο στο ίδιο κέικ, το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο, άσε που ολοένα και περισσότερο καταλήγω οτι τα ζουμερά, αφράτα με τέλεια υφή κέικ περιέχουν φυτικό έλαιο και στραγγιστό γιαούρτι.

Μην ξεχάσεις να συμπεριφερθείς «ευγενικά» στην κουβερτούρα όταν θα ετοιμάσεις το γλάσο (γκανάζ), μια γρήγορη βράση της κρέμας γάλακτος αρκεί, η κουβερτούρα εξάλλου λιώνει πανεύκολα, απαλές κινήσεις στο ανακάτεμα, περιχύνεις και σε λίγη ώρα το κέικ σου θα είναι πανέμορφα σοκολατένιο, γυαλιστερό και μεταξένιο!

Σου μένει μόνο να βρεις ακέρωτα πορτοκάλια.

Κέικ Bitter, με Πορτοκάλι και Σοκολάτα

Χρόνος Προετοιμασίας: 15'

Χρόνος Ψησίματος: 45'

Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος

Μερίδες: 10

Υλικά

1 μέτριο πορτοκάλι, ακέρωτο

1 κουβερτούρα 65% κακάο (200 γρ.)

3 μέτρια αυγά

160 gr. γιαούρτι στραγγιστό

195 gr. ζάχαρη λευκή

90 ml. σπορέλαιο της επιλογής μας

270 gr. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

30 ml. λικέρ πορτοκάλι ή μπράντι

1 κουταλάκι του γλυκού baking powder

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κλωναράκι βανίλια ή 1 κάψουλα βανιλλίνης

100 ml. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

1) Πλένουμε καλά το πορτοκάλι και το βάζουμε ολόκληρο σε ένα κατσαρολάκι με αρκετό νερό να βράσει για 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει, αφαιρούμε μόνο τα κουκούτσια και το πολτοποιούμε στον επεξεργαστή τροφίμων.

2) Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το baking powder. Ψιλοκόβουμε τη μισή κουβερτούρα (100 gr.) και την ανακατεύουμε με το αλεύρι.

3) Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη για 3-4 λεπτά, στο μίξερ, μόλις πάρουν κρεμώδη υφή και αφρατέψουν προσθέτουμε το γιαούρτι, το σπορέλαιο, την βανίλια και το πολτοποιημένο πορτοκάλι.

Σταματάμε το χτύπημα στο μίξερ και με μία σπάτουλα ενσωματώνουμε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα, με προσεκτικές κινήσεις ώστε να κρατήσουμε το μείγμα αφράτο. Τέλος προσθέτουμε το λικέρ.

4) Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια αντικολλητική φόρμα, που έχουμε λαδώσει και αλευρώσει. Ψήνουμε στους 175ο C για περίπου 45-50 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο. Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει.

5) Ετοιμάζουμε το γλάσο: Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος να πάρει μια βράση και περιχύνουμε την υπόλοιπη κουβερτούρα, την οποία έχουμε ψιλοκόψει, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Περιχύνουμε το κέικ και το διατηρούμε εκτός ψυγείου.

Σημειώσεις για την συνταγή:

- Το πορτοκάλι θα πρέπει να είναι μετρίου μεγέθους, εναλλακτικά μόλις το πολτοποιήσουμε, κρατάμε από αυτό περίπου 150 gr.

- Μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον και ψιλοκομμένες φλούδες πορτοκαλιού γλασαρισμένες.

- Αν το πορτοκάλι είναι κερωμένο, τρίψτε το στο τρίφτη ξύνοντας ένα στρώμα από την επιφάνειά του.

- Δεν παραλείπουμε να ανακατέψουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα με το αλεύρι διαφορετικά τα κομματάκια σοκολάτας θα καθίσουν στον πάτο της φόρμας.

- Μπορούμε να φτιάξουμε το κέικ με λεμόνι ή μανταρίνι, ακριβώς με την ίδια διαδικασία.

- Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σπορέλαιο, αντικαθιστούμε με ελαιόλαδο (όχι αγουρέλαιο) ή λιωμένο αγελαδινό βούτυρο.

- Αν η φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι μακρόστενη, καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί που έχουμε βρέξει και στύψει καλά.

- Μπορούμε να αρωματίσουμε με κανέλα και γαρίφαλο.

- Το κέικ μπορεί να φτιαχτεί με οποιαδήποτε άλλη κουβερτούρα.

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του funky cook.