Laylat al-Qadr, η Ιερή Νύχτα του Ραμαζανιού

Στις 22 Ιουνίου, τα τζαμιά σε όλο τον κόσμο θα μείνουν ανοιχτά όλο το βράδυ για να υποδεχτούν τους πιστούς τους. Οι ιμάμηδες θα ψέλνουν όλη τη νύχτα προσευχές από το Κοράνι ενώ άντρες, γυναίκες και παιδιά θα προσεύχονται με τον τρόπο που επιλέγουν οι ίδιοι στον Αλλάχ τους. Η νύχτα της 22ας Ιουνίου είναι η πιο ιερή νύχτα του Ραμαζανιού, του μήνα της νηστείας των Μουσουλμάνων. Η Νύχτα της Δύναμης, η Νύχτα της Τιμής, η Νύχτα του Πεπρωμένου, η Νύχτα της Αξίας είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που της αποδίδουν σε όλο τον κόσμο για να τονίσουν τη σημασία της στη θρησκεία και στην πνευματικότητα.
NurPhoto via Getty Images

(97) Σούρα ελ-Καντρ (Η Νύχτα της Δύναμης ή της Τιμής)

1. Εμείς -- βέβαια- έχουμε αρχίσει να στέλνουμε κάτω στη γη (το Κοράνι) τη νύχτα του Καντρ (της Τιμής του Μηνός του Ραμαζανιού).

2. Και πώς θα μάθεις τι είναι η Νύχτα της Τιμής;

3. Η Νύχτα της Τιμής είναι καλύτερη από χίλιους μήνες.

4. Σ' αυτή (τη Νύχτα) κατεβαίνουν οι άγγελοι και το Πνεύμα (του αγγέλου Γαβριήλ)- με την άδεια του Κυρίου τους -- για κάθε υπόθεση

5. Αυτή είναι Ειρήνη!...από την αρχή της και μέχρι ότου ανατείλει η Αυγή!

Κοράνι, Σούρα ελ -- Καντρ, στίχοι 1 -5

Στις 22 Ιουνίου, τα τζαμιά σε όλο τον κόσμο θα μείνουν ανοιχτά όλο το βράδυ για να υποδεχτούν τους πιστούς τους. Οι ιμάμηδες θα ψέλνουν όλη τη νύχτα προσευχές από το Κοράνι ενώ άντρες, γυναίκες και παιδιά θα προσεύχονται με τον τρόπο που επιλέγουν οι ίδιοι στον Αλλάχ τους. Η νύχτα της 22ας Ιουνίου είναι η πιο ιερή νύχτα του Ραμαζανιού, του μήνα της νηστείας των Μουσουλμάνων. Η Νύχτα της Δύναμης, η Νύχτα της Τιμής, η Νύχτα του Πεπρωμένου, η Νύχτα της Αξίας είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που της αποδίδουν σε όλο τον κόσμο για να τονίσουν τη σημασία της στη θρησκεία και στην πνευματικότητα.

Τη Νύχτα της Δύναμης, ο αρχάγγελος Γαβριήλ ξεκίνησε να αποκαλύπτει το Κοράνι (τον Λόγο του Θεού) στον Προφήτη Μωάμεθ. Τα πρώτα λόγια του Κορανιού που αποκαλύφθηκαν εκείνη τη νύχτα είναι οι πρώτοι πέντε στίχοι από τη Σούρα al -- Alaq (Ο θρόμβος του Πηκτού Αίματος).

1. Διάβασε με το όνομα του Κυρίου σου, που δημιούργησε.

2. Έπλασε τον άνθρωπο από ένα (απλό) θρόμβο πηκτού αίματος.

3. Διάβαζε! Και ο Κύριος σου είναι ο πλέον Γενναιόδωρος.

4.που δίδαξε (τη χρήση) της Γραφίδας (της πέννας).

5. Δίδαξε τον άνθρωπο ό,τι δεν ήξερε.

Κοράνι, Σούρα al -- Alaq, στίχοι 1-5

Η αποκάλυψη του Κορανιού στον Μωάμεθ διήρκησε συνολικά 23 έτη.

Η Νύχτα της Δύναμης δεν ορίστηκε ποτέ και από κανέναν σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία. Αντίθετα, ο Μωάμεθ ανέφερε ότι όσοι θέλουν να έρθουν κοντά με τον Θεό, θα έπρεπε να ψάχνουν την Νύχτα της Δύναμης μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ραμαζανιού τονίζοντας τη σημασία της διαρκούς επαγρύπνησης. Έτσι, οι πιο πιστοί Μουσουλμάνοι προσεύχονται και αναζητούν την εσωτερική τους ειρήνη κάθε νύχτα αυτού του τελευταίου δεκαήμερου πριν τη λήξη της νηστείας. Στην πορεία των αιώνων, καθιερώθηκε ως Νύχτα της Δύναμης, η 27η ημέρα του Ραμαζανιού ενώ σε πολλές χώρες όπως το Ιράν, οι πιστοί βιώνουν ως Νύχτα της Δύναμης, την 19η ημέρα, την 21η και την 23η.

Οι ουρανοί αυτή τη νύχτα είναι ανοιχτοί για να ακούσουν κάθε ευχή και επιθυμία του ανθρώπου. Ο Θεός συγχωρεί κάθε αμαρτία για την οποία θα μετανιώσει ο άνθρωπος εκείνο το βράδυ, βαθιά και ειλικρινά και θα ζητήσει άφεση και ευλογία. Οι άγγελοι θα κατέβουν στη γη για να παρηγορήσουν τους ανθρώπους και να τους κατεβάσουν τα δώρα του Θεού τους. Η μοίρα των ανθρώπων για την επόμενη χρονιά ορίζεται αυτή τη νύχτα. Όλα αυτά φανερώνουν τη δύναμη του Ενός και Μοναδικού Θεού.

Όπως αναφέρεται και στο Κοράνι, η νύχτα αυτή είναι καλύτερη από χίλιους μήνες. Η δύναμη της προσευχής εκείνο το βράδυ ισοδυναμεί με τη δύναμη προσευχών για χίλιους μήνες, δηλαδή 83 χρόνια. Οι περισσότεροι μουσουλμάνοι θα προσευχηθούν στα τζαμιά επιλέγοντας τις προσευχές που θα πουν (κυρίως την προσευχή Isha η οποία είναι η νυχτερινή και η τελευταία από τις πέντε καθημερινές προσευχές του Ισλάμ), θα μελετήσουν το Κοράνι, θα απαγγείλουν αποσπάσματα από το Κοράνι, θα διαλογιστούν, θα εκτελέσουν ακόμα περισσότερες προσευχές (salah ή αλλιώς namaz), θα κάνουν ιδιαίτερες εκκλήσεις (dua)έτσι ώστε να μπορέσουν να έρθουν σε πνευματική επαφή με τον Θεό (το λεγόμενο dhikr ή αλλιώς zikr). Πολλοί πιστοί μουσουλμάνοι επιλέγουν να περάσουν το τελευταίο δεκαήμερο στα τζαμιά μελετώντας το Κοράνι και μένοντας μακρυά από κάθε εγκόσμια και κοινωνική δραστηριότητα, μία πρακτική που στην ισλαμική ορολογία ονομάζεται itikaf.

Τη σημασία της Νύχτας της Δύναμης, αναφέρουν και οι σύντροφοι του Μωάμεθ στα χαντίθ, στις προφορικές παραδόσεις για τις συνήθειες και τη ζωή του Προφήτη.

«Όποιος αυτή τη Νύχτα προσευχηθεί με ειλικρινή πίστη και ελπίδα να λάβει την ανταμοιβή από τον Αλλάχ (και όχι για να κάνει επίδειξη), τότε όλες οι προηγούμενες αμαρτίες του θα συγχωρεθούν.» Bukhari, Τόμος 1, Βιβλίο 2:34

Αρκετές μουσουλμανικές χώρες έχουν καθιερώσει τη συγκεκριμένη ημερομηνία ως αργία έτσι ώστε να έχουν όλοι τον χρόνο να προσευχηθούν με τον τρόπο και στον χρόνο που επιθυμούν. Στην Κωνσταντινούπολη, τα μεγαλύτερα τζαμιά όπως αυτά του Σουλταναχμέτ, του Εγιούπ, του Φάτιχ και του Σουλεϊμανιγιέ μένουν ανοιχτά και έχουν ψάλτες εκ περιτροπής έτσι ώστε να διαβαστεί όλο το Κοράνι μέχρι την ανατολή του ηλίου. Για όσους έχουν επιλέξει να παραμείνουν στα σπίτια τους, η τουρκική τηλεόραση διαμορφώνει ειδικά προγράμματα τα οποία διαρκούν όλη τη νύχτα, όπως αυτό στο ακόλουθο βίντεο.

Στο Diyarbakir/Ντιγιάρμπακιρ, επαρχία στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, συγκεντρώνεται ένα τεράστιο πλήθος πιστών στο Μεγάλο Τζαμί το οποίο αποτελεί τον πέμπτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ, ενώ εκείνη τη νύχτα πλημμυρίζει σχεδόν κυριολεκτικά από κόσμο και η επαρχία της Şanlıurfa/Urfa, γνωστή και ως η Πόλη των Προφητών. Στην Ιερουσαλήμ, το Τζαμί Al -- Aqsa υποδέχτηκε το 2016, 400.000 πιστούς μόνο για αυτή τη νύχτα.

Όπως είπε ο Azzam al-Kathib, ο Παλαιστίνιος Διευθυντής του Ιδρύματος για τις Υποθέσεις του Τζαμιού «Οι επισκέπτες έρχονται από χώρες όπως Μαλαισία, Τουρκία, Νότιο Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο και Ινδονησία. 400.000 μερίδες φαγητού μοιράστηκαν για το ιφτάρ (το γεύμα μετά τη λήξη της νηστείας στη δύση του ηλίου) ενώ 200.000 μερίδες φαγητού μοιράστηκαν για το σουχούρ (το γεύμα πριν την έναρξη της νηστείας, λίγο πριν την ανατολή του ηλίου).»

Η Νύχτα της Δύναμης σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού και της νηστείας στις 27 Ιουνίου (Eid al-Fitr) με τον εορτασμό του Μπαϊραμιού. Αναμφισβήτητα, αποτελεί μία ευκαιρία για περισυλλογή και χαρά για τις ταλανιζόμενες μουσουλμανικές κοινότητες στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Eid Mubarak!

Δημοφιλή