Κεφάλαιο Πίτες: Λαχταριστή λαχανόπιτα με σπιτικό φύλλο

Εδώ και 10 χρόνια κάνω συχνά Πάσχα στην Θεσσαλία, αν και επειδή έχω μεγαλώσει σε επαρχία τα ήθη και τα έθιμα δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτά της Στερεάς Ελλάδας, οπότε δεν υπάρχει κάτι που να με εντυπωσιάζει εκτός από την υπέροχη φιλοξενία και τις πίτες της γειτόνισσας.
funky cook

Εδώ και 10 χρόνια κάνω συχνά Πάσχα στην Θεσσαλία, αν και επειδή έχω μεγαλώσει σε επαρχία τα ήθη και τα έθιμα δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτά της Στερεάς Ελλάδας, οπότε δεν υπάρχει κάτι που να με εντυπωσιάζει εκτός από την υπέροχη φιλοξενία και τις πίτες της γειτόνισσας.

Αρνί στη σούλβα, κοκορέτσι, σπληνάντερο, μαγειρίτσα από το Αναστάσιμο τραπέζι, τα κόκκινα αυγά, το άφθονο τσίπουρο και οι πολλές πίτες είναι το τραπέζι του Πάσχα.

Οι πίτες όμως, αχ αυτές οι πίτες! Όλη την Μεγαλοβδομάδα τα σπίτια έχουν νηστίσιμη λαχανόπιτα δηλαδή χορτόπιτα για κολατσιό, με ό,τι χόρτα και μυρωδικά έχει ο μπαξές εκείνες τις ημέρες.

Συνήθως αντίδια, λάπατα, παζιά, σέσκουλα και πολλά μυριστικά, με λίγο αλεύρι στα γρήγορα ετοιμάζεται το φύλλο και σε λίγο μοσχοβολούν οι γειτονιές φρεσκοψημένες πίτες!

Ειδικά την Ανάσταση και το Πάσχα η πίτα είναι αναμφισβήτητα ένα από τα εδέσματα του τραπεζιού!

Το σπιτικό φύλλο που σου προτείνω είναι ένα από τα ωραιότερα για πίτες με δύο φύλλα, δεν έχει περιθώρια αποτυχίας!

Τα χόρτα αποφάσισε εσύ πως θα τα «ζυγίσεις» αλλά να θυμάσαι τα μυριστικά είναι απαραίτητα, όπως και το πράσο!

Νηστίσιμη ή όχι η λαχανόπιτα είναι η πίτα που πρέπει να ξέρεις να φτιάχνεις! Ναι;

•Έτοιμη σε: 80′

•Ποσότητα: 10-12 κομμάτια

•Επίπεδο Δυσκολίας: Μέτριο

Υλικά

για το φύλλο

320 gr. αλεύρι σκληρό

½ κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας ξύδι

180 ml. νερό χλιαρό

Κόρν φλάουρ ή νισεστέ, για το άνοιγμα των φύλλων

για τη γέμιση

Χόρτα εποχής (παζιά, σπανάκι, σέσκουλα, μαρούλια, αντίδια)

1 ματσάκι μυρωδικά εποχής (παπαρούνες, μυρώνια, καυκαλήθρες, μάραθο)

1 ματσάκι άνηθο

3 πράσα

2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά ή τραχανά

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

1 αυγό, προαιρετικά

Σουσάμι

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Βάζουμε τα υλικά σε ένα λεκανάκι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη.

Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και ετοιμάζουμε την γέμιση.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και στεγνώνουμε τα χόρτα.

Ψιλοκόβουμε τα λάχανα και τα μυρωδικά που έχουμε επιλέξει.

Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σωτάρουμε τα λάχανα και τα πράσα με ελαιόλαδο, να μαραθούν.

Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο, τη ζάχαρη και τη φρυγανιά.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ισόποσα κομμάτια, πασπαλίζουμε τον πάγκο με λίγο κορν φλάουρ ή νισεστέ και ανοίγουμε δύο φύλλα χοντρά.

Απλώνουμε το ένα φύλλο σε ένα καλά λαδωμένο ταψί ή πυρέξ και ρίχνουμε μέσα την γέμιση.

Κλείνουμε με το άλλο φύλλο, δημιουργώντας τον κόθρο και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Αλείφουμε με τον κρόκο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια του φύλλου.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους στους 180 βαθμούς.

Tips:

~ Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσουμε σκληρή φέτα ή όποιο τυρί σας αρέσει, κατάλληλο για πίτες.

~ Στις ημέρες νηστείας απλά παραλείπετε το αυγό.

<

Δείτε περισσότερες συνταγές στη σελίδα του Funky Cook.